Neymar

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   'Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – Neproporcingai ilga įžanga, perkelti į atitinkamus skirsnius.'
Jei galite, sutvarkykite.
Neymar
Asmeniniai duomenys
Pilnas vardasNeymar da Silva Santos Júnior
Gimimo data 1992 m. vasario 5 d. (32 metai)
Gimimo vieta Moži das KruzesasBrazilija
Ūgis1,75 m[1]
Klubai
Dabar žaidžia Al-Hilal FC
Pozicija puolėjas
Jaunimo klubai
2003–2009Santos
Profesionalūs klubai*
2009–2013
2013–2017
2017–2023
2023–
Santos
FC Barcelona
Paris Saint Germain
Al-Hilal FC
103 (54)
123 (68)
112 (82)
3 (0)
Nacionalinė komanda**
2010–Brazilija Brazilija0124 (77)[2]


** Nacionalinės komandos pasirodymų ir
įvarčių duomenys 2022.

Neimaras da Silva Santos Jaunesnysis (Neymar da Silva Santos Júnior; g. 1992 m. vasario 5 d.) – dar kitaip žinomas kaip Neimaras arba Neimaras Jaunesnysis – Brazilijos futbolininkas, Brazilijos vyrų futbolo rinktinės žaidėjas. Jis žaidžia kairiajame puolimo krašte ir puolėjo pozicijose.

Būdamas 19, Neimaras laimėjo 2011 metų Pietų Amerikos metų futbolininko apdovanojimą, 2010 metais jis liko trečias. Pirmą vietą šiuose rinkimuose jis užėmė ir 2012 metais. 2011 m. Neimaras buvo nominuotas „Auksinio kamuolio“ (FIFA Ballon d’Or), kur liko 10-tas, ir „FIFA metų įvarčio“ (FIFA Puskás Award) apdovanojimuose, kuriame tapo nugalėtoju. Neimaras yra žinomas dėl savo greičio, staigumo, kamuolio valdymo sugebėjimų ir gebėjimo žaisti abejomis kojomis. Jo žaidimo stilius jam užtarnavo kritikų ir fanų pagyras. Žaidėjai ir spauda jį lygina su kitu garsiu Brazilijos puolėju Pelé, kuris pavadino Neimarą „nuostabiu žaidėju“. Garsiausi pasaulio futbolininkai, tokie kaip – Ronaldo, Ronaldinho ir Leonelis Messi, yra pasakę: „Jis bus geriausias pasaulyje“.

Nuo 2003 m. Neimaras prisijungė prie „Santos“ klubo jaunimo komandos, kurioje greitai įrodė savo sugebėjimus ir buvo pakviestas prisijungti prie pagrindinės „Santos“ sudėties. Jis „Santos“ sudėtyje debiutavo 2009 m. ir tais pačiais metais buvo išrinktas geriausiu Brazilijos lygos jaunuoju žaidėju. Toliau sekė 2010 m. geriausio žaidėjo apdovanojimas, kai „Santos“ laimėjo Brazilijos čempionatą. Tais pačiais metais jis laimėjo „Rezultatyviausio“ žaidėjo apdovanojimą Brazilijos taurės turnyre su 11 įvarčių. 2010 m. sezoną pabaigė su 42 įvarčiais per 60 rungtynių, o jo atstovaujamas klubas „Santos“ antrus metus iš eilės laimėjo Brazilijos nacionalinį čempionatą. Neimaras dar kartą geriausio metų žaidėjo titulu buvo apdovanotas 2011 m. kai „Santos“ trečius metus iš eilės išlaikė šalies taurę savo rankose, o komanda taip pat laimėjo 2011 m. Copa Libertadores taurės varžybas, kuriose Neimaras pelnė 6 įvarčius per 13 varžybų. Jis taip pat suvaidino svarbiausią rolę apginant Brazilijos taurės titulą antrus metus iš eilės. Neimaras laimėjo „Bronzinį kamuolį“ 2011 m. FIFA klubų pasaulio taurės varžybose, kuriose su „Santos“ pasiekė finalą ir buvo sutriuškinti FC Barcelona klubo rezultatu 4-0.

Neimaras atstovavo Brazilijos U-17 ir U-20 jaunimo komandoms, o dabar yra Brazilijos nacionalinės futbolo komandos kapitonas. Rugpjūčio 10 d., būdamas 18 metų, jis debiutavo vyrų rinktinės sudėtyje draugiškame mače su Jungtinių Amerikos Valstijų komanda; 28-tą šio mačo minutę Neimaras tiksliu smūgiu galva užtikrino Brazilijos pergalę 2-0. Neimaras buvo rezultatyviausias žaidėjas 2011 m. Pietų Amerikos jaunimo čempionate su 9 įvarčiais, iš kurių net 2 finalo mače prieš Urugvajų, kurį Brazilai laimėjo rezultatu 6-0. Tai buvo 11 kartas, kai brazilai tapo čempionais. Neimaras buvo pakviestas prisijungti prie Brazilijos rinktinės sudėties 2013 m. Konfederacijų taurės varžyboms Brazilijoje, kai komandą treniravo Luisas Felipė Skolaris. Neimaras šiose varžybose vilkėjo simbolinius 10-tu numeriu pažymėtus marškinėlius. Birželio 30 d. Neimaras pelnė antrąjį Brazilijos rinktinės įvartį finalo mače prieš Ispaniją, kurį brazilai laimėjo 3-0. Neimaro puikus žaidimas viso turnyro metu jam uždirbo „Auksinio kamuolio“ apdovanojimą kaip geriausiam viso turnyro žaidėjui. 2014 m. FIFA Pasaulio futbolo čempionate Neimaras pelnė 4 įvarčius, kai ketvirtfinalio mače patyrė nugaros traumą ir nebegalėjo rungtyniauti. Šio čempionato pabaigoje jam buvo įteiktas „Bronzinio sportbačio“ apdovanojimas, kaip trečiam rezultatyviausiam čempionato žaidėjui. Neimaras taip pat pateko į simbolinį geriausių turnyro žaidėjų vienuoliktuką.

Su 43 įvarčiais per 62 mačus, Neimaras užima 5-tą vietą visų laikų rezultatyviausių Brazilijos futbolininkų sąraše. 2012 ir 2013 metais žurnalas „SportsPro“ įvardijo Neimarą kaip perkamiausią atletą pasaulyje. 2013 metų gruodį „The Guardian“ jam skyrė 5-tą vietą geriausių pasaulio futbolininkų sąraše.

2013 m. Neimaras pasirašė kontraktą su Ispanijos „FC Barcelona“ futbolo klubu. Pradine žaidėjo išpirkos suma buvo nurodyti 57,1 mln. Eur. Iškėlus teismo ieškinį dėl galimo neteisėto pinigų fondų panaudojimo žaidėjo perėjime, „FC Barcelona“ atskleidė konfidencialias perėjimo sutarčių detales, kurios rodė, kad klubas už žaidėją išleido 86,2 mln. Eur. Dėl iškelto ieškinio „FC Barcelona“ prezidentas Sandro Rosell atsistatydino.[3]

2016 m. vasaros olimpinėse žaidynėse pelnė aukso medalį.[4]

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neimaras da Silva Santos Júnior gimė Moži das Kruzese, San Paulo valstijoje. Jo tėvai yra Neimaras Santos Vyresnysis ir Nadinė da Silva. Jis paveldėjo vardą iš savo tėvo, kuris yra buvęs futbolininkas ir tapo sūnaus patarėju, kai Neimaro talentas pradėjo augti. Neimaras apie savo tėvo indėlį: „Mano tėvas buvo su manimi nuo pat vaikystės. Jis rūpinasi visais reikalais, mano finansais ir mano šeima.“ Augdamas Neimaras sujungė savo meilę salės ir gatvės futbolui.

2003 metais Neimaras su savo šeima persikėlė į San Visentę, kur jis pradėjo žaisti „Poruguesa Santista“ jaunimo komandoje. Vėliau, 2003 m., jie persikėlė į Santosą, kur Neimaras prisijungė prie „Santos“ futbolo klubo. Dėl sėkmingos karjeros pradžios ir papildomų pajamų, šeima nusipirko pirmąjį savo namą netoli Vila Belmiro. Jų gyvenimo kokybė pagerėjo, kai būdamas 15 metų, Neimaras uždirbdavo 10 000 realų per mėnesį ir būdamas 16-os –125 000 realų per mėnesį. Būdamas 17-os jis pasirašė pilną profesionalų kontraktą, prisijungė prie pagrindinės „Santos“ sudėties ir netgi turėjo rėmėjus.

Klubinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šią straipsnio dalį reikėtų išplėsti.

Santos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paauglystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neimaras pradėjo žaisti futbolą būdamas dar labai jaunas ir buvo greitai pastebėtas „Santos“ futbolo klubo, kuris pasiūlė žaidėjui kontraktą dar 2003 m., pagal kurį jis buvo priimtas į „Santos“ jaunimo akademiją, kuri praeityje buvo paruošusi tokius žaidėjus kaip Coutinho, Clodoaldo, Diego, Elano ir Alex. Jis taip pat prisijungė prie tokių žaidėjų kaip Pepe, Pelé ir Robinho, kurie pradėjo savo karjeras būtent „Santos“ klube. Būdamas „Santos“ klube Neimaras susipažino su Paulu Enrikė Ganso, ir su juo tapo gerais draugais. Jis turi seserį, kuri nežaidžia futbolo. Būdamas 14-os, Neimaras išvyko į Ispaniją, kur prisijungė prie Madrido „Real“ jaunimo komandos, kai tuo metu „Real“ komandos gretose žaidė tokie žaidėjai kaip: Ronaldo, Zinedine Zidane, David Beckham, Roberto Carlos ir Robinho.

2009[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neimaras pradėjo savo profesionalo karjerą 2009 m. kovo 7 d., nepaisant fakto, kad jam buvo tik 17 metų; jis buvo išleistas į aikštelę paskutinėms 30 rungtynių minučių mače prie „Oeste“, kurį „Santos“ laimėjo rezultatu 2-1. Jau kitą savaitę jis įmušė savo pirmąjį įvartį „Santos“ gretose mače prieš „Mogi Mirim“ komandą. Dar po mėnesio, balandžio 11 d., Neimaras pelnė pergalingą įvartį pergalėje prieš „Palmeiras“ ekipą 2009 metų „Campeonato Paulista“ pusfinalio pirmojo rato varžybose. Finale „Santos“ turėjo pripažinti „Corinthians“ komandos pranašumą. Šiame sezone Neimaras pelnė 14 įvarčių per 48 mačus.

2010[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neimaras tęsė savo dominavimą 2010 m. ir, 2010 m. balandžio 15 d., jis pelnė net 5 įvarčius prieš „Guarani“ komandą atrankinėse varžybose į Brazilijos taurės turnyrą. Šias rungtynes „Santos“ laimėjo 8-1. 2010 metų „Campeonato Paulista“ čempionate Neimaras įmušė 14 įvarčių per 19 mačų, klubas tapo čempionais po 5-5 lygiųjų pergalės prieš „Santo Andre“ komandą finale. Neimaras iškarto buvo apdovanotas geriausio čempionato žaidėjo titulu. Dėl nuostabaus Neimaro žaidimo „Santos“ komandoje, atsirado žmonių lyginančių jo žaidimą su kitomis brazilų legendomis, tarp kurių yra ir Robinho bei Pelé.

2010 metais „Santos“ klubas atmetė 12-os milijonų svarų sterlingų pasiūlymą iš Anglijos Premier lygoje žaidžiančios „West Ham United“ komandos, ir vėliau dar vieną pasiūlymą iš kito Anglijos klubo – „Chelsea“, kuris už žaidėją siūlė net 20 milijonų svarų sterlingų. Dėl „Santos“ komandos nenoro parduoti Neimarą, jo komentaras buvo toks: „Aš susikoncentravęs tik į žaidimą „Santos“ klube“, jo agentas, Wagneris Ribeiro taip pat pridėjo: „Jis nori tapti geriausiu pasaulyje. Galimybės tai padaryti žaidžiant Brazilijoje yra lygios nuliui.“ Vis dėlto, po vienerių metų, duodamas interviu „The Daily Telegraph“ Neimaras prasitarė, kad jis buvo laimingas dėl „Chelsea“ komandos susidomėjimo juo, nes jo didžiausia svajonė yra „žaisti Europoje“, taip pat pridurdamas, kad tuo metu geriausias sprendimas buvo likti žaisti Brazilijoje.

2010 m. lapkričio 30 d., „Santos“ pardavė 5 % akcijų nuo ateities transferų mokesčių, kuriuos jis gaus, investuotojų grupei „Terceira Estrela Investimentos S.A.“ (TEISA), už 3 549 900 realų (1,5 milijonų eur). Praėjusiais metais Neimaro šeima pardavė 40 % dalį Neimaro sporto teisių „DIS Esporte“ grupei, kuri buvo ilgalaikė strateginė „Santos“ klubo partnerė.

Nepaisant to, kad pirmieji 2 jo sezonai buvo labai sėkmingi, 2010 metų sezonas pabaigtas su 42 įvarčiais per 60 rungtynių, pagaliau buvo pastebėtos ir Neimaro pagrindinės problemos, noras griūti kiekvieną kartą jį sustabdžius, vietoj atakos tęsimo, ir jo požiūris. Pirmasis nesusipratimas įvyko per mačą su „Goianiense“ komanda 2010 m. rugsėjo 5 d., kai „Santos“ vadybininkas Dorivalis Jaunesnysis nurodė kitam žaidėjui mušti baudinį vietoj Neimaro, prieš kurį ir buvo prasižengta. Jo sprendimas buvo pagrįstas tuo, kad Neimaras nepataikė paskutinio baudinio per „Copa do Brasil“ finalo varžybas praėjusiais metais, nors „Santos“ komanda ir laimėjo tą finalą. Reaguodamas į tai, Neimaras atsuko nugarą komandos treneriui, bet buvo nuramintas šoninio teisėjo ir komandos kapitono Edu Drasenos. To padarinys buvo Dorivalio Jaunesniojo noras, kad Neimaras būtų suspenduotas 2 savaitėm, bet komandos vadovybė pasikvietė Neimarą pasikalbėti ir iškarto po pokalbio treneris buvo atleistas. Nepaisant Neimaro atsiprašymo, keletas abejonių dėl jo požiūrio išlieka. 2010 m.gruodžio mėnesį, būdamas 18-os, Neimaras liko trečias 2010 m. Pietų Amerikos metų futbolininko rinkimuose, likdamas už nugaros Andresui D’Alessando ir Juanui Sebastianui Veron.

Karjeros statistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Klubas Sezonas Lyga Taurė Žemynas Tarpžemyninės Kita Iš viso
Pas. Įvarčiai Pas. Įvarčiai Pas. Įvarčiai Pas. Įvarčiai Pas. Įvarčiai Pas. Įvarčiai
Brazilija Brasileirão Copa do Brasil Žemynas Klubų Pasaulio Taurė Paulista Iš viso
Santos 2009 33 10 3 1 - - 12 3 48 14
2010 31 17 8 11 2 0 - 19 14 60 42
2011 21 13 - 13 6 2 1 11 4 47 24
2012 17 14 - 12 8 - 16 20 47 43
2013 1 0 4 1 - - 18 12 23 13
Iš viso 103 54 15 13 27 14 2 1 76 53 225 136
Ispanija La Liga Copa del Rey Europa Klubų Pasaulio Taurė Supercopa de España Iš viso
FC Barcelona 2013-14 26 9 3 1 10 4 - 2 1 41 15
2014-15 33 22 6 7 12 10 - - 47 39
2015-16 34 24 5 4 9 3 - 1 0 49 31
2016-17 30 13 6 3 9 4 - 0 0 45 20
Iš viso 123 68 20 15 40 21 - 3 1 182 105
Prancūzija Ligue 1 Coupe de France Europa Klubų Pasaulio Taurė Coupe de la Ligue Iš viso
PSG 2017-18 20 19 1 2 7 6 - 2 1 30 28
2018-19 17 15 3 2 6 5 - 2 1 28 23
2019-20 15 13 2 2 7 3 - 3 1 27 19
2020-21 7 3 0 0 5 6 - 0 0 12 9
Iš viso 59 50 6 6 25 20 - 7 3 97 79
Karjeros įvarčiai 285 172 41 34 92 55 2 1 86 57 504 320

Dalyvavimas čempionatuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čempionatas Rinktinės vieta Sužaidė
rungtynių
Įvarčiai 0Geltonos kortelės0 0Raudona kortelė už 2 geltonas0 0Tiesioginė raudona kortelė0
Pasaulio čempionatai
Brazilija 2014 4 vieta 5 4 1 0 0
Rusija 2018 ketvirtfinalis 5 2 1 0 0
Kataras 2022 ketvirtfinalis 4 2 0 0 0
Žemyno čempionatai
Argentina 2011 ketvirtfinalis 4 2 0 0 0
Čilė 2015 ketvirtfinalis 2 1 2 0 1
Brazilija 2021 2 vieta 6 2 1 0 0

Laimėjimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Santos
Barcelona
Paris Saint-Germain
Brazilija Brazilija
  • FIFA Konfederacijų taurė: 2013 m.
  • Auksinis batelis FIFA Konfederacijų taurėje 2013 m.
  • Vasaros olimpinės žaidynės: auksas – 2016, sidabras – 2012 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Player Profile: Neymar“. www.santosfc.com.br. Suarchyvuotas originalas 2012-12-04. Nuoroda tikrinta 2011-07-04.
  2. Neymar profilis svetainėje National-Football-Teams.com
  3. eurosport.com., 2014 01 25 Archyvuota kopija 2014-02-20 iš Wayback Machine projekto.
  4. „Profile“. olympedia.org. Nuoroda tikrinta 2021 m. sausio 9 d..