Neslerio kulka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Neslerio kulka (angl. Nessler ball, balle Nessler) – kulkos tipas, skirtas pro žiotis užtaisomiems lygiavamzdėms muškietoms, naudotas Krymo kare. Užtikrina didesnį taiklumą nei paprastos apvalios muškietų kulkos.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neslerio kulka – tai trumpa kūgiškai cilindrinė minkšto švino kulka, turinti dugnelyje kūginę įdubą.[1] Šūvio metu parako dujų slėgis, veikdamas įduboje, priversdavo cilindrinę kulkos dalį išsiplėsti ir prisispausti prie vamzdžio sienelės. Tai užtikrina geresnę obtiuraciją ir didesnį pradinį kulkos greitį.

Panašios konstrukcijos buvo vadinamosios angl. Chace ball ' Chace kulka' (pavadinta pagal kulkos išradėją W.B. Chace, Jungtinėse Valstijose sukūrusį kulką 1861 m.). Šis kulkų variantas į gamybą nebuvo priimtas.[2]

Vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kulką būdavo galima sparčiai išimti iš popierinio šovinio, paraką iš šovinio suberti į vamzdį ir ant viršaus į vamzdį įleisti kulką. Tadą į kulką smogdavo grūstuvu, kad kulka suspaustų parako užtaisą ir kulkos dugnelio įduba užsipildytų paraku. Šūvio metu besiplečiančios parako dujos priverčia apatinę kulkos dalį išsiplėsti, kas pagerina obtiuraciją. Dėl to padidėja kulkos greitis, lėkimo nuotolis ir taiklumas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • David Westwood (2005). Rifles: An Illustrated History Of Their Impact. ABC-CLIO. ISBN 1-8510-9401-6.
  • Pedersoli musket, Nessler Balls and RCBS Dies Archyvuota kopija 2015-09-23 iš Wayback Machine projekto.
  • Evolution of the projectiles of firearm, the spherical ball to the ball with skirt of the type MINIE