Nervų rezginys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nervų rezginys (lot. plexus nevosus) – nervų tinklas, kuriame atskiri nervai jungiasi tarpusavyje, apsikeičia įvairios rūšies skaidulomis, ir vėl išsiskirsto į atskirus nervus. Nugarinių nervų priekinės stambesniosios šakos sudaro:

  • kaklinį, plexus cervicalis,
  • petinį, plexus brachialis,
  • juosmeninį, plexus lumbalis,
  • kryžmeninį, plexus sacralis, pastarieji du dažnai apjungiami į plexus lumbosacralis,
  • uodeginį, plexus coccygeus, rezginius.

Nugarinių nervų užpakalinės šakutės nueina į stuburą supančius raumenis, odą, poodį, fascijas. Iš šių rezginių prasideda periferiniai nervai, kurie į įnervuojamas sritis eina greta kraujagyslių.

Krūtininės dalies nugariniai nervai rezginių nesudaro: priekinės jų šakos eina lanku po šonkauliais, todėl vadinamos tarpšonkauliniais nervais. Jie įnervuoja nugaros, krūtinės ląstos sienos, pilvo sienos raumenis.

Kaklinis rezginys yra giliai kakle. Jo juntamosios šakos įnervuoja ausies kaušelio, pakaušio, krūtinės ląstos odą ir odą virš raktikaulio ir kaklo apačioje. Stambiausias nervas iš kaklinio rezginio – diafragminis nervas (motorinis) – įnervuoja diafragmą, paspaudus ar padirginus šį nervą, žmogus žagsi.

Petinis rezginys turi trumpąsias (įnervuoja krūtinės ląstos šono ir priekio raumenis, peties lanko raumenis ir odą) ir ilgąsias šakas (įnervuoja žasto, dilbio ir plaštakos raumenis ir odą).

Juosmeninis kryžmens rezginys, gulintis stuburo šonuose, skirstomas į:

  • juosmeninį,
  • kryžmeninį
  • uodeginį.

Juosmeninio rezginio šakos įnervuoja juosmens, pilvo sienos raumenis ir odą, lyties organų odą, šlaunies priekinės ir vidinės grupės raumenis ir odą virš jų, klubo sąnarį.

Kryžmeninis rezginys guli ant mažojo dubens užpakalinių raumenų. Jo trumposios šakos įnervuoja dubens raumenis ir odą, o ilgosios šakos – šlaunies užpakalinius, visus blauzdos ir pėdos raumenis bei virš jų esančią odą. Iš šio rezginio išeina pats ilgiausias ir stambiausias kūno nervas – sėdimasis nervas (lot. nervus ischiadicus). Kai kurios jo skaidulos nuo nugaros smegenų tęsiasi iki pat pėdos.

Uodeginis rezginys įnervuoja tarpvietės raumenis.

Kai pažeidžiamas rezginys arba stuburo dalis, iš kurios šis rezginys išeina, sutrinka atitinkamų sričių veikla, pradeda skaudėti.