Nepakeičiamosios aminorūgštys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nepakeičiamosios aminorūgštys – tai tokios aminorūgštys, kurios turi būti gaunamos su maistu, nes jos organizme nesintetinamos arba sintetinami nepakankami jų kiekiai.[1] Kai kurios nepakeičiamosios aminorūgštys vartojamos sintetinant pakeičiamąsias. Šis procesas vadinamas peramininimu. Pavyzdžiui, žinduoliai fenilalaniną gali paversti pakeičiamąja aminorūgštimi tirozinu.

Žmogaus organizmui nepakeičiamos aminorūgštys yra fenilalaninas, histidinas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, treoninas, triptofanas ir valinas.[2][3] Dar šešios aminorūgštys žmogui yra sąlyginai nepakeičiamos, t. y., jų sintezė tam tikromis sąlygomis gali būti ribota. Šios aminorūgštys yra argininas, cisteinas, glicinas, glutaminas, prolinas ir tirozinas. Pakeičiamosios aminorūgštys žmogaus organizme yra alaninas, asparto rūgštis, asparaginas, glutamo rūgštis ir serinas.[3]

Aminorūgščių šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiaušiniai yra gerai žinomi gyvuliniai baltymai,[4] turintys aukštą baltymų / aminorūgščių kokybę, kurie geriau patenkina žmogaus rekomenduojamą dienos normą nei augaliniai baltymų šaltiniai, o nepakeičiamų amino rūgščių trūkumas gali slopinti augimą ir sukelti daug sveikatos problemų. Nepakeičiamų amino rūgščių šaltiniai taip pat yra: žuvis, jūros gėrybės (krevetės, kalmarai ir kt.), mėsa (jautiena, kiauliena), žvėriena (šerniena, stirniena ir kt.), paukštiena (vištiena, kalakutiena ir kt.), pieno produktai (varškė, pienas ir kt.).

Augalinės kilmės alternatyvos yra: grikiai, bolivinės balandos ir soja suteikia pakankamus (suvartojus atitinkamą kiekį) visų devynių minėtų aminorūgščių (įskaitant histidiną) kiekius; Pupelės turi mažai metionino ir triptofano, bet turi pakankamai izoleucino ir lizino; Ryžiai turi ribotą kiekį izoleucino ir lizino, bet turi pakankamus kiekius metionino ir triptofano. Valgant reikiamą kiekį pupelių ir ryžių žmogaus kūnas gali gauti visas reikalingas maistines aminorūgštis. Pastebėtina, jog didelius kiekius ryžių tradiciškai suvartojančios Azijos kultūros virtuvės juos praturtindavo kiaušiniais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Nepakeičiamosios aminorūgštys“. Ligos.lt. Nuoroda tikrinta 2021-12-01.
  2. Young VR (1994). „Adult amino acid requirements: the case for a major revision in current recommendations“. J. Nutr. 124 (8 Suppl): 1517S–1523S. doi:10.1093/jn/124.suppl_8.1517S. PMID 8064412.
  3. 3,0 3,1 Otten, Jennifer J.; Hellwig, Jennifer Pitzi; Meyers, Linda D., eds. (2006) [1943]. Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements (Technical report). doi:10.17226/11537. ISBN 978-0-309-15742-1.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7142600/