Nemti (nomas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Nemti nomas
G7AA
III tūkst. pr. m. e. – ?
Nr. 18 žemėlapyje
Valstybė Senovės Egiptas
Dalis Aukštutinis Egiptas
Administracinis centras Hut-Nesu

Nemti nomas (egip.: nmtj, pasenęs tarimas: Sep(et)) – Senovės Egipto (nuo III tūkst. pr. m. e.) administracinis teritorinis vienetas, priklausęs Aukštutiniam Egiptui ir žymėtas numeriu 18. Jo pavadinimas užrašomas simboliu „skrendantis sakalas“ (dievo Nemti simbolis), dėl to nomas dar vadinamas Skrendančio sakalo nomu.

Sostinė (niwt) buvo Hut-Nesu (dab. Šaruna) rytiniame Nilo krante, vėliau – Taudžai (dab. el-Hiba, Ptolemėjų laikų Ankironpolis). Pats nomas buvo į rytus nuo pagrindinės Nilo upės vagos, ir apėmė dalį dabartinės Minjos muchafazos. Pietuose buvo Anpu (17), o šiaurėje – Naret-Chent (20) nomai. Už upės buvo Uabui (19) nomas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nomas minimas nuo Senosios karalystės. Jo ilgis siekė 6 iteru (apie 63 km), o plotas – apie 3 cha-ta (apie 7,5 ha). Nuo pat įkūrimo administracinis centras buvo Hut-Nesu miestas. Vėliau tikriausiai sostinė perkelta į Taudžai. Pagrindinis garbinamas dievas buvo karo dievybė Nemti. Pirmuoju suirutės laikotarpiu nomas pripažino šiauriau buvusio Herakleopolio valdžią. Antruoju tarpuvaldžiu jis pripažino Avario hiksų viešpatavimą.

Nomo likimas nėra aiškus, kadangi jis nėra minimas tarp Ptolemėjų ir Romėnų laikų nomų. Gali būti, kad jo teritorija buvo prijungta prie piečiau buvusio Anpu nomo.