Nedžefet-Chent

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Nedžefet-Chent nomas
ὁ Λυκοπολίτης νομός
M1
f
W17
III tūkst. pr. m. e. – 307
Nr. 13 žemėlapyje
Valstybė Senovės Egiptas
Dalis Aukštutinis Egiptas
Administracinis centras Sauti

Nedžefet-Chent nomas (egip.: nDft xntt, pasenę skaitymai – Chesf-Chent, Atef-Chent), (Pirmasis) Likopolio nomas (gr. ὁ Λυκοπολίτης νομός, lot. Nomos Lycopolites anterior) – Senovės Egipto (nuo III tūkst. pr. m. e.), 30 m. pr. m. e.-307 m. ir Romos Egipto provincijos administracinis teritorinis vienetas, priklausęs Aukštutiniam Egiptui ir žymėtas numeriu 13. Jo pavadinimas buvo susideda iš žodžių „nedžefeto medis“ (Pistacia terebinthus) ir „aukštutinis“, dėl to nomas dar vadinamas Aukštutiniu nedžefeto nomu.

Sostinė (niwt) buvo Sauti (dab. Asjutas, Ptolemėjų laikų Likopolis) vakariniame Nilo krante. Pats nomas buvo į vakarus nuo pagrindinės Nilo upės vagos ir apėmė dalį dabartinės Asjuto muchafazos. Pietuose buvo Ša (11), šiaurėje – Nedžefet-Pehu (14), o anapus upės – Atefet (12) nomai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gali būti, kad nomas seniausiais laikais buvo apjungtas kartu su 13-uoju nomu, ir tik vėliau jie atskirti į aukštutinį ir žemutinį. Jo ilgis siekė 6 iteru (apie 64 km), o plotas – apie 6 cha-ta (apie 16 ha). Nuo pat įkūrimo administracinis centras buvo Sauti, kuriame garbintas karo dievas Vepvavetas.

Nomas panaikintas 307 m., įdiegiant Egipte ir visoje Romos imperijoje administracinių vienetų pagi sistemą.