Nebraskos žmogus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nebraskos žmogus
Hesperopithecus ir primatų dantų palyginimas

Nebraskos Žmogus buvo žiniasklaidos duotas vardas tariamai beždžionių rūšiai Hesperopithecus haroldcookii. Žodis Hesperopithecus reiškia „Vakarų Pasaulio beždžionė“, kadangi ši rūšis buvo laikoma pirmuoju atrastu aukštesniuoju primatu, gyvenusiu Amerikos žemyne.

Iš tiesų Amerikoje primatai niekada negyveno. Nebraskos Žmogus nebuvo tyčinė klastotė, tačiau klaida.

Pirmą kartą Hesperopithecus haroldcookii aprašyta 1922 metais paleontologo H. F. Osborno, kuris rėmėsi 1917 metais geologo ir fermerio Haroldo Kuko Nebraskoje rastu į beždžionės panašiu dantimi.

Amedee Forestier, remdamasis Pitekantropo proporcijomis, žurnalui „Illustrated London News“ nupiešė Nebraskos Žmogaus modelį. Piešinys nepatiko net pačiam Osburnui.

Tolimesni darbai 1925 metais atskleidė, kad dantis greičiausiai yra pekario. 1927 metais Viljamas Gregoris žurnale „Science“ išspausdino Hesperopithecus haroldcookii paneigimą.

Nors akademiniuose sluoksniuose Nebraskos Žmogaus hipotezė niekada nesusilaukė vieningo pripažinimo, o per penkerius metus buvo galutinai paneigta, kreacionistų judėjime šis pavyzdys dažnai naudojamas, kaip paleontologijos netobulumo įrodymas, preziumuojant, kad visi kiti paleontologijos atradimai, rodantys žymiai ilgesnį, nei 6000 metų žemės amžių, taip pat yra nepatikimi.[1][2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Creationist Arguments: Nebraska Man“. www.talkorigins.org. Nuoroda tikrinta 2021-03-16.
  2. „The role of Nebraska man in the creation-evolution debate“. www.talkorigins.org. Nuoroda tikrinta 2021-03-16.