Nathan Cummings

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nathan Cummings
Gimė 1896 m.
Sent Džonas, Kanada
Mirė 1985 m. (~89 metai)
Monrealis, Kanada
Sutuoktinis (-ė) Ruth Kellert
Vaikai Beatrice Cummings, Herbert Cummings, Alan Cummings.
Veikla Verslininkas, filantropas.

Nathan Cummings (1896 m. Sent Džonas – 1985 m. Monrealis) buvo iš Lietuvos žydų kilęs Kanados verslininkas, filantropas, įkūręs korporaciją „Consolidated Foods“, kurios žymiausia produktų linija buvo „Sara Lee“, valdyta to paties pavadinimo „Sara Lee Corporation“ kompanijos.

Vaikystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nathan Cummings yra pirmas vaikas Lietuvos žydų šeimoje. Jis gimė ir užaugo Kanadoje, nors jo tėvai emigruodami iš Lietuvos norėjo išlipti Niujorke, tačiau išsilaipino Kanadoje. Vėliau, suvokę savo klaidą, Cummings vis dėlto pateko į JAV, apsistojo Masačiusetso valstijoje, kur atidarė nedidelę batų parduotuvę. Verslas nesisekė, tad šeima vėl grįžo į Kanadą. Montrealyje apsistoję Nathan nepavyko pabaigti vidurinę mokyklą dėl Pirmojo pasaulinio karo. Tada Nathan įstojo į Dry Goods Economist Training School mokyklą Niujorke. Ją pabaigęs jis grįžo į Kanadą.[1]

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1924 m. Cummings jau buvo įkūręs savo batų gamyklą bei parduotuvę. Tačiau dėl Didžiosios depresijos jam 1932 m. teko paskelbti savo verslo bankrotą.

Vėliau jis įsigijo biskvitų ir saldumynų kompaniją „McCormicks“. Kompanija suklestėjo ir 1939 m. jis pardavė kompaniją bendrovei „Weston“.[2] Po šio įvykio jis vadovavo ir nuo 1941 m. nusipirko Baltimorėje įsikūrusiai kavos, arbatos ir cukraus verslo kompanijai „C. D. Kenny Company“. Ši sėkmė paskatino jį plėtoti gatavų maisto gaminių verslą ir netrukus Cummings 1945 m. įkurtą kompanija „Consolidated Foods Corporation“ (kurios būstinė buvo Čikagoje) pradėjo supirkinėti maisto gamyklas. „Time“ žurnalas Nathan Cummings pavadino „Duke of Groceries“ ('Bakalėjos kunigaikštis').[3]

Jis puikiai suderino laikmečio konjunktūros sąlygotą pusfabrikačių gamybą ir tiekė Šiaurės Amerikai, o vėliau – ir visam pasauliui lengvai paruošiamus maisto produktus.

1954 m. kompanija persivadino į „Consolidated Foods Corporation“. 1985 m. kompanija įgijo dar vieną pavadinimą „Sara Lee Corporation“.

1968 m. Nathan atsistatydino iš vadovaujančio posto ir tapo garbės pirmininku iki savo mirties.

Meno kolekcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Cummings nuo 1945 m. pradėjo rinkti įžymius paveikslus ir meno dirbinius. Pirmasis buvo Paryžiuje įsigytas Camille Pissarro paveikslas „Bountiful Harvest 1893“. Vėliau jis įsigijo tokių menininkų, kaip Henry Moore, Pablo Picasso, Marc Chagall, Georges Braque, Giacomo Manzù ir Alberto Giacometti, kūrinius. Taip pat jis su šiais menininkais draugavo.

Filantropija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1950-ųjų metų Cummings tapo įvairių ligoninių], universitetų, meno organizacijų ir žydų kultūros rėmėju. Jis įkūrė Nathan Cummings Arts Center menų centrą Stanfordo universitete. Taip pat įkūrė Joanne and Nathan Cummings Art Center menų centrą Konektikuto koledže. 1949 m. jis įkūrė labdaros fondą pavadinimu Nathan Cummings Foundation, kuris naudojasi daugiau nei 200 milijonų JAV dolerių lėšomis.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1919 m. jis vedė Ruth Kellert ir per šešerius metus susilaukė trijų vaikų: Beatrice, Herbert ir Alan.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. ŽMONĖS IŠ LIETUVOS – PASAULIUI Archyvuota kopija 2021-06-17 iš Wayback Machine projekto.
  2. J. Ernest Kerr, Imprint of the Maritimes, 1959, Boston: Christopher Publishing, p. 71
  3. Time, “The Duke of Groceries" Archyvuota kopija 2011-01-31 iš Wayback Machine projekto., February 7, 1944

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]