Narcizas (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Narcizas

PavadinimasNarcizas
Kilmės šalisLietuva
RežisieriusDovilė Gasiūnaitė
Prodiuseris (-iai)Teresa Zibolienė
Scenaristas (-ai)Dovilė Gasiūnaitė
VaidinaAsmik Grigorian
Sigitas Šidlauskas
Urtė Perminaitė
Edvinas Kaziukaitis
Metai2012
Žanrasdrama
Trukmė95 min.
Kalbalietuvių k., anglų k.
IMDb įrašas

Narcizas – bendras Lietuvos ir Graikijos kino kūrėjų darbas, brandintas šešerius metus. Kino filmas yra 95 min. trukmės, sukurtas 2012 m. kino studijoje „Ketvirta versija“. Premjera Lietuvoje – 2012 m. gegužės 10 d. Pilnametražinis režisierės Dovilės Gasiūnaitės debiutas, 2012 m. „Sidabrinių gervių“ apdovanojimuose buvo nominuotas geriausio vaidybinio kino filmo kategorijoje, Tarptautiniame Kauno kino festivalyje išrinktas žiūrovų kaip geriausias.

„Narcizas“ – tai antikiniu mitu paremtas pasakojimas, kurio veiksmas vyksta šiandieniniame Vilniuje. Narcizas šiame filme suprantamas ne kaip save įsimylėjęs žmogus, bet kaip savo išskirtinumą suvokiantis perfekcionistas. Tai drama apie puikybės apakintą violončelininką, kurio gyvenime yra ir jį mylinti šeima, ir draugų, tačiau muzikantui norisi daugiau.

Filmo režisierė D. Gasiūnaitė (g. 1972 m.) studijavo aktorinį meistriškumą Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje, o kino režisūros mokėsi Prahoje. Debiutinę pilno metražo kino juostą pristatanti režisierė anksčiau kūrė trumpametražius ir dokumentinius filmus, dirbo aktorių atrankos režisiere lietuviškų kino filmų gamyboje.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak filmo režisierės D. Gasiūnaitės, filmo stiprybė – ne išoriniai efektai: „Mes niekuo nenustebinsime, neturime nei kadrų iš lėktuvų, nei po vandeniu, ko galbūt būčiau norėjusi. Bet turime visa kita. Mano filme pavaizduotas narcizas yra perfekcionistas, kuriam, kaip ir visiems narcizams, yra būdingas tobulybės ilgesys. Deja, gyvenime žmonės nėra tobuli, situacijos netobulos ir laimės neįmanoma pasiekti, ieškant tobulybės, nes ji – tiesiog neegzistuoja. Laimė yra vidinė, ne išorinė būsena“.[1]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Violončelininko gyvenime yra jį mylinti šeima ir draugai, tačiau jam norisi daugiau. Šiuolaikinėje antikinio mito versijoje Teodoras yra gražus, viskuo apdovanotas ir savo vertę suvokiantis styginių kvarteto violončelininkas. Jis traukia žmones, jis juos žaloja, bet vis tiek jam neįmanoma atsispirti. Teodoras meta šeimą, draugus, darbą ir trokšta bent kartą patirti tai, kas jam būtų neįmanoma. Jis dar nežino, kad didžiausias iššūkis yra jis pats.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be lietuvių aktorių, pagrindinius vaidmenis filme atlieka užsienio aktoriai: graikas violončelistas Amvrosios Vlachopoulos, Memfio (JAV) simfoninio orkestro pirmasis smuikas Susanna Perry Gilmore. Pagrindinį filmo herojų, 33-ejų Teodorą, suvaidinęs graikas – profesionalus muzikantas: ši detalė filmo kūrybinei grupei buvo itin svarbi, kadangi filmavimo metu parašyta muzika atliekama gyvai.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-10-11-kauno-kino-festivalio-ziurovai-daugiausiai-simpatiju-skyre-lietuviskam-filmui-narcizas/89188 Kauno kino festivalio žiūrovai daugiausiai simpatijų skyrė lietuviškam filmui „Narcizas“

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]