Nancy Pelosi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Nancy Pelosi
Gimė 1940 m. kovo 26 d. (84 metai)
Jungtinės Amerikos Valstijos JAV, Baltimorė, Merilendas
Pilietybė Jungtinių Amerikos Valstijų
52-oji JAV atstovų rūmų pirmininkė
Ėjo pareigas 2019 m. sausio 3 d. – 2023 m. sausio 3 d.
Ankstesnis Paul Ryan
Vėlesnis Kevin McCarthy
52-oji JAV atstovų rūmų pirmininkė
Ėjo pareigas 2007 m. sausio 4 d. – 2011 m. sausio 3 d.
Ankstesnis Dennis Hastert
Vėlesnis John Boehner
Partija Demokratų partija
Vikiteka Nancy Pelosi
Parašas

Nancy Patricia Pelosi (g. 1940 m. kovo 26 d.) – JAV politikė, 52-oji JAV atstovų rūmų pirmininkė, ėjusi pareigas nuo 2007 iki 2011, ir nuo 2019 iki 2023 metų. JAV atstovų rūmuose ji atstovauja 11-ąją Kalifornijos kongresinę apygardą. Nancy Pelosi pirmą kartą buvo išrinkta į JAV Kongresą dar 1987 metais, ir yra perrenkama iki šiol. Ji yra pirmoji moteris išrinkta į JAV atstovų rūmų pirmininko postą, ir pirmoji moteris, vadovavusi vienai iš pagrindinių politinių partijų JAV Kongrese. Ji vadovavo demokratų frakcijai atstovų rūmuose 20 metų - nuo 2003 iki 2023 metų.

Pelosi gimė ir užaugo Baltimorėje mero ir vėliau kongresmeno Thomas D'Alesandro šeimoje. 1962 m. ji baigė Trinity koledžą Vašingtone, kitais metais vedė verslininką Paul Pelosi, ir su šeima persikėlė gyventi į San Franciską. Pelosi įžengė į politiką kaip Demokratų partijos savanorė. Po to kai 1987 metais buvo pirmą kartą išrinkta į Kongresą, ji palaipsniui augo partijos gretose. 2002 metais buvo išrinkta mažumos drausmės priežiūros pareigūne, o po metų tapo ir atstovų rūmų mažumos lydere, taip tapdama pirmąją moterimi pasiekusia tokią aukštą poziciją Kongrese.

2006 metų vidurio kadencijos rinkimuose Pelosi vadovaujami demokratai pirmą kartą per paskutinius 12 metų užsitikrino daugumą atstovų rūmuose, ir galiausiai ji buvo išrinkta JAV atstovų rūmų pirmininke. Per pirmąjį savo pirmininkavimą Pelosi aktyviai kritikavo karą Irake, taip prezidento Bush administracijos bandymus iš dalies privatizuoti socialinį draudimą. Ji dalyvavo priimant reikšmingus prezidento Obamos administracijos priimtus įstatymus, įskaitant Prieinamos sveikatos priežiūros aktą, Dodd-Frank aktą, Neklausk ir nesakyk atšaukimo aktą, Amerikos atsigavimo ir reinvestavimo aktą. Pelosi baigė savo pirmąją kadenciją 2011 metais, kai po 2010 metų vidurio kadencijos rinkimų respublikonai perėmė atstovų rūmų kontrolę, tačiau ji toliau vadovavo demokratų frakcijai, tapdama atstovų rūmų mažumos lydere.

2018 metų vidurio kadencijos rinkimuose demokratai užsitikrino daugumą JAV atstovų rūmuose, o Nancy Pelosi antrą kartą buvo išrinkta pirmininke. Antrosios kadencijos metu, atstovų rūmai du kartus surengė apkaltą tuo metu JAV prezidento pareigas ėjusiam Donaldui Trumpui, tačiau Senatas abu kartus Trumpą išteisino. Pelosi dalyvavo priimant svarbius prezidento Bideno administracijos priimtus įstatymus, įskaitant Amerikos gelbėjimo planą, Infliacijos mažinimo aktą, Pagarbos santuokai aktą.

2022 metų vidurio kadencijos rinkimuose respublikonai užsitikrino daugumą, ir naujuoju atstovų rūmų pirmininku buvo išrinktas Kevin McCarthy. Pelosi paskelbė apie atsistatydinimą iš vadovaujančių pozicijų demokratų partijos frakcijoje, tačiau toliau dirbo kaip atstovų rūmų narė.