Testas Namas - Medis - Žmogus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Namas (psichologinis testas))

Testas Namas - Medis - Žmogus – vienas iš asmenybės projekcinių testų. Tiriamojo prašoma nupiešti namą, medį bei žmogų, o piešiniai vėliau interpretuojami kvalifikuoto asmens. Kartais taikomas testas Namas, kai piešiamas tik namas. Kaip ir kiti projekciniai testai, šis įgalina laisvą ir subjektyvią interpretaciją.

Pirminis Namo - Medžio - Žmogaus testo tikslas yra apibūdinti tiriamojo asmenybės aspektus, remiantis piešiniais, tačiau testas kartais gali būti panaudojamas ir smegenų pažeidimo ar bendro neurologinio funkcionavimo įvertinimui.

NMŽ (lietuviškai dažnai vadinama HTP, H-T-P) 1948 m. sukūrė John Buck, 1969 m. testas buvo patobulintas. Kadangi testas priklauso nuo subjektyvaus įvertinimo, jį atliekantis asmuo turi būti atitinkamai kvalifikuotas.

NMŽ gali būti taikomas nuo 3 metų, dažniausiai naudojama vaikams bei paaugliams.

Testo procedūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmajame etape testuojamasis paprašomas nupiešti namą, medį ir žmogų su spalvotais pieštukais. Kiekvienas piešinys piešiamas ant atskiro lapo, ir testuojamojo prašoma piešinį padaryti kiek įmanomą tikslesnį. Pabaigus piešinius, testuojamajam užduodami su piešiniais susiję klausimai, kurių formaliai yra iki 60, tačiau testuotojas gali improvizuoti. Pvz., apie namo piešinį užduodamas klausimas gali skambėti „Ar tai linksmas namas?“, „Iš ko šis namas padarytas?“.

Antrame etape prašoma nupiešti tą patį nespalvotu pieštuku, vėliau seka panašūs klausimai kaip ir pirmame etape. Kai kurie testuotojai taiko tik vieną testo etapą, savo nuožiūra parinkdami piešimo priemonę.

Taip pat gali būti taikomas testo variantas, kai prašoma nupiešti du skirtingos lyties asmenis, arba piešiniai piešiami visi ant vieno lapo.

Testo interpretacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Testo interpretacijai atlikti sukurtos kelios interpretavimo sistemos. Testas suteikia informacijos apie asmenybę, intelektą, tarpasmeninius santykius ir asmeninį požiūrį. Kreipiamas dėmesys tiek į piešinio turinį, tiek į detales, tiek į grafines charakteristikas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]