Nacirema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nacirema – hipotetinė gentis, kaip satyra panaudota antropologinio/sociologinio tipo aprašuose, nurodanti amerikiečius (nacirema iš kitos pusės perskaičius bus american).

Šį terminą sukūrė ir išpopuliarino amerikiečių antropologas Horace Mitchell Miner. Jis 1956 m. žurnale „American Anthropologist“ publikavo straipsnį Body Ritual among the Nacirema („Nasiremų kūno ritualai“). Jame antropologinio aprašymo forma aprašyta nasiremų genties, gyvenančios Šiaurės Amerikoje, tarp kri, jakių, tarahumarių, karibų ir aravakų, ritualai. Tekste rašoma, kad ši gentis be galo susirūpinusi kūno švara ir natūralų kūną laiko bjauriu – žmonės turi specialias ritualines švaros šventyklas (jose kasdien atlieka apeigas) ir maginių gėrimų atsargas savo namuose, savanoriškai leidžiasi kankinami burnos ir kūno šamanų ir, nepaisant kankinimų, pas juos eina net būdami leisgyviai. Kankinimams skirtos specialios šventyklos, o daugumą apeigų atlieka šventyklų mergelės. Tarp kitų neįprastų ritualų aprašomas moterų praktikuojamas savų galvų kepimas, krūtų deformavimas, storų žmonių ploninimas ir plonų storinimas ir kt. Šiuo tekstu satyriškai pajuokti amerikiečiai, aprašant jų gyvenimo būdą iš neutralios antropologinės perspektyvos. Kankinimo šventyklomis įvardintos ligoninės, švaros ritualų šventvietėmis – vonios kambariai, burnos švaros ritualu – dantų valymas ir kt.

Šis Miner tekstas tapo labai populiarus, imtas naudoti sociologijos ir antropologijos vadovėliuose. Kiti autoriai taip pat savo veikaluose panaudojo nacirema motyvą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]