NCS

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šio straipsnio ar jo dalies neutralumas yra ginčytinas.
Prašome žiūrėti diskusiją (papildomos informacijos gali būti istorijoje).

NCS spalvų sistema – natūrali spalvų sistema, visiškai pagrįsta žmonėms būdingu suvokimu. Ji pasižymi paprastumu, logiškumu ir natūralumu. Naudojantis ja spalvos aprašomos labai suprantamai.

Norint suprasti spalvų kalbą, svarbu žinoti NCS pagrindus.

Pagrindinės spalvos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmonės mato šešias grynas spalvas. Tai pagrindiniai spalviniai tonai, kurie išreiškiami raidėmis:

Galima paprieštarauti, jog balta ir juoda nėra spalvos. Iš tikrųjų tai achromatinės spalvos, kurios gerokai skiriasi nuo chromatinių spalvų. Visi atspalviai yra daugiau ar mažiau panašūs į kurį nors pagrinį spalvinį toną. NCS kodai nusako koks yra tam tikro atspalvio santykis su šešiais pagrindiniais tonais.

Spalvinis kūnas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Spalvinio kūno modelį iliustruoja šešių pagrindinių spalvų tarpusavio santykis. Šiame modelyje kiekviena spalva turi savo pastovią vietą. Šis modelis yra trimatis, kadangi chromatinės spalvos santykiauja ne tik tarpusavyje, bet ir su balta bei juoda. Tam, kad trimatį modelį būtų galima geriau pavaizduoti plokštumoje, jis išreikštas dviem projekcijomis – spalviniu apskritimu bei spalviniu trikampiu.

Spalvinis apskritimas ir spalviniai tonai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Spalvinis apskritimas, tai spalvinio kūno projekcija iš viršaus. Keturios pagrindinės spalvos (geltona, raudona, mėlyna ir žalia) dalina apskritimą į keturias dalis ir yra išsidėsčiusios prie spalvinio apskritimo skiriamosios linijos. Spalviniai tonai išreiškiami kodais, sudarytais iš raidžių ir skaičių.

Kiekviena apskritimo dalis dar skirstoma į šimtą lygių dalių. Pavyzdžiui, kvadratas Y R-Y dalyje yra 100 % geltonas. Judant link R, didėja raudonumas. Spalva, esanti Y70R taške, yra sudaryta iš 70 % raudonos ir 30 % geltonos spalvų.

Spalvinis trikampis ir atspalviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Spalvinis trikampis naudojamas išreikšti baltos ir juodos spalvų santykį, taip aprašant tam tikrą atspalvį bei jo achromatiškumo laipsnį.

Spalvinis trikampis – tai vertikalioji spalvinio modelio dalis. C raide pažymėtame kampe yra tik grynai chromatiniai atspalviai (pavyzdžiui, Y70R), juose nėra nei juodos, nei baltos spalvų. Kampe W yra gryna balta spalva, kampe C- gryna juoda.

Tarp kampų yra į 100 dalių padalintos skalės. Aprašant spalvą, pakanka nurodyti juodos spalvos ir chromatiškumo lygį. Skaičius 2030 nurodo, kad atspalvio sudėtyje yra 20 % juodos spalvos, atspalvio chromatiškumas – 30 %. Tai sudaro 50 % atspalvio ir reiškia kad likę 50 %- balta spalva.

Kodas NCS sistemoje paskiriamas apjungiant spalvą ir atspalvį reiškiančius skaičius (pavyzdžiui, 2030- Y70R). Taigi, NCS sistemos kodas, nors iš pirmo žvilgsnio ir atrodo esąs atsitiktinių skaičių bei raidžių kratinys, iš tikrųjų yra spalvų aprašymo kalba.

NCS naudojama taip pat ir Sadolin dažų koloravimui naudojamoje spalvų tonavimo sistemoje TINTORAMA.