Muvatalis II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Muvatalis II
Hetitų karalius
Hetitai
Visas vardas Šarri-Tešubas
Tėvas Muršilis II
Sutuoktinis (-ė) Tanu-Ḫepa
Vaikai Urši-Tešubas
Ulmi-Tešubas (Kurunta)
Maššanauzzi
Hetitų karalius
Valdė 12931271 m. pr. m. e.
Pirmtakas Muršilis II
Įpėdinis Muršilis III

Muvatalis II – hetitų karalius, valdė nuo 1293 – 1271 m. pr. m. e.[1], vyriausias karaliaus Muršilio II sūnus. Apie jo valdymą išliko nedaug dokumentų.

Muvatalis iš tėvo paveldėjo stiprią imperiją, apsuptą pavaldžių hetitams vasalinių šalių. Vakaruose reikėjo demonstruoti tik nedidelę jėgą (priešo pavadinimas neišliko). Buvo patvirtintos Arcavos karaliaus teisės ir pasirašyta sutartis su Aleksandru, Vilusų karaliumi, šalis kuri priklausė Arcavai. Muvatalis šiame fronte buvo saugus, todėl daugiau dėmesio galėjo skirti kylančiai grėsmei iš pietų.

XIX Egipto dinastijos faraonai siekė susigrąžinti šiaurines Sirijos teritorijas, anksčiau užkariautas Tutmozio III ir prarastas Echnatono laikais. Faraonas Setis I su 20 000 armija įsiveržęs į Siriją, užėmė Kanaaną ir šiauriau Kadešo sutriuškino hetitų armiją. 1279 m. pr. m. e. atėjus į valdžią Ramziui II tapo aiškų, kad abiem imperijoms dar teks ne kartą susiremti karo lauke ir Muvatalis į pagalbą pasikvietė savo sąjungininkus. Egiptiečių metraštininkai hetitų sąjungininkų sąraše pirmą kartą užsiminta apie dardanus (Drdny), aprašytus Homero Iliadoje, šardonus (SRDN, Jūros tauta – sardinai) ir pelasgus (PLST). Išlikusiuose hetitų dokumentuose nei viena iš šių tautų nėra paminėta ir tenka tik spėti, kodėl šios gentys kovojo hetitų pusėje prieš egiptiečius.

Armijos susitiko prie Kadešo 1274 m. pr. m. e. ir nors faraonas ant Egipto šventyklų sienų pavaizdavo savo šlovingą pergalę, bet hetitų valdžia Sirijoje išliko. Kadešo mūšis nugalėtojo neišaiškino, hetitams tik truputį pavyko pasistūmėti Damasko link ir užimti Ubu (Aba) oazę[2].

Norėdamas būti arčiau karo veiksmų zonos Sirijoje, Muvatalis iš Hatušo perkėlė savo rezidenciją į Tarhuntašą (Tarḫuntašša – tikriausiai Ikonijus arba Kilikija). Iki pat savo valdymo pabaigos Muvatalis buvo priverstas kariauti su egiptiečiais. Galiausiai hetitai prarado Kadešą, Dapurą[3] ir kitus šiaurės Sirijos miestus.

Muvatalis turėjo du sūnūs ir vieną dukrą. Dukra Maššanauzzi ištekėjo už „Sechos upės šalies“ karaliaus Mašturio.

  • Kituose šaltiniuose Muvatalio II–jo valdymo metai yra nurodyti 1315–1296 m. pr. m. e.[4], 1309–1283 m. pr. m. e.[5] ir 1308–1382 m. pr. m. e.[6]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karališkieji titulai
Muvatalis II
Hetitų Naujoji karalystė
Gimė: nežinoma
Anksčiau valdė
Muršilis II
Hetitų karalius
12931271 m. pr. m. e.
Vėliau valdė
Muršilis III