Mustangas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Mustangai)
Šis straipsnis apie gyvūną. Apie istorinę karalystę Nepalo teritorijoje, žiūrėkite Mustangas (Nepalas)
Mustangų kova Montanos valstijoje
Mustangai Jutoje
Mustangai Arizonoje
Iš kairės: mustango patelė, prie jos jauniklis ir suaugęs patinas (Oregonas)
Mustangai su jaunikliu
Mustangai Albertoje (Kanada)

Mustangas (angl. Mustang, isp. Mustang) – yra neporakanopių (Perissodactyla) būrio arklinių (Equidae) šeimos žinduolis. Tradiciškai mustangais vadina sulaukėjusius arklius (angl. feral horses), gyvenančius Šiaurės Amerikoje. Anglų kalboje mustangai vadinami „laukiniais arkliais“ (Wild horses), nors tai nėra tikrųjų laukinių arklių rūšis, o tik pabėgusių nuo žmonių ir sulaukėjusių naminių arklių (lot. Equus ferus caballus) palikuonys. Mustangai kilę iš Ispanijos naminių arklių veislių, kuriuos XVI amžiuje konkistadorai įvežė į Šiaurės Amerikos žemyną, bet per daugelį gyvenimo metų laisvėje, tapo įvairių veislių mišiniu. Maždaug nuo 1600 m., kada šių arklių pirmieji protėvai ėmė gyventi laisvėje, pasikeitė daug kartų, todėl mustangai jau būna gamtinės atrankos paveikti gyvūnai.

Pavadinimo kilmė ir kiti pavadinimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mustangas yra kilęs iš ispanų kalbos žodžio „mustengo“, kas reiškia „bešeimininkis žvėris“ arba „paklydęs arklys“.

Kartais mustangais vadina bet kuriuos gamtoje gyvenančius sulaukėjusius arklius. Be Š. Amerikos mustangų sulaukėję arkliai gyvena:

Bendra apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mustangai yra vidutinio dydžio arkliai. Jų aukštis ties gogu apie 140-150 cm, nors kartais pasitaiko iki 162 cm aukščio. Sveria gana nedaug, apie 360 kg. Arkliai įvairiausių spalvų, bet dažniausiai rausvai rudi arba kaštono vaisiaus spalvos. Nėštumas trunka apie 11 mėnesių. Jauniklis gimsta dažniausiai balandžio, gegužės mėnesiais ar birželio pradžioje. Lytinė branda nuo 3 metų. Mustangai visaėdžiai. Laisvėje gyvenantys mustangai dažniausiai minta žole ir įvairia krūmų, krūmokšnių ir tt. augalija. Auginami žmonių ėda šieną, avižas. Per diena suėda iki 2,7 kg maisto. Neblogai atlaiko maisto stygių, išgyvena pusdykumėse.

Įpročiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sužeistą ar neįgalų globoja ir gina visa kaimenė.

Mustangai sudaro nedideles kaimenes (arklių kaimenės vadinamos tabūnais), kuriose gyvena vienas eržilas, jo 2–18 kumelių haremas, kumeliukai bei jauni arkliai. Gyvenimas kaimenėse užtikrina gyvūnams apsaugą nuo plėšrūnų. Vienišiems mustangams sunku apsiginti nuo stambiųjų plėšrūnų ir išgyventi. Tai ypač svarbu buvo anksčiau, kai galėjo užpulti šalia gyvenantys vilkai, kojotai, pumos.

Kieviena mustangų kaimenė užima tam tikrą teritoriją, saugo ją ir ten ieškosi maisto. Ji pakanti kitoms kaimenėms, gyvenančioms jų ganyklų pakraštyje, ir kartais netgi susivienija su jomis, kad įstengtų apsiginti nuo plėšrūnų.

Kaimenėje išsiskiria viena kumelė – vedlė, kuri, iškilus pavojui, nuveda į saugią vietą, o eržilas pasilieka, kad pasipriešintų ir apgintų savo gentainius.

Su priešu kovojantis eržilas – visuomet įspūdingas ir nepakartojamas reginys.

Gyvenimo trukmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelio naminių arklių veislių gyvenimo trukmė 25-30 metų, bet mustangai gyvena trumpiau, iki 20 metų.

Paplitimas ir gyvenamas biotopas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mustangų pagrindinė populiacija gyvena vakarinėse JAV valstijose, daugiausiai jų Montanos, Aidaho, Nevados, Vajomingo, Jutos, Oregono, Kalifornijos, Arizonos, Šiaurės Dakotos ir Naujosios Meksikos valstijose. Dalis gyvena JAV ir Kanados Atlanto vandenyno pakrančių regionuose, iskaitant Seiblo (Sable Island), Šaklefordo (Shackleford Banks), Asatyko (Assateague Island), Kumberlando (Cumberland Island) salose. Gyvena pievose, ganyklose.

Populiacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kadaise mustangų Amerikoje būta labai daug (1900 m. – apie 2 mln.), o šiuo metu – apie 25 000. Kadangi gamtoje neturi daug gausių priešų, tad jeigu žmonės nesikištų – kas ketveri metai jų populiacijos dydis padvigubėtų. Yra minčių apie jiems kontraceptinių priemonių taikyma, kas pristabdytų jų populiacijos augimą[1].

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. livescience.com / Mustangs: Facts About America's Wild Horses, By Alina Bradford, Live Science Contributor, June 24, 2014 | Anglų k.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]