Muskusinė kabarga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Muskusiukas)
Muskusinė kabarga
Muskusinė kabarga
Muskusinė kabarga (Moschus moschiferus)
Apsaugos būklė
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Porakanopiai
( Artiodactyla)
Šeima: Moschidae
( Kabarginiai)
Gentis: Kabargos
( Moschus)
Rūšis: Muskusinė kabarga
( Moschus moschiferus)
Mokslinis pavadinimas
Moschus moschiferus
Linnaeus, 1758
Sinonimai
  • Sibirinė kabarga
  • Muskusiukas
Paplitimas

Paplitimas

Muskusinė kabarga, sibirinė kabarga, muskusiukas (lot. Moschus moschiferus) – kabarginių (Moschidae) šeimos žinduolis. Apie metro ilgio, 60 cm aukščio. Kailio spalva būna nuo šviesiai gelsvos iki juodos, labiausiai paplitusi tamsiai ruda spalva. Nugara išmarginta balsvų dėmelių juostomis. Ausys ilgos ir apvalios. Uodega labai maža, dažniausiai būna paslėpta kailyje. Patinai turi ilgas, išsikišusias iltis. Gyvena kalnuotose vietovėse.

Kabargų iškamšos Sankt Peterburgo zoologijos muziejuje

Biologija ir ekologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kerpės sudaro didžiąją dalį mitybos raciono. Be kerpių minta žole, medžių lapais, ūgliais, šakelėm, spygliuočių medžių spygliais ir žieve. Vaikšto pavieniui, kartais patelė su jaunikliais. Aktyvus naktį, ieškodamas maisto gali nueiti 3 – 7 km per naktį, kiekvieną rytą sugrįždamas į savo buveinę.

Kabargas medžioja daugelis plėšrūnų: erniai, pilkieji vilkai, lūšys, rudosios lapės, didžiosios kiaunės. Rečiau tigrai, lokiai.

Lytiškai subręsta 15 - 17 mėnesių. Dažniausiai atsiveda du, rečiau vieną ar tris jauniklius. Laisvėje gyvena iki 14, nelaisvėje iki 20 metų.

William Daniell paveikslas „Kabargos ir rojaus paukščiai“

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Labiausiai paplitęs Pietų Sibiro taigose. Gyvena ir Mongolijoje, Vidinėje Mongolijoje, Mandžiūrijoje ir Korėjos pusiasalyje.

Medžioklė dėl muskuso[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš vyriškų lytinių liaukų išgaunamas muskusas, kuris yra labai vertinamas kvepalų gamyboje, tradicinėje kinų ir kt. azijos tautų medicinoje, Europoje taip pat naudojama ir gaminant homeopatinius preparatus. Muskusinės kabargos muskusas tarptautinėje rinkoje vertinamas apie 45 000 dolerių už kilogramą. Nors muskusas gali būti išgautas ir iš gyvų gyvūnų, tačiau muskuso medžiotojai paprastai užmuša gyvūną ir nuplėšia visą liauką, iš kurios išgauna iki 25 g rudos vaškiškos medžiagos.

Apsauga ir populiacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl medžioklės sparčiai nyksta. Šiuo metu laisvėje muskusinių kabargų gali būti nuo 400 iki 800 tūkstančių individų. Įrašytas į Tarptautinę raudonąją knygą kaip pažeidžiama rūšis. Medžioklė ir prekyba griežtai ribojama.

Tačiau ir toliau rūšis sparčiai nyksta dėl nelegaliai medžiojančių brakonierių. Pavyzdžiui, 1988 metais Rusijoje buvo apie 160-170 tūkstančių kabargų, o 2002 metais jau tik apie 32 – 40,5 tūkstančio. 1989 Japonijoje buvo sulaikyta kontrabanda iš Kinijos su 700 kg muskuso išgauto iš muskusinių kabargų. Norint išgauti tokį kiekį reikėjo nužudyti apie 100 000 kabargų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muskusinės kabargos kaukolė
  1. „IUCN Red List - Moschus moschiferus“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2011-10-25.[neveikianti nuoroda]