Mušavė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mušavė
Mušavė sausringuoju laikotarpiu ties Marandos verslo centru
Mušavė sausringuoju laikotarpiu ties Marandos verslo centru
Ištakos Pietų centrinė Zimbabvė
Žiotys Mvenezis, žemiau Maniučio tvenkinio
21°6′57.49″ p. pl. 30°28′19.41″ r. ilg. / 21.1159694°š. pl. 30.4720583°r. ilg. / 21.1159694; 30.4720583
Šalys Zimbabvės vėliava Zimbabvė
Vikiteka Mušavė

Mušavė (angl. Mushawe, Mushawi) – upė Zimbabvėje, dešinysis Mvenezio intakas. Išteka Nemande kalno apylinkėse ir teka Marandos apylinkėmis, kol įteka į Mvenezį (žemiau Maniučio tvenkinio).

Hidrologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mušavė yra efemerinė upė, kuri teka tik liūčių sezoną (lapkritis-kovas). Mušavės žemupyje upės vaga eina aliuviniu vandeninguoju sluoksniu), kuriame ištisus metus yra vandens.[1] Todėl čia lieka nuolatiniai ar pusiau nuolatiniai ežeriukai, kuriuose gyvena Nilo krokodilai.

Užtvankos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mušavė yra patvenkta ties Dengenya. Užtvanka buvo pastatyta tam, kad sukauptu vandeniu laistyti žemės ūkio sklypus, tačiau dabar tvenkinio duburys užpildytas smėliu. Kelios nedidelės užtvankos yra Mušavės intakuose.

Vanduo Maranos verslo centrui yra siurbiamas iš aliuvinio vandeningojo sluoksnio, kuriuo eina upės vaga Mušavės žemupyje.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Love, D. de Hamer, W., Owen, R.J.S., Booij, M.J., Uhlenbrook, S., Hoekstra, A. and van der Zaag, P. 2007. Case studies of groundwater – surface water interactions and scale relationships in small alluvial aquifers. In: Abstract volume, 8th WaterNet/WARFSA/GWP-SA Symposium, Lusaka, Zambia, November 2007, p21.