Mpororas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Didžiųjų ežerų valstybė:
Mpororo
Šalis pietvakarių Uganda
Tautos bahororo / abakiga
Kalba rukiga
Laikotarpis XVII a. vid.-XVIII a. vid.
Valdovai omukama
Mpororo buvo pievakarinėje Ankolėje ir Kigezi

Mpororas (Mpororo) – trumpalaikė istorinė karalystė, XVII-XVIII a. buvusi dabartinės Ugandos pietvakariuose ir Ruandos šiaurėje. Mpororo valdę karaliai turėjo omukama titulą.

Mpororo gyventojų savivardis buvo bahororo (vienaskaita – mahororo).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mpororo susikūrė XVII a. II pusėje. Manoma, kad ją įkūrė tutsių išeiviai iš kaimyninės Ruandos, Bašambo klano. Jie pasivadino bahororo, o savo valstybę - Mpororo. Tapę aukštesne, gyvulių augintojų klase, vietinius gyventojus gyvulių augintojus bairu jie laikė žemesne. Tokiu būdu susiformavo klasinė visuomenė.

XVIII a. viduryje jų valstybė suiro į šešias atskiras valstybėles, valdomas omukama: Nšenji, Rudžumbura, Igara, Kadžara, Rukiga, Obvera. Valdančioji klasė bahororo buvo išvysti iš daugumos šių naujų karalysčių ir rado prieglobstį Ruandoje, kur susimaišė su tutsiais. XIX a. mažasias karalystes absorbavo šiaurinė galingesnė kaimynė Ankolė. Likę teritorijoje bahororo buvo paversti prastuomene ir susimaišė su žemesne klase bairu. Dalis jų migravo į Rudžumburos teritoriją, kurioje išlaikė savo papročius ir tapatybę.

Omukama[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Kahaya a Mututsi - XVII a.
  • Kahaya - XVIII a. vid.
  • Kirenzi - XVIII a. vid.