Maurice Bloomfield

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Morisas Blumfyldas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Maurice Bloomfield
Morisas Blumfyldas
Gimė 1855 m. vasario 23 d.
Mirė 1928 m. birželio 12 d. (73 metai)
Veikla JAV filologas ir Vedų tyrinėtojas

Maurice Bloomfield (Morisas Blumfyldas; 1855 vasario 23 d. – 1928 m. birželio 12 d.) – JAV filologas ir Vedų tyrinėtojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Bielske (tuomet Bielitz, Austrijos Silezijos miestas, dabar Lenkija). Būdamas dvylikos metų 1867 m. persikėlė gyventi į JAV. Jo sesuo – Fannie Bloomfield Zeisler, garsi pianistė. 1877 m. baigė Furmano universitetą (Greenville, Pietų Karolina). Po to Jeilio universitete ir Johns Hopkins universitete studijavo sanskritą. Dvejus metus studijavo Berlyne ir Leipcige.
1881 m. grįžo į Hokinso universitetą asocijuotu profesoriumi (associate professor). Gana greitai tapo sanskrito ir lyginamosios filologijos profesoriumi.

Dauguma jo darbų skirti Vedų tyrinėjimams, iš kurių žinomiausias Vedic Concordance (1907), Vedų siužetų ir motyvų žinynas. Taip pat jis išvertė Atharvavedą.

Žurnale American Journal of Philology paskelbė virtinę straipsnių su žodžių asimiliacijos (pvz., aprašė haplologiją) ir adaptacijos tyrimais, taip pat – su Vedų interpretacijomis. Pagarsėjo kaip Vedų tyrinėtojas.