Monty Python ir šventasis Gralis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Monty Python ir šventasis Gralis

PavadinimasMonty Python and the Holy Grail
Kilmės šalisDidžioji Britanija
RežisieriusTerry Gilliam
Terry Jones
Prodiuseris (-iai)Mark Forstater
Michael White
Scenaristas (-ai)Graham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
VaidinaGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
Metai1975
ŽanrasKomedija
Trukmė91 min.
Kalbaanglų
Biudžetas230 000 GBP
IMDb įrašas

Monty Python ir šventasis Gralis (arba „šventoji taurė“, orig. Monty Python and the Holy Grail) – anglų komikų grupės Monty Python 1975 m. sukurta komedija, parodijuojanti legendas apie karalių Artūrą.

Filmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Monty Python parodijuodavo televizijos ir kino šablonus: melagingai pažadėdavo tęsinius, juokaudavo ir titruose. „Šventojo Gralio“ titrai subtitruoti pseudo švedų kalba (pvz., „Wi nøt trei a høliday in Sweden this yër?“ – iškraipytas angliškas tekstas „Why not try a holiday in Sweden this year?“, reiškiantis „Gal šiemet norėtumėte atostogauti Švedijoje?“). Titruose taip pat kaip prie filmo prisidėjusios išvardinamos lamos.

Filmavimo darbai vyko Škotijoje, daugiausia aplink Doune pilį, Glen Coe ir privačią Stalker pilį. Užuot nuomoję arklius ir mokęsi jais joti, Monty Python padarė kaip to meto BBC radijo pjesėse: imitavo jojimą, garsą išgaudami kokoso kevalo puselėmis. Riterių dėvimos žiedmarškės yra sidabrine spalva nudažyti megztiniai. Dauguma pilių – tai įvairiais rakursais nufilmuota Doune pilis arba kartoniniai modeliai.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Filmo siužetas suskaidytas į epizodus, kuriuos sieja Šventojo Gralio užduotis ir Terry Gilliamo animaciniai intarpai.

Filmo pradžioje karalius Artūras (Graham Chapman) renka riterius savo Apvaliajam Stalui. Po kelių nesėkmių galiausiai prie jo prisijungia seras Bedeveras Išmintingasis (Terry Jones), seras Lanselotas Narsusis (John Cleese), seras Galahadas Tyrasis (Michael Palin), seras Robinas Ne Toks Narsus Kaip Seras Lanselotas (Eric Idle) ir seras Kuris Šiame Filme Nepasirodo.

Riteriams Dievas duoda užduotį surasti šventąjį Gralį. Beieškodami riteriai susiduria su įvairiais pavojais: Juodligės pilies merginomis, Riteriais, kurie sako Ni, triušiu žudiku ir kt. Filme gausu kitų epizodinių veikėjų: valstiečiai anarchosindikalistai, vienuoliai, giedantys lotyniškai, ragana, Pelkės pilies karalius ir jo sūnus, burtininkas, Mirties Tilto sargas, prancūzai. Periodiškai pasirodo elementų, susijusių su kregždėmis.

Filmas baigiasi, kai policija sustabdo lemiamą mūšio sceną ir suima serus Lancelotą ir Bediverą bei karalių Artūrą už „žinomo istoriko“ žmogžudystę, įvykdytą anksčiau filme.

Kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fallout 2 žaidime filmo atminimui panaudotos kelios jo koncepcijos, kaip kad Šventosios Granatos beieškantys riteriai ar keistas žmogus, užduodantis tris klausimus prie tilto per tarpeklį.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]