Montbeliarde

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Montbéliarde
Sukūrimo vieta
Aukštutinės Sonos ir Dubso regionuose,
Prancūzijos vėliava Prancūzija (1889 m.)

Montbéliarde – pieninių ir mėsos galvijų veislė pirmą kartą paminėta Jozefo Graberio 1872 m., eksponuojant galvijus Langres žemės ūkio parodoje, Šveicarijoje. Montbeliard galvijų veislė sukurta Aukštutinės Sonos ir Dubso regionuose, Prancūzijoje. Oficialiai ši veislė įrašyta 1889 metais į bandos knygą.

Nuo 1980 m. veislė buvo kryptingai selekcionuojama, atrenkant geriausias jos savybes. Siekiant gauti ilgaamžiškumo ir didesnio produktyvumo savybių, Montbeliard veislės karvės kryžminamos su holšteinų veislės galvijais. 1990 m. Montbeliard veislės karvės buvo kryžminamos su Danijos žalaisiais bei Vorderwalder veislės galvijais.

Į Lietuvą pirmą kartą Montbeliard veislės galvijai buvo įvežti 2006 m. Montbeliard galvijų veislės kodas yra 42.

Savybės ir eksterjeras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šios veislės galvijams būdinga žala spalva esant baltos plaukų spalvos dėmėms, balta galva ir trumpi ragai. Subrendusios šios veislės karvės sveria 600–700 kg, o buliai 900–1200 kg. Motbeliard veislės karvių pienas dažniausiai naudojamas sūrio gamyboje, dėl dažnai pasitaikančio Kappa Casein BB, kuris pagerina sūrio kokybę. Nors šios veislės karvės yra žemesnio pieno produktyvumo negu šiuolaikinės holšteinų karvės, tačiau jos pasižymi ilgaamžiškumu ir vislumu, retai serga mastitu. Per metus iš šios veislės karvė primelžiama 7486 litrai 3,9 % riebumo ir 3,45 % baltymingumo pieno. Montbeliard veilės galvijai plačiai paplito daugelyje šalių, kryžminant ją su holšteinų veislės galvijais, kadangi jie turi geresnes mėsos savybes negu pastarosios veislės galvijai.