Montague Burton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Montague Burton
Gimė 1885 m. rugpjūčio 15 d.
Kurkliai, Rusijos imperija
Mirė 1952 m. rugsėjo 21 d. (67 metai)
Lidsas, Jungtinė Karalystė
Sutuoktinis (-ė) Sophie Marks
Veikla verslininkas

Seras Montague Maurice Burton (1885 m. rugpjūčio 15 d. Kurkliai – 1952 m. rugsėjo 21 d. Lidsas, Jungtinė Karalystė) – lietuvių verslininkas, įkūręs drabužių parduotuvių tinklą „Burton“. Šis parduotuvių tinklas yra vienas didžiausių Didžiojoje Britanijoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Burton“ kompanija Lidse

Mešė Davidas Osinskis gimė Kurkliuose vienoje žydų šeimoje. Jis gyveno Kaune, mokslus išėjo ješivoje (religinėje žydų mokykloje). Būdamas penkiolikos, 1900 m. emigravo į Didžiąją Britaniją, kur po ketverių metų atidarė savo pirmąją drabužių parduotuvę. Pirmiausiai jis įsikūrė Mančesteryje. Osinskis pasivadino Montague Burtonu, kuo pavadino ir savo parduotuvių tinklą.

1913 m. M. Burton jau turėjo penkias parduotuves Šefilde ir gamyklą Lidse, o jau nuo 1929 m. Burton priklausė 400 parduotuvių.

M. Burton verslas ypač suklestėjo per Antrąjį pasaulinį karą – „Burton“ kompanija pagal valstybinį užsakymą ketverius metus siuvo uniformas britų armijos ketvirtadaliui. 1929 m. „Burton“ tapo pripažintu prekės ženklu visoje Europoje. 1931 m. Montague Burton už nuopelnus industrinių ryšių srityje buvo suteiktas riterio titulas. 1936 m. seras M. Burtonas Didžiojoje Britanijoje atidarė didžiausią siuvyklą Europoje ir iki pat savo mirties 1952 m. valdė savo tekstilės kompaniją.

Vėliau „Burton“ kompanijai vadovavo kitas taip pat Lietuvoje gimęs žydas Lionel Jacobson, kadaise įkūręs savo laiku žinomą Didžiojoje Britanijoje siuvyklų tinklą „Jackson The Tailor“. Šiuo metu visos 381 „Burton“ parduotuvės priklauso „Arcadia Group“ (kartu su tokiais tinklais, kaip „Top Shop“, „Dorothy Perkins“ ir „BHS“) savininkui Philip Green.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1909 m. Montague vedė Sophie Marks. 1910 m. jie susilaukė dukters, o po ketverių metų ir sūnaus. Netrukus kompanija buvo pervadinta iš „M. Burton“ į „Burton & Burton“. 1917 m. Montague ir Sophie susilaukė dvynukų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]