Moldavų kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Moldovų kalba)
Moldavų kalba
limba moldovenească
KalbamaMoldova
Kalbančiųjų skaičius3,5 milijono
Vieta pagal kalbančiųjų skaičiųNepatenka į šimtuką
KilmėIndoeuropiečių
 romanų
  Rytų romanų
   moldavų
Oficialus statusas
Oficiali kalbaPadniestrės vėliava Padniestrė
Kalbos kodai
ISO 639-1mo
ISO 639-2mol -> ron/rum
ISO 639-3ron

Moldavų kalba (limba moldovenească) – valstybinė Moldovos kalba. Kalbą vartoja apie 3,5 mln. Moldovos gyventojų, 3 milijonams tai gimtoji kalba. Šios kalbos egzistavimas yra ginčijamas – daugumos Rumunijos gyventojų bei kalbininkų nuomone, ji niekuo nesiskiria nuo rumunų kalbos, o atskira kalba buvo paskelbta tik dėl politinių priežasčių.

Atskira kalba paskelbta 1924 m., kai buvo sukurta Moldovos ATSR, kuri buvo Ukrainos TSR sudėtine dalimi. tuo pat metu buvo šiai kalbai sukurta abėcėlė kirilicos pagrindu, nors rumunų kalba naudoja lotynišką abėcėlę. 1940 m. Sovietų Sąjungai okupavus dabartinės Moldovos teritoriją taip pat laikyta, kad jos gyventojai kalba moldavų kalba.

1989 metais moldavų kalba paskelbta valstybine Moldovos TSR kalba, taip pat sugrąžinta ir rumuniška lotyniškos abėcėlės versija. Po nepriklausomybės atgavimo 1991 metais moldavų kalba kaip valstybinė įtvirtinta Moldovos Respublikos konstitucijoje. 1996 m. Moldovos prezidentas bandė pakeisti kalbos pavadinimą į rumunų kalbą, bet jo siūlymą atmetė Moldovos parlamentas. Nepaisant to, oficialūs Moldovos asmenys ministrų lygmeniu ne kartą skelbė, kad „moldavų ir rumunų kalba yra ta pati“. „mes rumunai ir taškas“.[1] Archyvuota kopija 2008-10-24 iš Wayback Machine projekto., [2] Archyvuota kopija 2007-03-11 iš Wayback Machine projekto. Pagal oficialius 2004 m. gyventojų surašymo Moldavijoje duomenis 78,4 % moldavų teigė, kad jų gimtoji kalba yra moldavų.[3], [4] Archyvuota kopija 2006-06-28 iš Wayback Machine projekto.

2003 m. buvo išleistas rumunų-moldavų kalbų žodynas (autorius Vasilė Stati), kaip argumentas, kad kaimyninės šalys kalba skirtingomis kalbomis, tačiau Rumunijos Akademijos kalbininkai paskelbė, kad visi moldaviški žodžiai yra ir rumuniški.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wikipedia
Wikipedia
Vikipedija Moldavų kalba