Mineralinis askorbatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Askorbo rūgštis

Mineralinis askorbatas (angl. mineral ascorbates) – askorbo rūgšties ir tokio elementų kaip kalis, natris, kalcis, druska. Askorbatai yra efektyvūs antioksidantai, naudojami kaip maisto priedai antioksidantai.

Pramoniniu būdu gaminami kaip milteliai, gaunami askorbo rūgščiai reaguojant su mineralinių karbonatų vandeniniais tirpalais. Reakcijos produktas džiovinamas ir malamas, kad gautųsi milteliai su reikiamo dydžio dalelėmis.
Gamyboje naudojami mineraliniai karbonatai – kalcio karbonatas, kalio karbonatas, natrio karbonatas, magnio karbonatas ir kt.

Daliai žmonių askorbatai tinkamesni nei labiau rūgštinė askorbo rūgštis. Jie rekomenduojami žmonėms, kurie patiria virškinimo trakto problemų (pilvo skausmas, viduriavimas) gerdami askorbo rūgštį. Geriant mineralinius askorbatus kaip vaistus ar juos gaunant su maistu kaip maisto priedus efektyviai įsisavinami tiek askorbato, tiek druskoje esančio metalo jonai. Todėl tenka atsižvelgti į mineraliniuose askorbatuose esančius mineralinius jonus.[1]

Mineraliniai askorbatai:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]