Miksininiai apskritažiomeniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Miksinos)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Myxini
Miksina (Eptatretus stoutii)
Miksina (Eptatretus stoutii)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Craniata
( Craniata)
Klasė: Miksininiai apskritažiomeniai
( Myxini)
Būrys

Miksininiai apskritažiomeniai (Myxini) – chordinių gyvūnų klasė. Tai kirmėliški gyvūnai sunykusiomis akimis, be nugarinio peleko. Aplink burną ir šnervę yra 2–3 poros trumpų ūselių. Nosies ertmė su rykle jungiasi nosiaryklės kanalu, todėl kvėpuojant vanduo gali būti įsiurbiamas pro šnervę. Turi 5–15 porų žiaunų maišų, tiek pat išorinių žiaunų angelių, tačiau paprastai tos angelės susilieja į 1 porą bendrų išorinių kvėpuojamųjų angų. Kremzlinis visceralinis skeletas labai sunykęs. Pilvinės pusės šonuose yra po eilę stambių gleivinių liaukų.

Miksinos paplitusios tik jūrose, gyvena įsiraususios į dumblą, iš kurio kyšo tik galva. Minta žieduotosiomis kirmėlėmis, moliuskais, negyvomis ir nusilpusiomis žuvimis. Prikibusi prie negyvos žuvies miksina paprastai susisuka į „aštuoniukę“ ir, traukdama galvą pro kilpą, išplėšia stambesnius grobio gabalus. Neršiančios miksinos susisuka viena su kita ir išskiria daug gleivių, kuriose būna 20–30 patelės išnerštų kiaušinių. Vystosi be metamorfozės.

Pasaulyje užregistruotos 67 rūšys, priklausančios 6 gentims. Atlanto vandenyne gyvena 30–40 cm ilgio atlantinės miksinos (Myxine glutinosa).

Lietuvos vandenyse miksinos negyvena.