Michelle Pfeiffer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Michelle Pfeiffer
Tikras vardas Michelle Marie Pfeiffer
Gimė 1958 m. balandžio 29 d. (65 metai)
Santa Ana, JAV
Šalis JAV
Žymesni vaidmenys
Elvyra Hancock
(„Žmogus su randu“, 1983 m.)
Sukie Ridgemont
(„Istviko raganos“, 1987 m.)
Madame Marie de Tourvel
(„Pavojingi ryšiai“, 1988 m.)
Catwoman
(„Betmeno sugrįžimas“, 1992 m.)
Apdovanojimai
Oskaro nominacijos (1989, 1990 ir 1993 m.)
Auksinio gaublio nominacijos (1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994 m.)
BAFTA nominacijos (1990, 1991 m.)
Saturno nominacijos (1986, 1995, 2001, 2008 m.)
David di Donatello nominacija (1994 m.)

Mišelė Pfaifer (angl. Michelle Pfeiffer, g. 1958 m. balandžio 29 d. Santa Ana, Kalifornija) – JAV aktorė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1985 m.

Mišelė gimė Santa Anoje, Ričardo ir Donos Džin Pfaiferių šeimoje. Ji turi vyresnį brolį Riką (g. 1955) ir jaunesnes seseris Dedi Pfaifer (kino ir televizijos aktorė) ir Lori (g. 1965 m.).

Po keleto metų jie persikėlė į Midway miestą, kur Mišelė 1975 m. baigė Fountain Valley High School mokyklą, įstojo į Golden West koledžą ir įsidarbino supermarkete. Baigusi trumpus kursus ji tapo teismo scenografiste, tačiau netrukus nusprendė tapti aktore.

1978 m. Pfaifer laimėjo „Miss Orange County“ grožio konkursą ir tais pačiais metais dalyvavo „Mis Kalifornija“ konkurse, kuriame užėmė 6 vietą.[1] Būtent šių varžytuvių dėka jai pavyko rasti agentą, kuris organizavo pirmuosius bandymus televizijos ir kino filmų atrankose.

Pirmieji Pfaifer vaidmenys buvo serialuose „Fantasy Island“ ir „Delta House“. 1979 m. ji buvo viena iš pretendenčių populiariame seriale „Charlie‘s Angels“ pakeisti aktorę Kate Jackson, bet vaidmuo atiteko Shelley Hack.

1980-ųjų pradžioje ji vaidino kelete juostų, tačiau tai buvo nereikštingi, tiesiog gražių merginų vaidmenys. Norėdama tobulėti, Mišelė ėmė lankyti vaidybos kursus ir 1982 m. gavo pirmąjį pagrindinį vaidmenį muzikiniame filme „Briliantinas 2“. Kadangi pirmoji dalis su Olivia Newton-John ir John Travolta buvo sulaukusi didelės sėkmės, buvo tikimasi, kad ir jos tęsinys sulauks žiūrovų dėmesio. Filme Pfaifer pati atliko visas dainas, tačiau juosta buvo komerciškai visiškai nesėkminga. Nors jos pačios vaidyba buvo įvertinta gana palankiai, tačiau sąsajos su filmu užkirto galimybes gauti kitus vaidmenis, nes, anot agento, „jos niekas nenorėjo samdyti“.[2]

1983 m., po keleto nesėkmingų bandymų gauti darbą, Pfaifer pagaliau nusišypsojo sėkmė. Režisierius Brian De Palma, kūriantis filmą „Žmogus su randu“, ieškojo aktorės pagrindiniams moters vaidmeniui. Juostos prodiuseris Martinas Bergmanas primygtinai šiam siūlė samdyti Pfaifer, ir nors De Palma, matęs „Briliantiną 2“, tam priešinosi, bet galiausiai buvo priverstas nusileisti. Elvyros Henkok, nuo narkotikų priklausomos pagrindinio herojaus (Al Pačino) meilužės vaidmuo, buvo sulaukė teigiamų atsiliepimų, o pats filmas tapo dideliu hitu.

Radus kelią į sėkmę, Pfaifer toliau sėkmingai rinkosi vaidmenis, o tokie filmai kaip „Sakalė“ (1985), „Į naktį“ (1985) ar „Sweet Liberty“ (1986) padėjo jai tobulėti kaip aktorei. 1987 m. pasirodė dar vienas didelio populiarumo sulaukęs filmas „Istviko raganos“ su Jack Nicholson, Cher ir Susan Sarandon.

1988 m. filmas „Ištekėjusi už mafijos“ po metų pelnė aktorei Auksinio gaublio nominaciją, pirmąją iš 6 iš eilės (1989-94 m.) Tai pačiais metais Pfaifer filmavosi su Mel Gibson ir Kurt Russell filme „Tequila Sunrise“ bei „Dangerous Liaisons“ su Glen Close ir John Malkovich. Už pastarąjį vaidmenį ji buvo nominuota Oskarui. Tai buvo sėkmingiausio karjeros etapo pradžia – ji keletą metų iš eilės buvo nominuojama visiems pagrindiniams kino industrijos apdovanojimams. 1989 m. ji dar spėjo debiutuoti teatro scenoje, Niujorko Šekspyro festivalyje vaidmeniu spektaklyje „Twelfth Night“ (jame taip pat vaidino Jeff Goldblum ir Mary Elizabeth Mastrantonio).[3]

1990 m.

1990 m. Pfaifer atmetė pasiūlymą vaidinti filme „Graži moteris“ (šis atiteko Julia Roberts, kuri pelnė Oskaro nominaciją), tačiau pelnė Auksinio gaublio nominaciją už vaidmenį filme „The Russia House“. 1991 m. ji atsisakė vaidinti FTB agentę Klarisę Sterling filme „Avinėlių tylėjimas“ (Jodie Foster už jį gavo Oskarą),[4] o 1992 m. – juostoje „Esminis instinktas“, atnešusioje šlovę ir pripažinimą Sharon Stone[5] . Dar vienas filmas, kurime ji atsisakė vaidinti, buvo veiksmo juosta „Telma ir Luiza“ (vaidmuo atiteko 12 metų vyresnei Susan Sarandon).[6] Nepaisant tokių garsių pavadinimų, 1993 m. aktorė vėl buvo nominuota Oskarui už filmą „Love Field“.

1992 m. Pfaifer pasirodė juostoje „Betmeno sugrįžimas“, kuriame atliko blogietės Moters-katės vaidmenį, o 1993 m. – Martin Scorsese filme „Nekaltybės amžius“ su Daniel Day-Lewis ir Winona Ryder. Po metų ji su Jack Nicholson pasirodė siaubo filme „Vilkas“, tačiau vaidmuo ir pats filmas sulaukė nevienareikšmių atsiliepimų. Kiti žymesni to laikotarpio vaidmenys – filmuose „Pavojingos mintys“ (1995 m.), „Vieną gražią dieną“ (1996 m.), „Tūkstantis akrų“ (1997 m.), „Vasarvydžio nakties spanas“ (1999 m.) ir „Mūsų istorija“ (1999 m.). 1996 m. ji buvo pagrindinė pretendentė Evos Peron vaidmeniui muzikinėje dramoje „Evita“ ir ilgą laikė lankė dainavimo kursus, tačiau pasikeitus režisieriui (pradžioje tai turėjo būti Oliver Stone) šis atiteko Madonnai.[7]

Vaidmuo filme „The Deep End of the Ocean“ garantavo aktorei patekimą į simbolinį „12 milijonų dolerių klubą“, į kurį „priimami“ tokio dydžio sumas už vaidmenį gavę aktoriai.[7]

2002 m. po filmo „Baltasis oleandras“ Pfaifer padarė 3 metų pertrauką, kurios metu daugiau dėmesio skyrė šeimai, vaikams ir ilsėjosi nuo žiniasklaidos dėmesio.[8] Į ekranus ji grįžo 2007 m. filmais „Plaukų lakas“ ir „Žvaigždžių dulkės“. Tais pačiais metais Holivudo žvaigždžių alėjoje buvo atidengta jos vardo žvaigždė.[7]

2009 m. ji pasirodė juostoje „Cheri“, nominuotoje Auksiniam lokiui Berlyno kino festivalyje.[9]

Po dar vienos ilgesnės pertraukos, 2011 m. ji nusifilmavo režisieriaus Garry Marshall romantinėje juostoje „Naujųjų metų išvakarės“. 2013 m. ji suvaidino Robert De Niro personažo žmoną režisieriaus Luc Besson komedijoje „Šeima“.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su vyru David E. Kelley

Besimokydama aktorystės Los Andžele, Pfaifer susipažino su pora, sudominusia ja metafizika ir vegetarizmu. Jų dėka Mišelė nustojo vartoti alkoholį, rūkyti ir vartoti narkotikus, tačiau tuo pačiu pora pradėjo griežtai kontroliuoti jos pinigus ir šiais naudotis. Miltono Katselas vaidybos paskaitose ji susipažino su aktoriumi Peter Horton, su kuriuo pradėjo susitikinėti ir tik jo dėka sugebėjo išsivaduoti iš poros įtakos.[10]

1981 m. ji susituokė su Hortonu, o jų medaus mėnesio metu aktorė sužinojo gavusi vaidmenį filme „Briliantinas 2“. Hortonas režisavo keletą serialų, kurių epizoduose vaidino žmona. 1988 m. jie pradėjo gyventi atskirai, o po 2 metų oficialiai išsiskyrė.

Vėliau Pfaifer 3 metus susitikinėjo su prodiuseriu ir aktoriumi FIsheriu Stevensu, su kuriuo susipažino kuriant spektaklį „Twelfth Night“.

1993 m. sausį „aklo pasimatymo“ metu ji susipažino su scenaristu ir prodiuseriu David E. Kelley, su kuriuo netrukus pradėjo susitikinėti[11] ir lapkričio mėnesį susituokė.

Dar iki vestuvių Mišelė buvo pradėjusi lankyti įvaikinimo kursus. 1993 m. kovo mėnesį ji įvaikino naujagimę mergaitę Claudia Rose. 1994 m. rugpjūtį ji susilaukė sūnaus John Henry.

Filmografija ir apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Pavadinimas Lietuviškas pavadinimas Vaidmuo Pastabos
1980 The Hollywood Knights Holivudo riteriai Suzie Q
1980 Falling in Love Again Vėl įsimylėję Sue Wellington
1981 Charlie Chan and the Curse of the Dragon Queen Čarlis Čanas ir Drakonų karalienės byla Cordelia Farenington
1982 Grease 2 Briliantinas Stephanie Zinone
1983 Scarface Žmogus su randu Elvira Hancock
1985 Into the Night Į naktį Diana
1985 Ladyhawke Sakalė Isabeau d’Anjou
1986 Sweet Liberty Faith Healy
1987 The Witches of Eastwick Istviko raganos Sukie Ridgemont
1987 Amazon Women on the Moon Amazonės Mėnulyje Brenda Landers
1988 Married to the Mob Ištekėjusi už mafijos Angela de Marco
1988 Tequila Sunrise Tequila Sunrise Jo Ann Vallenari
1988 Dangerous Liaisons Pavojingi ryšiai Madame Marie de Tourvel Nominacijos
BAFTA – geriausia antrojo plano aktorė
Oskaras – geriausia antrojo plano aktorė
Chicago Film Critics Association Award – geriausia antrojo plano aktorė
National Society of Film Critics Award – geriausia antrojo plano aktorė
1989 The Fabulous Baker Boys Susie Diamond Apdovanojimai
Auksinis gaublys – geriausia aktorė
Chicago Film Critics Association Award – geriausia aktorė
Los Angeles Film Critics Association Award – geriausia aktorė
National Board of Review Award – geriausia aktorė
National Society of Film Critics Award – geriausia aktorė
New York Film Critics Circle Award – geriausia aktorė
Nominacijos
Oskaras – geriausia aktorė
BAFTA – geriausia aktorė
American Comedy Awards – juokingiausia aktorė
1990 The Russia House Rusų namas Katya Orlova Nominacijos
Auksinis gaublys – geriausia aktorė
1991 Frankie and Johnny Frenkė ir Džonis Frankie Nominacijos
Auksinis gaublys – geriausia aktorė
1992 Batman Returns Betmeno sugrįžimas Selina Kyle/Catwoman Nominacijos
MTV kino apdovanojimai – geidžiamiausia aktorė
MTV kino apdovanojimai – geriausias bučinys
1992 Love Field Lurene Hallett Apdovanojimai
Silver Bear – geriausia aktorė
Nominacijos
Oskaras – geriausia aktorė
Auksinis gaublys – geriausia aktorė
New York Film Critics Circle Award – geriausia aktorė
1993 The Age of Innocence Nekaltybės amžius Countess Ellen Olenska Apdovanojimai
Venecijos kino festivalis – Elvira Notari prizas
Nominacijos
Auksinis gaublys – geriausia aktorė
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award – geriausia aktorė
David di Donatello – geriausia užsienio aktorė
1994 Wolf Vilkas Laura Alden Nominacijos
Saturno apdovanojimas – geriausia aktorė
1995 Dangerous Minds Pavojingos mintys LouAnne Johnson Apdovanojimai
Blockbuster Entertainment Award – geriausia aktorė
Nominacijos
MTV kino apdovanojimai – geriausias pasirodymas
MTV kino apdovanojimai – geidžiamiusia aktorė
1996 Up Close & Personal Sally 'Tally' Atwater
1996 To Gillian on Her 37th Birthday Gillian Lewis
1996 One Fine Day Vieną dieną Melanie Parker Apdovanojimai
Blockbuster Entertainment Award – geriausia aktorė
Nominacijos
Nickelodeon Kids' Choice Awards – mėgstamiausia aktorė
1997 A Thousand Acres Tūkstantis akrų Rose Cook Lewis Apdovanojimai
Verona Love Screens Film Festival Award – geriausia aktorė (kartu su Jessica Lange ir Jennifer Jason Leigh)
1998 The Prince of Egypt Egipto princas Zipporah balsas
1999 The Deep End of the Ocean Beth Cappadora
1999 A Midsummer Night’s Dream Vasarvydžio nakties sapnas Titania
1999 The Story of Us Mūsų istorija Katie Jordan
2000 What Lies Beneath Claire Spencer Apdovanojimai
Blockbuster Entertainment Award – geriausia aktorė
Nominacijos
Saturno apdovanojimas – geriausia aktorė
2001 I Am Sam Aš esu Semas Rita Harrison Williams
2002 White Oleander Baltasis oleandras Ingrid Magnussen Apdovanojimai
Kansas City Film Critics Circle Award – geriausia antrojo plano aktorė
San Diego Film Critics Society Award – geriausia antrojo plano aktorė
Nominacijos
Ekrano aktorių gildijos apdovanojimas – geriausia antrojo plano aktorė
Washington D.C. Area Film Critics Association Award – geriausia antrojo plano aktorė
2003 Sinbad: Legend of the Seven Seas Sindbadas: Septynių jūrų legenda Eris balsas
2007 Stardust Žvaigždžių dulkės Lamia Nominacijos
Saturno apdovanojimas – geriausia antrojo plano aktorė
2007 Hairspray Plaukų lakas Velma Von Tussle Apdovanojimai
Broadcast Film Critics Association Award – geriausias vaidmuo
Hollywood Film Festival Award – aktorių kolektyvas
Palm Springs International Film Festival Award – aktorių kolektyvas
Nominacijos
Ekrano aktorių gildijos apdovanojimas – geriausias vaidmuo
2007 I Could Never Be Your Woman Aš niekada nebūsiu tavo Rosie
2009 Personal Effects Asmeniniai efektai Linda
2009 Chéri Lea de Lonval
2011 New Year’s Eve Naujųjų metų išvakarės Ingrid
2012 Dark Shadows Tamsūs šešėliai Elizabeth Collins Stoddard
2012 People Like Us Žmonės kaip mes Lillian
2013 The Family Šeima Maggie Blake

Kiti įvertinimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Žurnalo „Empire“ „The Top 100 Movie Stars of All Time“ 39 vieta (1997 m.)
  • Empire“ „100 Sexiest Stars in Film History“ 3 vieta (1995 m.)
  • Empire“ „50 Greatest Actress of Her Time“ 13 vieta (2004 m.)
  • Empire“ „69 Sexiest Movie Characters of All Time“ (Moteris-katė iš „Betmeno sugrįžimas“) 3 vieta
  • Žurnalo „Biography“ skaitytojų išrinkta gražiausia 1990-ųjų moterimi[7]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Burbank Gal is Chosen as State Titlist“. Merced-Sun Star. The McClatchy Company. Associated Press. 1978 m. balandžio 17 d. Nuoroda tikrinta 2011 m. liepos 18 d..[neveikianti nuoroda]
  2. Thompson, Douglas (1995). Pfeiffer: Beyond the Age of Innocence. Warner Futura. ISBN 978-0-7515-1030-0.
  3. Simon, John (1989 m. liepos 24 d.). „Some have papp thurst upon them“. New York Magazine. New York Media LLC. 22 (29). ISSN 0028-7369. Nuoroda tikrinta 2011 m. balandžio 18 d..
  4. „Stars rejecting roles“. Digital spy. Suarchyvuotas originalas 2014-10-21. Nuoroda tikrinta 2014 m. spalis 17 d.. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  5. Weinraub, Bernard (1992 m. kovo 15 d.). „'Basic Instinct': The suspect is attractive, and may be fatal“. The New York Times. The New York Times Company. Nuoroda tikrinta 2011 m. liepos 20 d..
  6. „'Basic Instinct': Thelma & Louise 20 years later“. Variety. Reed Business Information. February 9, 2011. Suarchyvuotas originalas 2011-06-28. Nuoroda tikrinta 2011 m. liepos 22 d..
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Michelle Pfeiffer Biography at IMDb.com
  8. „Michelle Pfeiffer's Eternal Beauty, No "Stardust" Needed – CBS News“. CBS News. CBS Interactive Inc. 2007 m. spalio 4 d. Suarchyvuotas originalas 2013-11-24. Nuoroda tikrinta 2008 m. spalis 23 d.. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  9. „Michelle Pfeiffer beweist in Chéru Mut zur Falte“. Die Welt. Axel Springer AG. 2009 m. vasario 10 d. Nuoroda tikrinta July 3, 2011.
  10. Brown, Mick (2009 m. balandžio 20 d.). „Michelle Pfeiffer - Biography“. TalkTalk. Tiscali UK Limited. Nuoroda tikrinta 2012-07-07.
  11. „What lies beneath: Michelle Pfeiffer spills her dinner down her top on Italian date night with her husband“. The Daily Mail. CBS Interactive Inc. October 4, 2007. Nuoroda tikrinta 2008 m. spalis 23 d.. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]