Michailas Golovatovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Michailas Vasiljevičius Golovatovas (rus. Михаил Васильевич Головатов; 1949 m. rugpjūčio 23 d. Mukovino kaime, Maskvos srityje2022 m. rugpjūčio 1 d.[1]) – atsargos pulkininkas, verslininkas, buvęs Rusijos specialiosios paskirties Alfa būrio vadovas. Sausio 13 d. dalyvavo Sausio įvykiuose Vilniuje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1972 m. dirbo KGB, o nuo 1974 m. jo specialiame padalinyje Alfa. 19791980 m. tarnavo kaip politikų asmens sargybinis Afganistane.

1991 m. sausio 11–13 d. vadovavo Alfa grupei, kuri sausio 13 d. šturmavo Vilniaus televizijos bokštą ir radijo ir televizijos pastatus Vilniuje. Tuomet žuvo 14 Lietuvos piliečių.

Nuo 1993 m. turėjo privatų verslą – buvo įkūręs saugos bendrovę Alpha B. Saugumo struktūrų ekspertas Andrejus Soldatovas spėjo, kad M. Golovatovas tik formaliai buvo pensininkas, o iš tiesų tebedirbo Rusijos Federaliniam Saugumo Biurui. Taip leido manyti ir faktas, kad jis vadovavo sporto organizacijoms, kurios priklauso FSB kontroliuojamam susivienijimui „Dynamo“.[2]

Lietuvos generalinė prokuratūra išdavė Europos arešto orderį M. Golovatovui 2010 m. spalio 18 d., tačiau tai nesukliudė M. Golovatovui 8 kartus lankytis Europos Sąjungos šalyse: Kipre, Suomijoje ir Čekijoje.

2011 m. liepos 15 d. buvo sulaikytas oro uoste Austrijoje, tačiau skubiai buvo paleistas ir išvyko į Rusiją.[3] Austrijos intitucijos teigė gavusios neaiškų Europos arešto orderį ir todėl nusprendė paleisti Sausios 13-osios byloje įtariamą buvusį KGB pareigūną.[4]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]