Metalistai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Metalistai (angl. metalhead 'metalagalvis' arba angl. headbanger 'galvos purtytojas') – sunkiojo metalo muzikos fanai. Paplitusi visame pasaulyje, ypatingai daug metalistų yra Brazilijoje (žymi Brazilijos thrash metal grupė – Sepultura) ir Šiaurės Europos šalyse. Metalistų subkultūra yra apipinta įvairių stereotipų, kurie dažnai neatitinka tikrovės.

Pasaulėžiūra ir gyvenimo būdas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wacken Open Air sunkiojo metalo muzikos festivalis

Metalistų subkultūra yra labai vieninga, metalistai jaučiasi tarsi vienos didelės bendruomenės nariai.[1] Paprastai svarbiausia metalistui yra muzika, nors dainų tekstai gali būti antireliginiai, rasistiniai (pvz., Nazi black metal), ir atvirkščiai – deklaruojantys religiją ir kviečiantys į taiką (pvz., Megadeth „Peace sells“), bet dažniausiai metalistai ideologiją laiko antraeiliu dalyku, svarbiausia metale – muzika.

Religija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors ir yra išimčių, dažniausiai metalistai yra ateistai, o nuorodos dainų tekstuose į religiją suvokiamos kaip alegorija.[2] taip pat metalistams būdinga pagonybė bei Black metal atstovams – satanizmas.

Pomėgiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra ryšys tarp metalistų ir baikerių subkultūrų. Jų mėgiama muzika panaši, ir dažnas metalistų pomėgis yra važinėjimas motociklu (tai puikiai iliustruoja dainų tekstai, pvz., Metallica „Motorbreath“).

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Judas Priest 2005 metais

Vyrauja metalistų išvaizdos stereotipas – ilgi plaukai, odinė apranga, papuošta metaliniais spygliais, masyvūs batai. Šį aprangos stilių suformavo britų sunkiojo metalo grupė Judas Priest. Žinomi yra ir kitokie aprangos stiliai, pvz., glam, goth. Dar svarbus atributas yra mėgstamos grupės simbolika, tai yra mėgstamos grupės marškinėliai arba pakabukai. Kadangi metalistams svarbiausia yra muzika, tai dažniausiai išvaizda būna labai įvairi ir nesureikšminama, pvz., Metallica grupės nariai kurį laiką buvo trumpaplaukiai, šiuo metu trumpus plaukus nešioja du iš keturių grupės narių. Iron Maiden vokalistas nusikirpęs trumpai. Aiškiausias metalistų atributas – ilgi plaukai, arba kaip tik ilga barzda ir plika galva, auginama tam, kad būtų įmanoma viens kitą atpažinti gatvėje. Dažnai fanai neturi nei ilgų plaukų, nei ilgos barzdos ir rengiasi įprasta apranga.

Gestas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Ragai“

Metalistų gestas (lietuviškai vadinamas „ragais“) buvo įvestas Rainbow ir Black Sabbath grupių vokalisto Ronnie Dio. Jis šį gestą pastoviai matydavo rodant jo italų tautybės močiutę, kuri mokė, kad šis gestas apsaugo nuo piktų akių („evil eyes“). Šis gestas yra paplitęs Viduržemio Jūros valstybėse.

Gestų kalboje šis gestas, tik su atlenktu nykščiu reiškia „aš tave myliu“ (angl. I love you).

Paprastai kai rodomas šis gestas jis reiškią ne ką kitą, kaip klausytojų pasitenkinimą. Rodydami šį gestą per koncertą klausytojai šitaip parodo atlikėjams, kad atlikimas jiems patinka.

Stereotipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Populiariausi stereotipai apima metalistų išvaizdą, klausomą muziką, elgesio normas ir intelekto lygį. Jie dažniausiai yra paremti žymiausių metalo grupių sceniniu įvaizdžiu. Kadangi metalistai labiausiai vertina muziką, dažnai metalistai nusimano apie klasikinę muziką, džiazą ir kitas muzikos rūšis, pvz., thrash metal grupės Megadeth gitaristas Chris Poland greta metalo projektų grojo džiazo muziką, kaip ir buvęs „Metallica“ grupės bosistas Jason Newsted. Taip pat dėl metalo sąsajų su klasikine muzika metalistai dažnai kviečiami atlikti savo kūrinius su simfoniniais orkestrais, pvz., Metallica albumas „S&M“ (symphony & metallica) arba Serj Tankian (albumas „The Elect The Dead Symphony“). Taip pat kartais metalo grupės atlieka klasikinius kūrinius, pvz., kaip grupė Children of bodom.

Mokslininkų tyrimais jau pastebėta, kad pomėgį metalo muzikai galima laikyti intelekto požymiu.[3] Profesorius Adrian NorthHeriot Watt universiteto tyrimais nustatė, kad metalo gerbėjai dažniausiai pasižymi švelnumu ir gerumu.

Taip egzistuoja stereotipas, kad metalo dainos yra apie nieką, t. y., jų žodžiai neturi turinio, o tėra rėkimas ir kriokimas. Priklausomai pagal žanrą, žodžiai gali būti filosofiniai, arba nagrinėja bendražmogiškąsias vertybes, teisingumą: pvz., Metallica „...And Justice for All“ (angl. „…ir teisingumas visiems“). Kartais yra kuriami tiesiog instrumentiniai kūriniai, t. y. juose vokalo nebūna. Išimtis yra grindcore stilius, kuriame mintis dažnai išreiškiama tik dainos pavadinimas, o vokalas naudojamas kaip muzikos instrumentams emocijoms reikšti ir sudaro tik atskirą melodiją.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]