Mergežerio gyvenvietė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Mergežerio stovyklavietės ir gyvenvietės – archeologinės stovyklavietės ir gyvenvietės Varėnos rajono savivaldybės teritorijoje, prie Derežnos upelio ir Mergežerio kaimo (Varėnos seniūnija), 0,9 km į pietvakarius nuo Mergežerio kaimo kapinių ir 0,2 km į šiaurės rytus nuo kelio Mergežeris – Lavysas tilto per Derežną, į pietryčius nuo šio kelio, Derežnos dešiniajame krante. Kultūros paminklo kodas A146.

Tyrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmas žinių apie Mergežerio stovyklavietes ir gyvenvietes pateikė Vandalinas Šukevičius XX a. pradžioje. Rasta dvidešimt akmens ir bronzos amžiaus gyvenviečių ir stovyklaviečių. Išsamiau ištirta Mergežerio 13 gyvenvietė, esanti 1,5 km į vakarus nuo kaimo. Ją 1955 m. rado Konstantinas Jablonskis. 1965 ir 1985 m. tyrė Lietuvos istorijos institutas (vadovė Rimutė Rimantienė). Ištirtas 80 m² plotas. Rastas iki 20 cm storio kultūrinis sluoksnis, jame – titnaginių, gintarinių, lipdytos keramikos dirbinių, židinių, stulpaviečių liekanų. Radinius saugo Lietuvos nacionalinis muziejus.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rimutė RimantienėMergežerio gyvenvietė. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 701 psl.