Mazareno rašystalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Mazarinio biuras)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Mazareno rašomasis stalas, XVII a.

Mazareno rašomasis stalas, arba rašystalis (pranc. bureau Mazarin) – XVII a. stalo tipas, pavadintas kardinolo Žiulio Mazareno, 1642–1661 m. Prancūzijos karalystę faktiškai valdžiusio ministro pirmininko, garbei.

Tokie stalai yra ankstyvieji pjedestalinių stalų pirmtakai. Nuo pjedestalinių stalų skiriasi tuo, kad turi tik dvi ar tris eiles mažų stalčių po stalo paviršiumi, o stovi ant aštuonių kojų. Kojos gana ilgos, sutvirtintos skersiniais strypais, šonuose sudarančiais X ar H pavidalo figūras.

Daugelis Mazareno rašomųjų stalų skirti sėdėti įstrižai, kad po stalo paviršiumi būtų tik viena koja. Tokie stalai gaminti laikais, kai tokius stalus įsigydavo ir naudodavo tik kilmingieji arba mėgdžioję kilmingųjų įpročius. Kilmingieji vyrai tais laikais dažnai nešiojo prie juosmens paradines ar kovines špagas ar kitokius ginklus, kurie neretai kliuvinėdavo už baldų. Todėl buvo patogiau sėdėti prie stalo šonu, kai po stalu tik viena koja. (dešiniarankiams – dešinė), o prie kito šono kabėdavo špaga. Likusi erdvė po stalo paviršiumi buvo skirta rakinamiems stalčiams.

Priekinė projekcija
Šoninė projekcija

Dalis Mazareno rašystalių buvo naudojami kaip tualetiniai (skirti pasiruošimui ryte ar vakare – toilette) staliukai, tais laikais taip naudoti nemažai stalų. Arba ir kaip rašomieji stalai, ir kaip tualetiniai staliukai. Daugelis jų buvo įmantriai išpuošti raižiniais ir reljefinėmis inkrustacijomis, todėl juos buvo nepatogu valyti. Tais laikais tokie stalai neretai daugiau buvo labiau prestižo ženklas, nei praktiškas baldas.