Maud Adams

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Maud Adams
Tikras vardas Maud Solveig Christina Wikström
Gimė 1945 m. vasario 12 d. (79 metai)
Liuleo, Švedija
Šalis Švedija
Žymesni vaidmenys
Andrėja Adams
(„Žmogus su auksiniu pistoletu“, 1974 m.)
Aštunkojė
(„Aštuonkojė“, 1983 m.)

(„Žvilgsnis į žmogžudystę“, 1985 m.)

Mod Adams (šved. Maud Adams , g. 1945 m. vasario 12 d. Liuleo) – Švedijos modelis ir aktorė, geriausiai žinoma iš filmų apie agentą 007 Džeimsą BondąŽmogus su auksiniu pistoletu“, „Aštuonkojė“ ir „Žvilgsnis į žmogžudystę“ kuriuose ji atliko skirtingus vaidmenis. Ji vienintelė aktorė, vaidinusi net 3 serijos filmuose.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mod gimė Gustavo ir Thyra Wikström šeimoje Liuleo mieste, esančiame netoli poliarinio rato.

Jos kelias į populiarumą prasidėjo 1963 m., kuomet ją parduotuvėje pastebėjo fotografas. Įkalbėjęs nusifotografuoti, jis vėliau jos nuotraukas nusiuntė grožio konkurso „Mis Švedija“ organizatoriams žurnalui „Allers“.

Mod tapo modeliu ir eilę metų sėkmingai dirbo agentūroje „Eileen Ford“ Paryžiuje bei Niujorke.

1970 m. ji sulaukė kvietimo filmuotis. Debiutiniame filme „The Boys in the Band“ pradiniuose juostos kadruose ji suvaidino fotografui pozuojančią manekenę. Vėliau ji dar pasirodė atskirose įvairių serialų („Kojak“, „Hawaii Five-O“) dalyse.

1974 m. Mod tapo žinoma visame pasaulyje, kuomet buvo pakviesta į bondiados filmą „Žmogus su auksiniu pistoletu“ suvaidinti piktadarę ir Rodžerio Mūro priešininkę.

Vėliau ji filmavosi fantastinėje juostoje „Rollerball“ (1975), trileryje „Tattoo“ (1981), kol prodiuseris Albertas R. Broccoli 1983 m. vėl pasiūlė jai vaidmenį filme apie agentą 007. Šį kartą tai buvo filmas „Aštuonkojė“ ir vienas pagrindinių juostos vaidmenų, kuriame Mod įkūnijo deimantų kontrabandininkę. Aktorei tuo metu buvo 37 ir ji tapo antrąja pagal amžių vyriausia Bondo mergina (vyriausia nuo 1964 m. filmo „Auksapirštis“ buvo 38 m. Honor Blackman).[1]

1985 m., paskutiniame bondiados Rodžerio Mūro filme „Žvilgsnis į žmogžudystę“, Mod gavo epizodinį vaidmenį, suvaidinusi moterį minioje.

1983-84 m. ji filmavosi JAV seriale „Emerald Point NAS“. Vėliau ji atliko dar keletą vaidmenų įvairiuose TV filmuose ir serialuose, taip pat ir gimtojoje Švedijoje. Paskutinis jos vaidmuo buvo 2010 m. trumpametražiame filme „The Rooneys“.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1966 m. Mod ištekėjo už fotografo Roy Adamso, su kuriuo išsiskyrė 1975 m.

1999 m. ji ištekėjo antrą kartą – už buvusio teisėjo Charleso Rubino. Pora gyvena Los Andžele. Vaikų neturi.

Aktorė moka 5 kalbas: švedų, prancūzų, vokiečių, italų ir anglų.[2]

Apdovanojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1984 m. – „Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films“ – geriausia antrojo plano aktorė („filmas Aštuonkojė“).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Maud Adams Biography at IMDb.com
  2. [httphttp://www.bondstars.com/maudadams/index.htm „Maud Adams“]. Nuoroda tikrinta January 14, 2015. {{cite web}}: Cite has empty unknown parameter: |1= (pagalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]