Maskvos konferencija (1944)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Ketvirtoji Maskvos konferencija, dėl savo kodinio pavadinimo TOLSTOY dar vadinama Tolstojaus konferencija, tarp pagrindinių Antrojo pasaulinio karo Sąjungininkų vyko nuo 1944 m. spalio 9 iki 19 d.

Pagrindiniai Sovietų Sąjungos atstovai konferencijoje – Sovietų lyderis Josifas Stalinas ir SSRS užsienio reikalų ministras Viačeslavas Molotovas. Jungtinei Karalystei atstovavo premjeras Vinstonas Čerčilis ir užsienio reikalų sekretorius Antonis Edenas. Jungtinės Karalystės imperinio generalinio štabo vadas feldmaršalas seras Alanas Brukas, Jungtinių Valstijų ambasadorius Maskvoje Averelas Harimanas ir Jungtinių Valstijų kariuomenės misijos Maskvoje vadas generolas Džonas Dynas dalyvavo konferencijoje kaip stebėtojai. Konferencijoje taip pat dalyvavo Londone įsikūrusi Lenkijos emigracinė vyriausybė ir Liubline įsikūrusi laikinoji komunistinė Lenkijos vyriausybė.

Sovietų Sąjungos įstojimas į karą prieš Japoniją, pokario Balkanų padalijimas (Procentinio susitarimo forma) ir Lenkijos ateitis – pagrindinės problemos diskutuotos konferencijoje. Britai taip pat sutiko į SSRS grąžinti be išimties visus buvusius sovietų piliečius, patekusius į vokiečių nelaisvę.