Maroko liaudies jėgų socialistų sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Maroko liaudies jėgų socialistų sąjunga (USFP, pranc. Union socialiste des forces populaires:, arab.: Al ittihad alishtiraki lilqowati ashaabia) – Maroko kairioji politinė partija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1944 m. Mehdis Ben Barka ir Aberahimas Buabidas įkūrė partiją Istiklial (Maroko Nepriklausomybės partija), kuri vadovavo šalies išlaisvinimui. Tačiau reali valdžia 1955 m. buvo atiduota sultonui M. Ben Juzefui, kuris netrukus pradėjo pažeidinėti politines teises.

1959 m. dalis kairiųjų judėjimo narių įkūrė Maroko nacionalinę liaudies jėgų sąjungą (UNFP). 1959 m. – 1960 m. UNFP sekretoriato narys Abdela Ibrahimas buvo paskirtas ministrų tarybos pirmininku, A. Buabidas – pirmininko pavaduotoju ir ekonomikos bei finansų ministru. 1960 m. UNPF nugalėjo regioninių savivaldybių ir komunų rinkimuose, tačiau neteko vietų vyriausybėje.

1962 m. II partijos kongrese nutarta boikotuoti nedemokratinį konstitucinį referendumą, kuriuo įteisinta monarchija. 1963 m. A. Buabidas ir M. Ben Barka išrinkti į parlamentą, bet netrukus partijos vadovai buvo suimti, o M. Ben Barka 1965 m. pagrobtas Paryžiuje ir dingo be žinios.

1970 m. UNPF ir Istiqlal pasipriešino dar vienam konstituciniam referendumui, o 1973 m. keliasdešimt UNPF kovotojų buvo nuteisti mirties bausme už pasikėsinimą prieš valstybę. 1975 m. partijos pirmuoju sekretoriumi išrinktas A. Buabidas. Tačiau represijos prieš partiją tęsėsi – netrukus Kasablankoje buvo nužudytas vienas iš Centrinio sindikato (profsąjungų) lyderių ir partijos steigėjų Omaras Benželunas. Tai sukėlė marokiečių pasipiktinimo bangą. Po trijų dienų, 1975 m. gruodžio 21 d. buvo įkurta Jaunimo Itihadija.

1979 m. dalis UNPF narių įkūrė naują partiją, kuri buvo pavadinta Maroko liaudies jėgų socialistų sąjunga – USFP. 1981 m. birželio 20 d. buvo uždrausti USFP laikraščiai „Al Moharir“ ir „Libėration“, suimti visi Politinio biuro nariai.

1991 m. paskelbtas USFP ir Istiqlal partijų vieningų veiksmų manifestas. Bet 1992 m. buvo nužudytas partijos lyderis A. Buabidas, partijos vadovais išrinkti Abderahmanas Jusufis ir Mohamedas Eljazgis.

1993 m. sudarytas demokratinis blokas Koutla, jungiantis UNPF, Istiqlal, PPS ir OADP. 1998 m. buvo sudaryta A. Jusufio vadovaujama vyriausybė.

2001 m. įvyko VI partijos kongresas, priėmęs naują veiksmų programą.

2002 m. parlamento rinkimuose USPF laimėjo 50 vietų iš 325 Atstovų rūmuose ir tapo didžiausia parlamento partija. Kartu su 48 vietas gavusia Nepriklausomybės partija suformavo Driso Džetu vyriausybę.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turi vietines organizacijas visose Maroko provincijose. Aukščiausias organas – Kongresas, šaukiamas kas 5 metai. Jame renkamas Politinis biuras, sudaroma administracinė komisija ir Centro komitetas. Pagrindinių veikoos sričių politiką formuoja Teminės komisijos ir sektoriai. Partijoje veikia Jaunimo organizacija Chabiba Ittihadia, moterų organizacija Femme Ittihadia, Savivaldybių fondas, Žemės ūkio fondas, Profsąjungų komisija ir kiti padaliniai.

Socialistų Internacionalo narė nuo 1991 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oficiali svetainė (Prancūzų kalba)

Oficiali svetainė - Oujda Angad prefektūra (Arabų kalba)