Marmeladas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mandarinų marmeladas
Namų gamybos marmeladas

Marmeladas (angl. marmalade, iš port. marmelada 'cidonijos konservai', iš port. marmelo 'cidonija') – želė konsistencijos maisto gaminys, pagamintas iš vandens, cukrų ir vieno ar kelių citrusinių vaisių produktų: minkštimo, tyrės, sulčių, vandeninių ekstraktų ir žievelės (tai angliškasis marmelado variantas). Kitose šalyse (ir Lietuvoje) marmeladu vadinami ir panašiai virti gaminiai iš kitų vaisių. Verdant marmeladus dažnai dedami drebučius sudarantys priedai (pektinas, agaras, želatina).

Lietuvoje marmelado gamyba reglamentuota Žemės ūkio ministerijos patvirtintu reglamentu[1], kuris numato, kad 1000 g marmelado turi būti ne mažiau kaip 200 g citrusinių vaisių (iš kurių ne mažiau kaip 75 g turi būti iš vidinio sluoksnio (endokarpio).

Marmeladas angliakalbėse šalyse[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Angliakalbėse šalyse žodis angl. marmalade beveik visada reiškia džemo tipo gaminį iš citrusinių vaisių, dažniausiai – apelsinų:

  • Britų stiliaus marmeladas yra saldūs vaisių konservai su karčiu prieskoniu. Į kai kuriuose komercinės gamybos marmeladus dedami drebučius sudarantys (gelinantys) priedai.
  • Amerikietiški marmeladai yra saldūs, be kartumo.

Verdamas ir svogūnų marmeladas, verdamas iš valgomojo svogūno gumbų ir naudojamas kaip garnyras su kai kuriais pikantiškais patiekalais.

Į tokius marmeladus dedamos ir supjaustytos ar kapotos citrusinių vaisių žievelės, kurios virinamos vaisių sultyse bei vandenyje kol suminkštėja. Kartais marmeladas apibūdinamas kaip citrusinių džemas su žievelėmis, nors kai kurios kompanijos gamina marmeladus be žievelių. Toks marmeladas dažniausiai valgomas pusryčiams su skrudintomis baltos duonos riekėmis.

D. Britanijoje marmelado gamyboje paprastai naudojami aitrieji apelsinai (karčiavaisio citrinmedžio vaisiai). Šie apelsinai turi daugiau pektinų negu paprasti, todėl marmeladas iš jų geriau stingsta. Marmeladus verda ir iš kitų rūšių citrinvaisių (pvz., žaliųjų citrinų) ar jų mišinių.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]