Marijampolės miškų urėdija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Marijampolės miškų urėdija − viena iš 42 miškų urėdijų, turto patikėjimo teise valdanti, naudojanti valstybinius miškus, vykdanti juose kompleksinę miškų ūkio veiklą.

Marijampolės miškų urėdijos plotas 25 900 ha. Apie 15 500 ha plote įkurti profesionalios medžioklės plotai, kuriuose yra apie 2 700 ha miškų, 12 700 ha laukų ir krūmynų, 0,1 tūkst. ha vandens telkinių.

Marijampolės miškų urėdas − Kęstutis Bielskus.

Miškų urėdijos teritorijoje yra įsikūrę: Žuvinto biosferos rezervatas, Vištyčio regioninis parkas, Aguonio geomorfologinis draustinis, Širvintos hidrografinis draustinis, Varnabūdės pedologinis draustinis, Virbalgirio botaninis−zoologinis draustinis, Juodalksnio genetinis draustinis, Dalginės botaninis draustinis, Trakėnų miško botaninis draustinis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marijampolės miškų urėdija buvo įkurta 1919 m. Šalniškės kaime; prie Pilvės upelio netoli Kazlų Rūdos. Tuo metu urėdija administravo Marijampolės ir Kazlų Rūdos miškus. 1920 m. valstybinius miškus perskirsčius, Marijampolės urėdija buvo padalinta į Kazlų Rūdos ir Marijampolės urėdijas ir atsikėlė į Pabuktės kaimą, prie Liudvinavo.

19451947 m. Marijampolė priklausė Kauno miškų ūkio ir gamybos trestui. Vėliau Marijampolės miškus administravo Kazlų Rūdos miškų ūkis, o 1957 metais buvo atkurtas Kapsuko miškų ūkis. Kapsuko miestui atgavus Marijampolės pavadinimą, 1988 m. miškų ūkis pavadinamas Marijampolės miškų ūkiu, o nuo 1990 m. − Marijampolės miškų urėdija.

Girininkijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Girininkija Girininkijos vieta
Seniūnija Gyvenvietė
Buktos Liudvinavo seniūnija Pabuktė
Gražiškių Gražiškių seniūnija Gražupiai
Kalvarijos Kalvarijos savivaldybė Kalvarija
Pajevonio Pajevonio seniūnija Liubiškiai
Sasnavos Sasnavos seniūnija Smalinyčia
Šunskų Šunskų seniūnija Dielinė
Varnabudės Marijampolės seniūnija Dambava
Vilkaviškio Vilkaviškio miesto seniūnija Vilkaviškis

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]