Marcelas II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Marcelis II)
Marcelas II
lot. Marcellus II
222-asis popiežius
Gimimo vardas it. Marcello Cervini
Gimė 1501 m. gegužės 6 d.
Montefanas, Markė, Italija
Mirė 1555 m. gegužės 1 d. (53 metai)
Palaidotas (-a) Šv. Petro bazilika, Roma Vatikanas
Tautybė italas
Marcelo II herbas
Marcelo II herbas
222-asis popiežius
Išrinktas 1555 m. balandžio 9 d.
Baigė 1555 m. gegužės 1 d.
Pirmtakas Julijus III
Įpėdinis Paulius IV
Vikiteka Marcelas II

Marcelas II (lot. Marcellus II, pasaulietinis vardas – Marcello Cervini, 1501 m. gegužės 6 d. Montefane, Markės regione – 1555 m. gegužės 1 d. Romoje) – Romos katalikų bažnyčios 222-asis popiežius, valdęs 22 kalendorines dienas nuo 1555 m. balandžio 9 d. iki 1555 m. gegužės 1 d. – mirties dienos.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marcelo II antkapis

Marčelas Červinis mokėsi Sienos universitete. Buvo visapusiškai išsilavinęs žmogus, nusimanęs daugelyje sričių: matematikoje, astronomijoje, architektūroje, mene. 1534 m. tapo popiežiaus sekretoriumi. 1539 m. Paulius III paskyrė M. Červinį Nikastro vyskupu (Katancare). Buvo Pauliaus III nepotų mokytoju. Tais pačiais metais tapo kardinolu. Vėliau dirbo apaštališkuoju administratoriumi vyskupystėse Kalabrijoje ir Perudžoje. Buvo vienu iš trijų Tridento susirinkimo prezidentų.

1548 m. (arba 1550 m.) M. Červinis paskirtas pirmuoju iš kardinolų vadovauti Vatikano bibliotekai. Jo namai Romoje buvo tapę renesanso kultūros centru, susirašinėjo su daugeliu to meto humanistų.

Valdymo laikotarpis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marcelas II iš karto po savo išrinkimo popiežiumi uždraudė bet kokias iškilmes, neleisdamas net giminaičiams atvažiuoti į Romą atšvęsti. Planavo reformuoti daugelį bažnyčios vidinių taisyklių, ekonomiškai naudoti Vatikano lėšas. Tačiau buvo silpnos sveikatos, kurią galutinai pakirto didelis darbų krūvis, dalyvavimas Didžiosios savaitės ir Velykų apeigų renginiuose.

Marcelas II pagal savo buvimo valdžioje trukmę buvo šeštuoju trumpiausiai valdžiusių popiežių dešimtuke. Šis bažnyčios vadovas – paskutinis iš popiežių, panaudojusių savo tikrąjį vardą. Prieš jį su savo vardu buvo Adrianas VI ( Adriaan Florenszoon).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [1] Archyvuota kopija 2018-01-05 iš Wayback Machine projekto.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romos katalikų bažnyčios vadovai
Pirmtakas
Popiežius
Julijus III
Popiežius
Marcelas II

1555 m. balandžio 9-gegužės 1 d.
Įpėdinis
Popiežius
Paulius IV