Makadamijų aliejus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Makadamijų riešutų aliejus)
Makadamijų aliejus

Makadamijų aliejus arba makadamijų riešutų aliejus – nelakus aliejus, gaunamas iš Australijoje natūraliai augančių plačialapių makadamijų (Macadamia integrifolia) riešutų minkštimo.

Sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Makadamijų aliejų sudaro oleino (60 %), palmitolio (19 %), linolo (1–3 %) ir α-linoleno (1–2 %) riebalų rūgštys. Kai kuriose aliejaus rūšyse taip pat yra apytiksliai panašus kiekis omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių. Nors makadamijos auginamos daugelyje pasaulio vietų, aliejaus riebalų rūgščių profilio aplinkos veiksniai ženkliai neįtakoja. Aliejus pasižymi tokiomis cheminėmis savybėmis, kurios tipiškai būdingos augaliniams trigliceridų aliejams. Jis taip pat yra labai stabilus dėl nedidelio polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekio.[1]

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Makadamijų aliejus kambario temperatūroje laikosi skystas. Rafinuotos rūšies aliejus yra skaidrus, jo spalva paprastai būna šviesiai gintarinė, turi silpną riešutų skonio aromatą. Įmanoma aliejų išvalyti taip, jog jis taptų visiškai skaidrus, bet jo silpnas riešutų skonio aromatas išliktų.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Makadamijų aliejus plačiai naudojamas šiandieninėje Australijos virtuvėje. Dėl aukštos smilkimo temperatūros (210 °C), jis naudojamas kepime. Juo taip pat gardinami ir šalti valgiai, pvz., salotos. Neužšaldyto aliejaus galiojimo trukmė siekia 1–2 metus. Jo antiinflamacinės savybės padeda gerinti atmintį, taip pat padeda sumažinti astmos sukeliamą poveikį.

Makadamijų aliejus taip pat naudojamas kosmetiniuose produktuose, pvz., kaip minkštinantis tepalas ar kvepalų fiksatorius. Dėl jo minkštumo ir didelio oksidacinio stabilumo, aliejus naudojamas odos priežiūros produktuose, kaip, pvz., kremams nuo saulės.

Makadamijų aliejus yra puikus audinių taukų pakaitalas daugelyje vartojimo sričių. Aliejus taip pat tinka plaukų priežiūrai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kleemann, Michael (2010-03-07). „Organic & Natural Life - Business Opportunities“. xing.com. Suarchyvuotas originalas 2013-10-02. Nuoroda tikrinta 2012-08-15.