MTV

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
MTV
FormaTelevizijos tinklas
Įkurta1981 m. rugpjūčio 1 d. (1981-08-01)
Centrinė būstinėNiujorkas, JAV
Savininkas (-ai)Viacom Media Networks
Tinklalapishttp://www.mtv.com

MTV (Music Television) – JAV kabelinės televizijos tinklas, veiklą pradėjęs 1981 m. rugpjūčio 1 d. Būstinė įsikūrusi Niujorke. Pradžioje kanalas buvo skirtas muzikinių vaizdo klipų rodymui. Šiandien MTV visų pirma transliuoja daug realybės šou ir surežisuotų laidų, skirtų paaugliams ir šiek tiek vyresniems.

MTV sukūrė daug dukterinių televizijos kanalų JAV ir sujungė tarptautinius televizijos kanalus. Apie MTV įtaką žiūrovams, įskaitant problemas, susijusias su cenzūra ir socialine agitacija, buvo diskutuojama daugelį metų.

20062009 m. MTV transliuotas ir lietuvių kalba (žr. MTV Lietuva).

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstesnės idėjos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaizdo klipų idėja pradėta įgyvendinti 1966 m., kai didelės įrašų kompanijos pradėjo siųsti reklaminius muzikinius filmukus Naujosios Zelandijos transliavimo korporacijai. Joms tai nieko nekainavo, o kai kurie atlikėjai nepagailėjo laiko ir keliavo į Naująją Zelandiją, kad galėtų pasirodyti gyvai.

The Beatles“ pradėjo naudoti muzikinius klipus savo įrašų reklamai dar 1964 m. Dėl kūrybingo muzikinių klipų panaudojimo jų debiutiniame filme „A Hard Day’s Night“ (o ypač dainos „Can’t Buy Me Love“ pasirodymo) vėliau MTV apdovanojo filmo režisierių Richard Lester už „iš esmės išrastą“ muzikinį klipą.

Muzikinė televizija debiutuoja[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1981 m. rugpjūčio 1 d. 00:01 MTV pradėjo savo veiklą žodžiais „Ponios ir ponai, rokenrolas“ (angl. „Ladies and gentlemen, rock and roll“), kuriuos pasakė John Lack. Po šių žodžių buvo parodytas skaičiavimas iki pirmosios kosminio transportavimo sistemos Kolumbija pakilimo ir Apollo 11 pakilimas.

Pirmasis vaizdo klipas, parodytas per MTV, buvo The Buggles daina „Video Killed the Radio Star“, o antrasis – Pat Benatar daina „You Better Run“.

Po kelių mėnesių įrašų parduotuvės, kur MTV buvo prieinama, pardavinėjo įrašus, kurių vietinės radijo stotys negrojo, pavyzdžiui, Men at Work, Bow Wow Wow ir Human League.

Muzikiniai klipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžioje MTV turėjo būti „muzikine televizija“, rodančia vaizdo klipus 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę. Paskutinės frazės buvo „You’ll never look at music the same way again“ ir „On cable. In stereo.“. Nors pirmasis MTV kanalas neberodo vaizdų klipų 24/7, tačiau keletas dukterinių kanalų vis dar tai daro.

Pirmieji vedėjai ir formatas (1980–1994 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jauni vaikinai ir merginos buvo pasamdyti, kad pristatytų vaizdo klipus. Daugelis vedėjų tapo garsenybėmis. Penki pirmieji vedėjai 1980 m. buvo Nina Blackwood, Mark Goodman, Alan Hunter, J.J. Jackson ir Martha Quinn.

Vedėjai įrašydavo muzikiniams klipams įžangą ir pabaigą, muzikos naujienas, interviu, pasirodymų datas ir reklamas. Nors atrodydavo, jog viskas vyksta gyvai, tačiau viskas būdavo iš anksto įrašyta įprastinę darbo savaitę MTV studijoje.

Pirmieji vaizdo klipai buvo reklaminiai, kuriuos įrašų kompanijos užsakydavo tarptautiniam naudojimui, arba klipai iš koncertų.

1980 m. roko grupės ir atlikėjai, kurie pasirodė per MTV, buvo nuo New Wave iki sunkiojo roko ar sunkiojo metalo, tokių kaip: Adam Ant, Blondie, Eurythmics, Culture Club, Mötley Crüe, Split Enz, Prince, Ultravox, Duran Duran, Van Halen, Bon Jovi, RATT, Def Leppard, The Police ir The Cars.

MTV taip pat grojo 1980 m. ir ankstesnių dešimtmečių klasikinio roko atlikėjų, tokių kaip: David Bowie, Dire Straits (kurio 1985 m. dainoje ir klipe „Money for Nothing“ buvo minima MTV ir skambėjo šūkis „I want my MTV“), Journey, Rush, Aerosmith, John Mellencamp, Billy Joel, Genesis, Billy Squier, Robert Palmer, Rolling Stones, Rod Stewart, The Who ir ZZ Top. Taip pat buvo galima išgirsti „naujai iškeptus“ solo atlikėjus: Robert Plant, Phil Collins, Paul McCartney, David Lee Roth ir Pete Townshend, supergrupes: Asia, Power Station, The Firm ir Traveling Wilburys, bei seniai pamirštus atikėjus: Michael Stanley Band, Shoes, Blotto ir Taxxi. Sunkiojo roko grupė KISS pirmą kartą viešai pasirodė be savo žymiojo makiažo 1983 m. per MTV.

Kanalo gyvavimo pradžioje MTV retkarčiais leisdavo kitoms žvaigždėms valandai „perimti“ kanalą ir rinktis savo mėgstamus vaizdo klipus. Kviestiniai vedėjai buvo muzikantai: Adam Ant, Billy Idol, Phil Collins, Simon LeBon ir Nick Rhodes iš Duran Duran, Tina Turner, bei komikai: Eddie Murphy, Martin Short, Dan Aykroyd ir Steven Wright.

Režisierių sukilimas (1990–1993 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvaisiais 1990-aisiais MTV grojo įvairią muziką: sunkiojo roko, metalo ir sunkiojo metalo grupių: Metallica, Nirvana ir Guns N' Roses, pop dainininkų: Michael Jackson, Madonna, 2 Unlimited ir New Kids on the Block, R&B kvartetų: New Edition, Bell Biv Devoe, Tony Toni Tone ir Boyz II Men, bei reperių: Vanilla Ice ir MC Hammer. 1993 m. per MTV pradėjo groti gangsta rap atlikėjų, tokių kaip: Tupac Shakur, Ice Cube, Warren G, Dr. Dre ir Snoop Dogg, muziką.

Vaizdo klipai pasidarė kūrybiškesni, juokingesni, meniškesni ir labiau techniškai išpildyti nei tie, kurie buvo sukurti 1980-aisiais. Keletas garsių filmų režisierių pradėjo savo karjerą kurdami muzikinius vaizdo klipus. 1992 m. gruodį MTV pradėjo vardinti klipų režisierius. Taigi, MTV žiūrovai sužinojo tokias pavardes kaip Spike Jonze, Michel Gondry, David Fincher, Samuel Bayer, Matt Mahurin, Mark Romanek, Jonathan Dayton ir Valerie Faris, Anton Corbijn, Mark Pellington, Tarsem, Hype Williams, Jake Scott, Jonathan Glazer, Marcus Nispel, F. Gary Gray, Jim Yukich, Russell Mulcahy, Steve Barron, Marty Callner ir daug kitų.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat rengiami atskirų šalių muzikos, mados ir filmų apdovanojimai.

MTV kanalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MTV kanalai transliuojami šiose šalyse:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]