MONU

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
MONU
Periodiškumas kartą per metus
Kategorijos urbanistika

Redaktorius Bernd Upmeyer
Leidėjas Board Publishers
Įsteigta 2004 m. birželio mėn.
Adresas Kipstraat 7B, Roterdamas, Nyderlandai
Tiražas3000[1]
ISSNISSN 1860-3211

Tinklalapis: www.monu-magazine.com

MONU – kartą per metus anglų kalba leidžiamas urbanistikos žurnalas, nagrinėjantis miestą plačiąja prasme, tarp jų ir miesto politikos, ekonomikos, geografijos, ekologijos ir socialinius aspektus, taip pat fizinę struktūrą ir architektūrą. Architektūra yra viena iš daugelio sričių aptariamų žurnale ir siejamų termino „urbanistika”. „MONU“ leidžiamas Roterdamo mieste, Olandijoje.[2][3] nuo 2004 metų birželio. Žurnalas siekia būti nepriklausomas, nekonformistinis, specializuotas leidinys, publikuojantis tam tikrai temai skirtus kritinius straipsnius, koncepcijas ir urbanistikos teorijas pateiktas architektų, urbanistų ir teoretikų iš viso pasaulio.

„MONU“ siekia visapusiškai tyrinėti temas aktualias miestų ir urbanistinių regionų ateičiai, sukurti terpę lyginamajai analizei.[4] Siekiant kokybiškai ir išsamiai tirti skirtingas temas žurnale pateikiamos skirtingos situacijos, požiūrio taškai ir analizės metodai.[5] Iš skirtingų kultūrų ir skirtingos profesinės patirties autorių surinktas straipsnių ir projektų derinys leidžia naujai pažvelgti į sudėtingus reiškinius susijusius su miestais.[6] Išsilavinusiam skaitytojui skirtas „MONU“ žurnalas jau turi užsitarnavęs įtakingų architektų ir miesto mąstytojų auditoriją. Žurnalas veikia kaip platforma skirta keistis idėjomis ir kaupti žinias apie urbanistiką.[7]

Misija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo pat įkūrimo „MONU“ siekia tirti visus urbanistikos aspektus, viską kas siejama su miestu. Žurnalą visuomet intrigavo galimybė atrasti paslėptas politines, socialines, ir ekonomines tiesas, oficialias realijas ir miestų tarpusavio ryšius.[8]

Nuomonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„MONU“ kritiškai žvelgia į tai, kad miesto erdvės dažniausiai atstovauja įtakingos mažumos vizijoms ir netenkina likusios visuomenės poreikių. „MONU“ kritikuoja finansiškai įtakingo elito vystomų nekilnojamo turto projektų pasekmes, projektų, skirtų patenkinti tik vartotojiškus troškimus. (Nr.12, 2010[9])

Žurnalas primena architektams ir miestų planuotojams milžinišką esamo urbanistinio audinio potencialą ir nagrinėja tokias temas, kaip miesto ir architektūros restauracija, išsaugojimas, renovacija, pertvarkymas, atnaujinimas arba senų, socialiai, ekonomiškai bei kultūriškai nepriimtinų struktūrų pritaikymas ir pakartotinis naudojimas. (Nr.14, 2011[10])

Kalbant apie miestus, „MONU“ nepritaria neideologinei, arba, tiksliau, postideologinei visuomenės padėčiai ir siekia konkretumo, reikalingo pasaulyje, kuriame egzistuoja plati pasirinkimų ir jų kuriamų pasekmių įvairovė, pasaulyje, kuriame nebeliko vienos nuoseklios urbanistinės ideologijos. (Nr.15, 2011[11])

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Tiražas“. Gautas 2012 birželio 4 dieną.
  2. „Vietos „. Gautas 2011 lapkritis 8 dieną.
  3. “Maps„. Gautas 2011 lapkritis 8 dieną.
  4. “Lyginamajai analizei„. Gautas 2011 lapkritis 9 dieną.
  5. “Analizės metodai„. Gautas 2011 lapkritis 9 dieną.
  6. “Skirtingos profesinės patirties autorių„. Gautas 2011 lapkritis 9 dieną.
  7. “Kaupti žinias apie urbanistiką„. Gautas 2011 lapkritis 9 dieną.
  8. “Paslėptas realijas„. Gautas 2011 gruodis 5 dieną.
  9. “MONU kritiškai žvelgia„. Gautas 2011 gruodis 5 dieną.
  10. “Žurnalas primena„. Gautas 2011 gruodis 5 dieną.
  11. “MONU nepritaria„. Gautas 2011 gruodis 5 dieną.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]