Lungo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ruošiama lungo kava

Lungo, caffè lungo (it. lungo 'ilgas', pranc. café allongé[1]) – espreso aparatu ruošiama kava, gaminama per pupeles prasunkiant daugiau vandens nei ruošiant espresą. Sunkiant 7–20 g kavos pupelių 1:3–4 santykiu per 40–60 s gaminama 21–80 g (30–120 ml) gėrimo, kuriame yra 30–120 mg kofeino.

Tradicinis arba paprastas lungo gaminamas iš 7–8 g kavos pupelių.
Dvigubas arba modernus lungo gaminamas iš 14–20 g kavos pupelių.

Palyginimui, įprasto espreso ekstrakcija trunka 20–30 sekundžių, sunkiant 1:2 santykiu iš 7–20 g sumaltų kavos pupelių gaunama 14–40 g (25–70 ml) gėrimo.
Naudojant 1:1 santykį gaminama kava, vadinama ristretto.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kokybiška lungo kava yra mažesnės koncentracijos, silpniau negu espreso kavos išreikšto turtingesnio skonio. Tačiau žymiai sunkiau tokią kavą išgauti malonių skoninių savybių – tam reikalingos itin aukštos kokybės lėto skrudinimo kokybiškai sumaltos kavos pupelės, tinkamas ruošiančio žmogaus indėlis. Kitu atveju, dėl ilgesnio sąlyčio su vandeniu ištirpsta ir pupelėse esančios nepageidaujamos medžiagos, dėl ko kava tampa karti, turi ryškų degėsių poskonį, aitroką kvapą.

Keičiant prasunkiamo vandens kiekį ir laiką gaunamas porcijos gardis kinta, kadangi įvairios kavos pupelėse esančios medžiagos tirpsta skirtingu greičiu. Todėl kava, pagaminta naudojant ilgesnę ar trumpesnę ekstrakciją, skiriasi savo chemine sudėtimi, kas nulemia ir skirtingą galutinį skonį. Kadangi kofeinas yra greičiausiai ir pirmiausiai tirpstanti medžiaga pupelėje, šiuo požiūriu tiek ristretto, tiek espresas, tiek lungo yra panašūs – galutinis kofeino kiekis labiausiai priklauso nuo panaudotų pupelių kiekio ir jų savybių.

Panašūs gėrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gaminant lungo visas vanduo sunkiamas per kavos pupeles. Taip pat, lungo paprastai yra „trumpesnis“ už Americano ar long black.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]