Lucien Lévy-Bruhl

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lucien Lévy-Bruhl
Liusjenas Levi-Briulis ~1920 m.
Gimė 1857 m. balandžio 10 d.
Paryžius
Mirė 1939 m. kovo 13 d. (81 metai)
Paryžius
Veikla prancūzų filosofas pozityvistas, etnopsichologas
Vikiteka Lucien Lévy-Bruhl

Liusjenas Levi-Briulis (pranc. Lucien Lévy-Bruhl, 1857 m. balandžio 10 d. Paryžius – 1939 m. kovo 13 d. ten pat) – prancūzų filosofas pozityvistas, etnopsichologas, sociologas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

18761879 m. studijavo filosofiją Aukštojoje normalinėje mokykloje Paryžiuje. Dėstė gimnazijose ir licėjuose, 18991927 m. – Sorbonoje; nuo 1904 m. profesorius.

Daugiausia tyrinėjo skirtingus mąstymo tipus, būdingus pirminei sąmonei, rėmėsi E. Durkheimo primityvių visuomenių analize. Remdamasis Afrikos, Australijos ir Okeanijos tautų tyrinėjimu sukūrė ikilogistinę mąstymo koncepciją. Pirmykščio žmogaus, suvokiančio pasaulį daugiausia kolektyviniais vaizdiniais, mąstymas yra ikiloginis, jam nepritaikomi formaliosios logikos dėsniai. Kolektyviniai vaizdiniai iš esmės skiriasi nuo individualiųjų – pirmieji yra ikilogiški, o individuali praktinė veikla yra logiška. Pirmykščiam mąstymui būdinga afektinė kategorija – santykis su pasauliu (ypač su antgamtine sritimi) pagrįstas emocijomis, o ne samprotavimu. Kolektyviniai vaizdiniai ir su jais susijęs ikilogiškumas būdinga ir civilizuotoms visuomenėms (religijoje, dorovėje).[1]

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Augusto Komto filosofija / La Philosophie d’Auguste Comte, 1900 m.
  • Moralė ir papročių mokslas / La Morale et la science des moeurs, 1903 m.
  • Mąstymo funkcijos žemiausiose visuomenėse / Les functions mentales dans les sociétés inférieures, 1910 m.
  • Primityvusis mąstymas / La Mentalité primitive, 1922 m.
  • Primityvioji mitologija / La Mythologie primitive, 1935 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Liusjenas Levi-Briulis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 52 psl.