Loreta Levinskaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Loreta Levinskaitė

Loreta Levinskaitė (1957 m. rugpjūčio 24 d. Jurbarke) – choro dirigentė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1968 mokėsi Jurbarko vaikų muzikos mokykloje (mokyt. I. Ciparienės fortepijono klasė), o 1975 baigė Mažeikių 2-ąją vidurinę mokyklą ir vaikų muzikos mokyklą (mokyt. A. Zubricko fortepijono klasė). 19751978 choro dirigavimą studijavo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetuose (vyr. dėst. L. Dumbliauskaitės klasė), o 19791982 choro dirigavimo studijas tęsė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (prof. A. Jozėno klasė).

1980 Vilniaus valstybiniame universitete suorganizavo būsimųjų filologių (60-70 merginų) chorą, iki 1990 buvo jo meno vadovė ir dirigentė. Chorą išmokė ir sudėtingų klasikinių kūrinių, surengė nemaža koncertų Lietuvoje ir užsienyje. Merginos parengė G. Pergolesi „Stabat Mater“ (talkino Lietuvos kamerinis orkestras); kūrinys atliktas ne tik Vilniuje, bet ir Tartu, Lvove, Maskvoje, Lenkijoje. Merginos atliko S. Moniuszkos Mišias e – moll, B. Britteno „Missa brevis“ ir kitų autorių kūrinių. 1985 respublikinės dainų šventės konkurse choras pelnė geriausio kolektyvo vardą, 1987 respublikiniame konkurse „Dainuoja darbo Lietuva“ pirmąją vietą. 1988 chorui suteiktas „Virgo“ vardas. Choras yra aukščiausios – I kategorijos mėgėjų meno kolektyvas. Merginos koncertavo Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur, dalyvavo 1988 Baltijos respublikų studentų dainų šventėje „Gaudeamus-X" Vilniuje ir kituose kultūros renginiuose.

1993 rudenį Lietuvos policijos (teisės) akademijoje-Lietuvos Teisės universitete- Mykolo Romerio universitete L. Levinskaitė suorganizavo studentų mišrųjį chorą (apie 60 dalyvių) ir yra jo meno vadovė ir dirigentė. Choras yra aukščiausios – I kategorijos meno mėgėjų kolektyvas. (LLKC). Chorą išmokė nemaža įvairių autorių kūrinių, dažnai koncertuoja užsienyje ir su žymiausiais Lietuvos atlikėjais – Čiurlionio kvartetu, L. Digriumi, R. Maciūte, V. Juozapaičiu, V. Noreika, M. Mikutavičiumi, simfoniniais ir kameriniais orkestrais. 2011 m. MRU akademinis choras laimėjo aukso diplomą tarptautinės konkursų organizacijos Musica Mundi organizuotame tarptautiniame R. Shumanno chorų konkurse Zwickau(Vokietijja) ir įgijo teisę konkuruoti tarp geriausių pasaulio chorų. Padarė įrašų Lietuvos radijui, dalyvavo visose Dainų šventėse, 1994 I ir 1998 II Pasaulio lietuvių dainų šventėse Vilniuje ir Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų chorų festivaliuose. Dirigentė yra Lietuvos chorų sąjungos narė, Studentų festivalių „Gaudeamus“ vyr. dirigentė.

2001–2007 m. Loreta Levinskaitė buvo MRU estetinio ugdymo centro vedėja, suformavo naują meninio ugdymo kryptį, EU centro struktūrą universitete. Yra apdovanota medaliu už pažangių idėjų sklaidą MRU.

2009 m. buvo atrinkta kaip tinkama kandidatė į ES švietimo ir kultūros komisaro postą (Education and Culture Director - General).

2006–2012 m. – MRU filosofijos katedros lektorė, sukūrusi ir skaičiusi estetinio ugdymo ir meno istorijos programą „Menotyros pagrindai“.

Loreta Levinskaitė skaito paskaitas meninio ugdymo ir chorinio meno sklaidos klausimais Lietuvoje ir užsienyje (Vokietija). Rašo publicistinius straipsnius aktualiais kultūros ir meno klausimais Lietuvoje. Dalyvauja profesinio meistriškumo kursuose Lietuvoje ir užsienyje.

Loreta Levinskaitė yra įtraukta į asmenybių knygas „Kas yra kas Lietuvoje“ (Who is Who in Lithuania) bei tarptautinės personalijų knygos „Livings Legends“ leidinį (International Biographical Centre Cambridge CB 2 3 Q P England, 2002).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.