Londono akis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Londono akis“
Vieta Londonas, Anglija
Atidaryta 1999 m. gruodžio 31 d.
Statybos kaina £70 milijonų svarų
Aukštis 135 metrai
Architektai Frank Anatole, Nic Bailey,
Julia Barfield, Steven Chilton,
Malcolm Cook, David Marks,
Mark Sparrowhawk

„Londono akis“ (angl. London Eye) – Jungtinės Karalystės sostinėje esantis apžvalgos ratas. Iš šio apžvalginio rato galima apžvelgti didžiąją Londono dalį.

„Londono akis“ taip pat žinoma kaip „Tūkstantmečio ratas“ (angl. Millennium Wheel). Po pastatymo šis ratas buvo didžiausias pasaulyje, nors dabar jau yra ir dar aukštesnių apžvalgos ratų, vienas jų – „Nachango žvaigždė“ en (angl. „The Star of Nachang“) atidaryta 2006 metų gegužės mėnesį, kitas – Singapūro skraiduolis en (angl. „Singapore Flyer“), kuris 30 metrų aukštesnis už „Londono akį“. Šis apžvalgos ratas yra populiariausia lankytojų vieta visoje Jungtinėje Karalystėje, kurią per metus aplanko virš 3,5 mln. žmonių.

„Londono akis“ yra 135 metrų aukščio, stovi vakarinėje Jubiliejaus sodų (angl. Jubilee Gardens), South Bank rajone, prie Temzės, tarp Vestminsterio ir Hungerfordo tiltų.

Londono akis

Dizainas ir konstrukcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Londono akį“ suprojektavo architektai Deividas Marksas (David Marks), Džiulija Barfield (Julia Barfield), Malkolmas Kukas (Malcolm Cook), Markas Sperouhokas (Mark Sparrowhawk), Styvenas Hiltonas (Steven Chilton), Frenkas Enatolis (Frank Anatole) ir Nikas Beilis (Nic Bailey). Aplink išorinį apskritimo ašies pakraštį buvo suprojektuotos 32 orui ir kondicionavimui hermetiškos kapsulės. Kiekviena kapsulė laiko maždaug 25–30 žmonių, kurie viduje gali laisvai vaikščioti, taip pat yra ir kėdės. Apžvalgos ratas per sekundę pasisuka 26 centimetrus (apie 0,9 km/h) – vienas apsisukimas trunka apie 30 minučių. Ratas ne visada sustoja paimti ir išleisti keleivius: sukimasis yra toks lėtas, kad jie patys gali lengvai išlipti ir įlipti į judančią kapsulę apatiniame aukšte. Ratas sustoja, kai tarp keleivių laukia neįgalūs arba senyvo amžiaus žmonės, kurie turi būti įlaipinti ir išlaipinti saugiai.

Akies kapsulė
Kapsulės vidus.

„Londono akis“ įtvirtinta į žemę dviem pasvirusiais upės link virbais. Apšvietimą iš šviesos diodų (LED) „Londono akiai“ padarė „Color Kinetics“ 2006 metų gruodį, kuri kontroliuojama skaitmenine sistema. Viena ašies dalis buvo konstruojama nuo plausto Temzėje – atplukdytos detalės buvo sumontuotos ant plokščio baržos paviršiaus. Baigus konstruoti ašį, ji buvo pakelta stačiai ,su kranais, kurie kėlė 2 laipsniais per sekundę. Bendrai plieninė akies ašis sveria 1700 tonų. „Londono akį“ pastatė olandų kompanija „Hollandia“.

Akis naktį

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Londono akį“ pirmasis atidarė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tonis Bleiras (Tony Blair) 1999 metų gruodžio 31-ąją, 20 valandą Grinvičo vidutiniu laiku (GMT), bet dėl kai kurių techninių problemų visuomenei jis neatvėrė durų iki 2000 metų kovo. Nuo pat apžvalgos rato atidarymo ji buvo valdoma „Merlin Entertainments“ įmonės, remiamos oro linijų bendrovės „British Airways“. Konstrukcija tapo svarbiausiu orientyru ir turistų traukos centru.

2002 metų liepą apžvalgos ratu buvo pasisupę apie 8,5 mln. žmonių. Tiek buvo planuota sulaukti žmonių tik per penkerius metus, bet Lambeto rajono taryba sutiko planus pakeisti ir šią atrakciją padaryti ilgalaikę.

Nuo 2005 metų sausio 1-os „Londono akis“ tapo svarbiausia vieta Londono Naujųjų metų šventimo ceremonijai, kur vyksta 10 minučių fejerverkų pasirodymas.

Finansiniai nesutarimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 metų gegužės mėnesio laiškuose „South Bank Centre“ – daliniai žemės, ant kurios pastatyta „Londono akis“ savininkai – pateikė prašymą uždaryti šią atrakciją kartu su reikalavimu padidinti nuomos sumą nuo 65 tūkst. iki 2,5 mln. svarų, kurį operatorius atmetė kaip neįmanomą.

2005 metų gegužės 25-ąją Londono meras Kenas Livingstounas (Ken Livingstone) pasižadėjo, kad svarbus miestui objektas bus paliktas Londonui. Jis net pažadėjo, jog jei susidarys kliūtys eksploatavimui, tai pats prašys „London Development Agency“ svarstyti šį klausimą ir bandys gauti leidimą tolesnei veiklai. Šios žemės gabalėlis yra tik maža dalis Jubiliejaus Sodų iš kurių po Londono tarybos griūties buvo nupirkta žemė „Londono akies“ statybai.

„South Bank Centre“ ir „British Airways“ 2006 metų vasario 8 dieną po teismo patikrinimo susitarė išnuomoti žemę „Londono akiai“ dar 25-eriems metams.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]