Lois Chiles

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiame straipsnyje ar jo dalyje netvarkingai nurodytos išnašos.
Jūs galite padėti Vikipedijai sutvarkydami išnašas ar pašalindami perteklines nuorodas į šaltinius.
Lois Chiles
Tikras vardas Lois Cleveland Chiles
Gimė 1947 m. balandžio 15 d. (77 metai)
Hiustonas, JAV
Šalis JAV
Žymesni vaidmenys
Holly Goodhead
(„Munreikeris“, 1979 m.)

Luiza Čails (angl. Lois Chiles, g. 1947 m. balandžio 15 d. Hiustonas, Teksasas) – amerikiečių aktorė ir buvęs modelis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Luiza gimė Hiustone, Barbara Wayne Kirkland ir Marion Clay Chiles šeimoje ir turi du brolius: Clay Kirkland ir William Edmonds.

Luiza augo Alice mieste Teksase, mokėsi Teksaso universitete Ostine (baigė 1969 m.) ir Finch koledže Niujorke. Čia ją pastebėjo žurnalo „Glamour“ redaktorius, ieškantis naujų veidų specialiam leidinio viršeliui.[1] Netrukus ji pasirašė sutartis su „Wilhelmina Models“ ir „Elite Models“ agentūromis ir pradėjo sėkmingą modelio karjerą Niujorke bei Paryžiuje, tapusi tuo metu viena žymiausiu šios profesijos atstovių.[2]

Kaip aktorė Luiza debiutavo 1972 m. filme „The Way We Are“ su Robert Redford ir Barbra Streisand. 1974 m. ji dar kartą filmavosi su Redfordu ir Mia Farrow juostoje „The Great Gatsby“.

1977 m. Luiza atsisakė pasiūlymo vaidinti filme apie agentą 007 Džeimsą BondąŠnipas, kuris mane mylėjo“ norėdama padaryti savo karjeroje pertrauką.[1] (jai numatytas rusų agentės Anyos Amasovos vaidmuo atiteko Barbarai Bach).1978 m. ji pasirodė Agatha Christie romano „Death on the Nile“ ekranizacijoje ir trileryje „Koma“, kuriame, kaip dažniausiai, vaidino auką.

1979 m., lėktuve susipažinusi su režisieriumi Lewis Gilbert, vėliau iš jo sulaukė dar vieno kvietimo į bondiados seriją ir atliko savo žymiausią vaidmenį – CŽV mokslininkės ir astronautės Hooly Goodhead – filme „Munreikeris“.

Po brolio mirties 1979 m. Luiza nusprendė padaryti 3 metų pertrauką, nors tuo metu jos karjera pradėjo klostytis vis sėkmingiau. Grįžus į ekranus, jai teko tenkintis tik nedideliais vaidmenimis: „Sweet Liberty“ (1986 m.), „Creepshow 2“ (1987 m.) ar „Say Anything...“ (1989 m.). 1982 – 83 m. ji vaidino to metu populiariame seriale „Dalasas“, taip pat atskirose serialų „Hart to Hart“ ir „Murder, She Wrote“ dalyse.

1997 m. ji atliko epizodinius vaidmenis juostoje „Greitis 2: laivo užgrobimas“ ir Bondo nuotykius parodijuojančioje komedijoje „Austin Powers: International Man of Mystery“.

2005 m. Luiza vaidino dviejuose kriminalinio serialo „CSI: Crime Scene Investigation“ dalyse, kurioms scenarijų parašė ir režisavo geras Luizos draugas Quentin Tarantino. 2006 m. ji nusprendė baigti aktorės karjerą.

Nuo 2002 m. ji dėstė vaidybos kursą Hjustono universitete, o 2005 m. jai suteiktas profesorės vardas.[2]

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Luiza ilgus metus buvo roko grupės „The Eagles“ nario Don Henley draugė, tačiau jiedu niekada nebuvo susituokę.

2005 m. ji ištekėjo už filantropo ir Volstryto brokerio Richardo Gilderio.[3]

2001 m. aktorei diagnozuotas krūties vėžys, tačiau 2005 m. ligą pavyko įveikti.

Dalinė filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Allmovie bio Archyvuota kopija 2004-09-18 iš Wayback Machine projekto.
  2. 2,0 2,1 Lois Chiles Biography at IMDb.com
  3. Lattman, Peter (2012 m. lapkričio 7 d.). „Lois Chiles Talks About Being a Bond Girl“. New York Times.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]