Livrustkammaren

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Niurnberge nukalti Žygimanto Augusto raitelio šarvai. Juos Ona Jogailaitė padovanojo Švedijos karaliui Jonui III Vazai.

Karališkosios pilies arsenalas (šved. Livrustkammaren) – seniausias Švedijos muziejus, nuo 1693 m. įsikūręs Stokholmo karalių rūmuose. Jame sukaupti Karališkosios šeimos buities ir karybos reikmenys, net ir šiandien kartais naudojami ceremonijų metu (pvz: per karališkasias vestuves ar krikštynas). Muziejaus pradinę kolekciją surinko Švedijos karalius Gustavas II Adolfas, 1628 m. sugrįžęs iš karo su Lietuvos-Lenkijos valstybe ir įsakęs palikuoniams savo karinę aprangą saugoti amžiams (šved. till en evig åminelse).

Muziejaus kolekcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo to laiko eksponatai buvo kaupiami kelis šimtmečius. Muziejuje saugomi unikalūs 1600–1700 m. nešioti karališkieji rūbai, vaikų žaislai ir gerokai vėliau važinėti automobiliai. Seniausias eksponatas – 1500 m. paradinių šarvų ir ginklų kolekcija, o vienas naujesnių – princesės Viktorijos suknelė, kurią ji dėvėjo per savo aštuonioliktąjį gimtadienį 1995 metais.

Kai kurie daiktai yra susiję ir su Lietuva, į Švediją patekę kaip karo trofėjai:

  • XVI a. italų nežinomų meistrų gaminys – oda trauktas medinis skydas, kurio viduje pavaizduoti Lietuvos ir Lenkijos herbai.
  • auksu ir sidabru inkrustuoti berniukiški šarvai, priklausę būsimam ATR karaliui Vladislovui IV;
  • Žygimantui Augustui 1548 m. nukaltas šalmas su plunksna;
  • Rusijos caro Ivano Rūsčiojo karūnavimo šalmas. Tai buvo ATR kariuomenės karo su Maskva grobis, vėliau kaip trofėjas atsidūrė Stokholme.


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]