Livikai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Livikai
Gyventojų skaičius ~19 000
Populiacija šalyse Karelija
Kalba (-os) livikų, rusų
Religijos stačiatikiai
Giminingos etninės grupės kiti finougrai

Livikai (savivardis: livgilaizet) – senovinė Baltijos finų gentis ir etninė dabartinių karelų subgrupė, tiek savo kalba, tiek kultūra besiskirianti nuo tikrųjų karelų.

Teritorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karelijos regionas:
Anus
Šalis Karelijos Respublika
Tautos livikai
Miestai Olonecas

Livikų istorinė teritorija yra vadinama Oloneco Karelija (karel. Anus, suom. Aunus), todėl jie dar vadinami Oloneco karelais.

Oloneco Karelija šiaurėje ribojasi su Baltąja Karelija, vakaruose – su Ladogos ežeru ir Ladogos Karelija, pietuose buvo vepsų žemės, o rytuose ją ribojo Onegos ežeras

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Livikai yra viena pirmųjų genčių Karelijoje, minimi jau VI a. istoriko Jordano. Juos mini sąraše drauge su meriais ir mordviais, livikai įvardijami kaip Thiudos in Aunxis, kas gali reikšti „Oloneco čiudai“. Greičiausiai ši gentis tuo metu buvo vesių dalis.

Nors livikų etnogenezė nėra iki galo ištyrinėta, spėjama, kad joje dalyvavo senieji vesiai ir nuo XI a. kraštą kolonizavę korelai iš vakarų. Taip formavosi kalba, rasiniai bruožai, kultūra. Dalis mokslininkų kelia klausimą dėl livikų giminystės lyviams. Hipotezė teigia, jog lyviai galėjo migruoti iš pietų į šias teritorijas ir atsinešti savo pavadinimą.

Seniausia ir svarbiausia regiono gyvenvietė nuo seniausių laikų buvo Olonecas (karel. Anus) prie Ladogos ežero, apgyvendinta nuo III–II tūkst. pr. m. e. Iš jo kilo ir viso livikų gyvenamo regiono pavadinimas.

Livikai patys valstybės nesukūrė, tačiau iki XIII a. buvo kolonizuoti korelų, kurie kėlėsi į rytus ir plėtė Karelijos kunigaikštystės teritorijas. Čia įdiegta pravoslavybė. Vėliau kunigaikštystė priklausė Novgorodo Respublikai. Kartu su ja livikai 1478 m. atiteko Maskvos Didžiajai Kunigaikštystei.

Nuo tada Oloneco Karelija visada buvo Rusijos (t. y. Rytų Karelijos) dalis. XIX a. ji buvo administruojama kaip dalis Oloneco gubernijos, tačiau, pačiam Olonecui praradus savo prekybinę ir strateginę reikšmę, gubernijos centru tapo Petrozavodskas, kuris iki dabar yra didžiausiu regiono miestu.

1917 m. Suomijai paskelbus nepriklausomybę, suomiai siekė suvienyti baltijos finų tautas, todėl rengė užkariaujamus žygius į Oloneco Kareliją, tačiau 1920 m. pretenzijų atsisakė, ir ji atiteko TSRS. Čia suformuota Karelijos ATSR, kuri 1940-56 m. buvo vadinama Karelijos-Suomijos TSR. 1991 m. Karelijos ATSR pervardinta Karelijos Respublika,