Linkolno memorialas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Linkolno memorialas

Linkolno memorialas – paminklas Jungtinėse Amerikos Valstijose, pastatytas šešioliktojo JAV prezidento Abraomo Linkolno garbei. Paminklas yra Nacionalinėje alėjoje, JAV sostinėje Vašingtone. Memorialas buvo atidarytas 1922 m. gegužės 30 d. Statinio architektas buvo Henris Beikonas, pagrindinės statulos skulptorius – Danielis Česteris Frenčas, vidinių freskų tapytojas – Žiulis Guerinas. Linkolno memorialas yra vienas iš keleto JAV prezidentų garbei pastatytų paminklų.

Pastatas pastatytas graikų dorėnų šventyklos forma. Jame yra didžiulė sėdinčio Abraomo Linkolno skulptūra ir dviejų garsių, Linkolno pasakytų kalbų inskripcijos. Memoriale buvo pasakyta daug garsių kalbų, įskaitant ir Martino Liuterio Kingo kalbą „Aš turiu svajonę”, pasakytą 1963 m. rugpjūčio 28 d. masiniame mitinge, žygio į Vašingtoną pabaigoje.

Kaip ir kitus Nacionalinėje alėjoje esančius memorialus, įskaitant Vietnamo karo ir Korėjos karo veteranų memorialus, taip ir nacionalinį Antrojo pasaulinio karo memorialą, Linkolno memorialą administruoja ir prižiūri Nacionalinė parkų tarnyba. Linkolno memorialas nuo 1966 m. spalio 15 d. yra įtrauktas į nacionalinį istorinių vietų registrą. Paminklas yra atviras visuomenei visą parą.


Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]