Linas Adomaitis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   'Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – išorinės nuorodos tekste'
Jei galite, sutvarkykite.
Linas Adomaitis

Linas Adomaitis, 2018 m.
Biografija
Gimė1976 m. balandžio 10 d. (48 metai)[1]
Kaunas
Kilmė Lietuva
ŽanraiPop
VeiklaMuzikantas
InstrumentaiSmuikas, vokalas
Aktyvumo metai1995 m.–dabar
Susijusi veiklaL+, UAB Music, Backpackers
Svetainėadomaitis.lt

Linas Adomaitis (Adoms, g. 1976 m. balandžio 10 d. Kaune) – smuikininkas, muzikos atlikėjas ir prodiuseris, kompozitorius, radijo diskžokėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė profesionalaus smuikininko šeimoje. 19831994 m. mokėsi Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje. Nuo 1994 m. Lietuvos muzikos akademijos Kauno fakultete studijavo smuiko specialybę (bakalauras) ir garso režisieriaus specialybę (magistras).

„L+“ era[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1995 m. debiutavo jo įkurtas mišrus kvartetas „L+”. Švelnios popmuzikos melodijos ir harmoningas r’n’b stiliaus dainavimas grupei greitai pelnė žiūrovų ir kritikų simpatijas. 1997 m. „L+” laimėjo prestižinį Lietuvos popmuzikos apdovanojimą „Bravo”, skirtą „Metų debiutui”.[2]

Grupė išleido keturis sėkmingus albumus: „Pasilik“ (1997 m.), „Lauko vidury“ (1998 m.), „Noriu pakalbėt“ (1998 m.), „Namai“ (1999 m.), taip pat rinkinį „Geriausios Dainos“ (2000 m.) bei singlus „Ar tu ją matei“ (1997 m.) ir „Noriu sutikt tave“ (1998 m.). Bendradarbiavo su daugeliu populiarių Lietuvos atlikėjų, surengė apie 500 koncertų ir įrašė keletą dainų su Lietuvos radijo orkestru. 2000 m. kvarteto nariai nusprendė pasukti savais keliais.

Vėlesnė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iširus „L+”, Linas užsidarė įrašų studijoje ir pradėjo solinę karjerą: Adomso slapyvardžiu išleido pirmąjį solinį albumą.

2001–2002 m. įkūrė soul, r’n’b, funk muzikos projektą „UAB Music”, taip pat pradėjo vesti autorinę r’n’b muzikos laidą „Kaifas“ dabar jau nebeveikiančioje radijo stotyje „Laba’s FM”.

Buvo pakviestas atlikti pagrindines roles miuzikluose-roko operose „Žuviaganys“, „Jūratė ir Kastytis”, dalyvavo daugelyje tarptautinių muzikos festivalių: „Kaunas Jazz 2001” (Lietuva), „Vitebsk – 2002” (Baltarusija), „Golden Skif – 2002” (Ukraina), „International Festival Of Maltese Song-2002” (Malta), „Praha Universe Talents 2003” (Čekija) ir kt. Iš jų grįžo ne tuščiomis – laimėjo daugelio festivalių prizus.

2004 m. kartu su Simona Jakubėnaite dalyvavo Eurovizijos dainų konkurse Stambule, kuriame atliko melodingą dainą „What’s happened to your love?“, tačiau į finalą nepateko. Po šio reikšmingo įvykio judviejų muzikinėje karjeroje Linas ir Simona daug koncertavo Lietuvoje ir už jos ribų. Koncertai buvo surengti Maltoje, Graikijoje, Kipre, Latvijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, Gruzijoje.

2005 metais Linas Adomaitis ir Simona Jakubėnaitė išleido debiutinį albumą „I LOVE U“, kuriame skambėjo bendri kūriniai su Eurovizijos nugalėtoja Ruslana, Kauno „Žalgirio“ legionieriumi Tanoka Beard ir ragga muzikos atlikėju Hokshila. Tais pačiais metais Linas suaktyvino grupės „UAB MUSIC“ veiklą. Grupė įrašė albumą „Inspirited by Stevie Wonder“.

2005 m. spalio 12 d. Kauno sporto halėje pristatytas L. Adomaičio sukurtas Kauno „Žalgirio” himnas „Mes ateinam nugalėti”, kurį jis atliko su Kauno valstybiniu choru. Kartu su krepšininku Tanoka Berdu ir poetu Bjornu Hansenu sukurta nuotaikinga funk stiliaus radijo versija.

2007 m. Linas kartu su Hokšila įkūrė projektą „Backpackers“, įrašė ir išleido instrumentinės muzikos albumą smuikui ir gitarai „If there was no war“. Tais pačiais metais Linas išleido paskutinį dueto albumą „Linas and Simona presents UAB MUSIC Live“. Duetas pasuko skirtingais keliais.

2008 m. Linas įrašė ir išleido solinį albumą „Window of my soul“. Rugsėjo 22 d. MTV Lietuva, MTV Latvija ir MTV Eesti kanalais pradėta transliuoti dvi dainos „Window of my soul“ versijos ir du klipai. Prie vieno iš jų muzikos prodiusavimo prisidėjo L. Adomaičio brolis Marijus Adomaitis (Basanov).

2010 m. svarbus žingsnis Lino, kaip kompozitoriaus, gyvenime – Kauno Valstybiniame Muzikiniame Teatre sukurtas ir pastatytas repertuarinis šokio spektaklis „Dulkių spindesys“.

2012 m. išleistas vienas sėkmingiausių albumų „Floating to You“. Tais pačiais metais LRT didžiojoje studijoje nufilmuotas grandiozinis Lino Adomaičio 15 metų scenoje jubiliejinis koncertas ir išleistas DVD + CD.

2014 m. drauge su KTU garso režisūros studentais įrašyta ir išleista (2000 vnt. tiražu) A. Kavaliauskaitės pasaka vaikams „Jūrų arkliuko Ko meilė“. Albumą išleido Lino Adomaičio labdaros ir paramos fondas. Visas pelnas už šį albumą skiriamas tėvų globos netekusiems kūdikiams.

Tais pačiais metais išleistas galingiausias ir originaliausias Lino Adomaičio muzikos albumas „Laiko mašina“ (pirmas tiražas 2000 vnt.). Albume bendrose dainose įamžinti tokie atlikėjai kaip Vaidas Baumila, Merūnas Vitulskis, Monika Linkytė, Akmėja ir daugelis kitų profesionalių muzikantų. Šis albumas galingai pristatytas didžiausiuose Lietuvos miestuose kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius).

Karjeros pikas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2014 m. vyko Lino Adomaičio ir LVSO koncertinis turas per Lietuvą (Kaunas, Vilnius, Klaipėda, Šiauliai, Marijampolė bei pakartotiniai koncertai Vilniuje ir Kaune). Koncertai sulaukė sėkmės, buvo anšlaginiai, tačiau pareikalavo nemažai darbo – projektui buvo ruošiamasi visus metus. Linas Adomaitis buvo ne tik šio koncertų turo pagrindinis atlikėjas, bet ir prodiuseris, kūrėjas, aranžuotojas ir scenaristas. Koncertuose skambėjo išimtinai tik Lino Adomaičio kūryba. Aranžuotės simfoniniam orkestrui ruoštos kartu su bendraaranžuotoju Jievaru Jasinskiu.

Tais pačiais metais atlikėjas pasirodė didžiuosiuose tarptautiniuose festivaliuose „Granatos 2014“, „Karklė 2014“, „Aš toks vienas 2014“. Pastarajam festivaliui atlikėjas sukūrė oficialų himną.

2014 metų rudenį startavo Lino Adomaičio TV laida „Pasaulis nuostabus“, kurią sekmadieniais transliavo „Lietuvos ryto“ televizija. Tai pramoginė kelionių laida, kurioje kūrėjas dalijosi savo įspūdžiais apie tolimų pasaulio kraštų kultūrą. L. Adomaitis kūrė muziką ir prodiusavo garso takelį 2014 m. pasirodžiusiam dokumentiniam kino filmui „Arvydas Sabonis 11 - Visa galva aukščiau“.

2015 m. Linas Adomaitis drauge su scenos kolega Gyčiu Paškevičiumi surengė vieną galingiausių muzikos šou Lietuvoje – „Arena show“. Scenoje muzikavo daugiau nei 200 profesionalių muzikantų.

2016 m. Linas Adomaitis išleido trečiajį savo albumo „Laiko mašina“ tiražą, kuris buvo išgraibstytas vos per kelias savaites. Tais pačiais metais Vokietijoje koncertavo drauge su NDR styginių kvintetu „G-Strings“, koncertus transliavo NDR radijas. Lietuvoje Linas surengė įspūdingą koncertinį turą kartu su Kauno bigbendu. Šis funk’o energija pulsuojantis turas įamžintas ir profesionaliame garso įraše bei 2017 metais išleistas vinilinėje plokštelėje.

2017 m. Linas Adomaitis paruošė solidžią koncertinę programą „Smėlio laikrodis“, skirtą 20 metų jubiliejui scenoje.

2018 m. – reikšmingiausi Lino Adomaičio muzikiniame ir asmeniniame gyvenime. Adomaičių šeimoje gimė dukra Saulė. Linas išleido vieną geriausių albumų karjeroje – „Vandenynai“. Šio albumo pristatymo turas įvyko didžiausiose šalies arenose kartu su LVSO, vadovaujamu maestro Gintaro Rinkevičiaus. Titulinė albumo ir koncertinio turo daina „Vandenynai“, kurią atlikėjas sukūrė ir dedikavo savo pirmagimei, tapo Lino Adomaičio vizitine kortele.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Festivalyje „Voice of Asia 2003” (Kazachstanas) pelnė apdovanojimą už geriausią dainos aranžuotę ir muzikos prodiusavimą. Tais pačiais metais jo trofėjų kolekciją papildė dainininkų konkurso „Dzintara Zvaigzne Jūrmala-2003” (Latvija) I vieta.

2006 m. Linas ir Simona laimėjo kelis apdovanojimus festivalyje „The Canary Islands International Song Contest 2006“. Titulai duetui atiteko už geriausią dainos aranžuotę, romantinės dainos atlikimą bei geriausią festivalio dainą „At Full Sail“.

Albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • MAN „Ugnis“ 1995 m.
  • MAN „Pirmą Kartą“ 1995 m.
  • MAN „Naujas Veidas“ 1996 m.
  • MAN „Aš Noriu Sutikti Tave“ 1996 m.
  • L+ „Pasilik“ 1997 m.
  • L+ „Ar tu ją matei“ 1997 m. (singlas)
  • L+ „Noriu sutikti tave“ 1998 m. (singlas)
  • L+ „Lauko vidury“ 1998 m.
  • L+ „Noriu pakalbėt“ 1998 m.
  • L+ „Namai“ 1999 m.
  • L+ „Geriausios dainos“ 2000 m.
  • Adoms „Q-Ba-Ba“ 2001 m.
  • UAB Music „Nr.1“ 2003 m.
  • Linas and Simona "What’s happened to your love? " Eurovision 2004 m.
  • Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos himnas 2005 m.
  • Linas and Simona „I Love U“ 2005 m.
  • Linas and Simona presents „UAB Music“ Live 2007 m.
  • Backpackers „If there was no war“ 2007 m.
  • Linas Adomaitis „Window of my soul“ 2008 m.
  • Linas Adomaitis „Floating to you“ 2012 m.
  • Linas Adomaitis „Laiko mašina“ 2014 m.
  • Linas Adomaitis „Vandenynai“ 2018 m.

Videogafija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Išdalink save (2018 m.)

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „25 faktai apie Liną Adomaitį, kurių nežinojote: šeima, vaikystė, pomėgiai, karjera ir įkvėpimas kūrybai“. delfi.lt. delfi.lt. 2022-12-08. Nuoroda tikrinta 2023-09-03.
  2. „50 nuotraukų per 25 metus: keitėsi ne tik Lino Adomaičio muzika“. delfi.lt. delfi.lt. 2022-12-20. Nuoroda tikrinta 2023-09-03.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]