Limp Bizkit

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Limp Bizkit

Limp Bizkit per koncertą
Biografija
KilmėDžeksonvilis, Florida, JAV
ŽanraiNu metal[1][2][3]
Rap metal[1][4]
Kūrinių kalbosanglų
VeiklaMuzikos grupė
Aktyvumo metai1995[5] - dabar
Įrašų kompanijaFlip Records, Interscope, Geffen
SvetainėOficiali svetainė
Nariai
Fred Durst
Sam Rivers
John Otto
DJ Lethal
Wes Borland
Buvę nariai
Mike Smith

Limp Bizkitamerikiečių nu metal muzikos stiliaus grupė iš Džeksonvilio (Florida). Visame pasaulyje yra parduota daugiau nei 50 mln. šios grupės įrašų[6].

Nuo grupės įkūrimo ją sudaro vokalistas Fred Durst, gitaristas Wes Borland, bosistas Sam Rivers ir būgnininkas John Otto. 1996 m. prie Limp Bizkit prisidėjo ir latvių kilmės didžėjus DJ Lethal (tikrasis vardas Leor DiMant). Debiutinis Limp Bizkit albumas buvo išleistas 1997 metais pavadinimu „Three Dollar Bill, Y'all“. Jis buvo parduotas beveik 1,5 mln. tiražu. Grupė 2005 metais padarė pertrauka, o 2008 metais grįžo originalia sudėtimi į studiją, o 2009 metais rengia koncertinį turą po Europą. Turas prasidės 2009 m. gegužės 20 d. Rygoje, Latvijoje, o gegužės 21 d. aplankys Lietuvą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvieji metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sam Rivers susitiko Fred Durst, kai jis dirbo Chick-fil-A restorane. Jie pradėjo bendrauti, ir turėjo bendrus pomėgius, kaip riedlenčių sportu ir muzika. Jie kartu sukūrė grupę, kuri neilgai gyvavo, pavadinimu Malachi Sage. Kai pirmosios grupės reikalai nepasisekė, jie vėl nutarė pabandyti sukurti grupę, ir prie jų prisidėjo John Otto. 1995 metais trijulė sukūrė grupę pavadinimu Limp Bizkit. Netrukus prie grupės prisijungė gitaristas Rob Waters.[7][8]

Grupės pirmoji keturių dainų demo įrašas, pavadinimu Mental Aquaducts, buvo įrašytas kartu su Waters, tačiau netrukus Rob paliko grupę. Otto pasiūlė į grupę priimti mokyklos laikų draugą Wes Borland. Durst sutiko su šia kandidatūra, ir nuvyko į Filadelfiją susitikti su Wes. Wes sutiko ir ta pačią naktį Durst grįžo namo, susitarė dėl pasirodymo tą naktį, ir grupė pirmą kartą su Wes surengė šou.

1995 m. Fred Durst susitiko su grupės KoRn nariais, kurie koncertavo jo gimtajame mieste. Durst, kuris buvo tatuiruočių meistras, ištatuiravo KoRn bosistui Reginald Arvizu kelias tatuiruotes, ir taip jie susidraugavo. Durst taip pat davė KoRn grupės pirmąją demo kasetę su Rob Waters, tačiau KoRn nepaliko įspūdžio šis įrašas. Tačiau, antrasis demo įrašas su Wes Borland, sužavėjo KoRn. Šioje trijų dainų demo įraše, buvo dainos "Counterfeit", "Stuck", ir "Pollution", visos šios dainos pakliuvo į grupės pirmąjį albumą Three Dollar Bill, Yall$.

Reginald Arvizu padavė demo kasetę, KoRn grupės prodiuseriui Ross Robinson, kuris taip pat liko sužavėtas demo kasetės, ir pasiųlė savo kaip prodiuserio paslaugas. Durst grupės Garbage koncerte, susitiko kitą prodiuserį Jordan Schur, ir taip pat jam davė grupės demo kasetę. Schur pasiūlė sutartį su savo įrašų kompanija Flip Records. Šiuo metu grupė pradėjo koncertinį turą su grupėmis Deftones ir House of Pain, kurios grupės narys DJ Lethal vėliau prisijungė prie grupės.[8] Nors buvo pasiūlymas iš įrašų kompanijos Mojo Records, grupė pasirašė kontraktą su Flip.

Three Dollar Bill, Yall$ (1997–1998)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1997 m. Interscope Records išleido debiutinį Limp Bizkit studijinį albumą pavadinimu Three Dollar Bill, Yall$. Albumas nepasiekė didelės sėkmės JAV albumų oficialiame tope Billboard 200, tačiau vėliau dėl dažnų koncertinių turų bei vėlesnės grupės sėkmės, albumas buvo atestuotas 2x platininiu.[9]Vėliau albumas buvo parduotas beveik 1,5 milijono tiražu. Kai grupė gastroliavo kartu su KoRn, grupę pastebėjo MTV ir netrukus Limp Bizkit grojo tokiuose festivaliuose kaip: Warped Tour, Family Values Tour, ir Ozzfest. Šie pasirodymai atnešė albumui #25 vietą Billboard 200 sąraše. Ozzfest grupė visi įsiminė, kai grupė sudainavo scenoje, kuri atrodė kaip milžiniškas tualetas. Pirmasis singlas iš albumo buvo "Counterfeit". Tačiau, jie išgarsėjo ne šiuo singlų, o George Michael dainos "Faith" koveriu. Daina tapo 1998 m. filmo "Labai blogi dalykai" garso takeliu. Šiame filme pagrindinius vaidmenis atliko Cameron Diaz, Christian Slater ir Jeremy Piven.[10] Ir pasak grupės, dainą aranžuoti užteko 10 minučių. Vėliau, tais pačiais metais, Fred "paskolino" savo vokalus KoRn trečiojo albumo dainai All in the Family.

Kita unikali idėja, kurią sugalvojo grupė, buvo Ladies Night in Cambodia turas. Fred pastebėjo, kad didesnė koncerto dalyvių dalis visuomet buvo jauni vyrai, ir todėl, kiekviena moteris galėjo nemokamai pateki į kiekvieną turo koncertą. Turas susilaukė sėkmės, taip pat scena, kur atliko grupė pasirodymus, buvo panaši į džiungles. Manoma, kad džiunglių tematiką grupė pasirinko dėl turo pavadinimo (Kambodža).

Po aplankiusios sėkmės, Limp Bizkit buvo paduota į teismą buvusio gitaristo Rob Waters, už tai, kad grupė naudojo tas dainas, kurias jis buvo parašęs. Waters laimėjo bylą, ir gavo šešiaženklę sumą, kaip kompensaciją. Terry Balsamo (Cold, Evanescence) nusprendė į teismą nesikreipti, nors jis taip pat kūrė žodžius toms dainoms.

Significant Other (1999–2000)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999 m. Limp Bizkit susilaukė pasaulinės šlovės dėl antrojo studijinio albumo Significant Other, prie kurio prisidėjo DJ Premier bei kviestinė repo žvaigždė Method Man. Šis albumas debiutavo #1 Billboard 200 topo vietoje.[11] Per pirmąją savaitę buvo parduota daugiau nei 834,000 albumo kopijų. O dabar šis albumas išviso parduotas 16 milijonų tiražu. Pirmasis singlas iš albumo "Nookie", susilaukė milžiniškos sėkmės. Paskui buvo išleisti dar trys singlai: "Break Stuff", "Re-Arranged" ir "N 2 Gether Now" (kartu su Method Man). Vienoje albumo dainoje "Nobody Like You" taip pat galime išgirsti grupės KoRn nario Jonathan Davis ir grupės Stone Temple Pilots nario Scott Weiland vokalus. Demo dainos "Don't Go Off Wandering" kasetėje galima išgirsti System of a Down grupės nario Serj Tankian vokalus. Tačiau ši daina nepakliuvo į albumą, kadangi Fred Durst konfliktavo su grupe Taproot, ir ši grupė buvo po ta pačia vadovybe kaip Velvet Hammer) ir System of a Down. Significant Other buvo cenzūruota dėl nešvankybių ir smurto, ne kaip debiutinis albumas Three Dollar Bill, Yall$, kuris nebuvo cenzūruotas. Daina "Show Me What You Got" buvo sugrota per animacinį TV serialą Simpsonai.

Skandalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999 m. vasarą Limp Bizkit koncertavo ilgai lauktame Woodstock '99 roko muzikos festivalyje. Atliekant dainą "Break Stuff" grupės fanai pašėlo, ir pradėjo daužyti sieną ir t. t. Po koncerto buvo pranešta apie kelis išprievartavimus[12] , taip pat kitą dieną, kai Red Hot Chili Peppers grojo, pasigirdo apie kelius apiplėšimus bei padegimus.

Po to kilo dar daugiau skandalų, kaip, pavyzdžiui, Durst konfliktai su metalo grupe Slipknot, Ozzy Osbourne gitaristu Zakk Wylde ir grupės Creed pagrindiniu vokalistu Scott Stapp.

Chocolate Starfish (2000–2001)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2000 m. spalio 17 d. Limp Bizkit išleido trečiąjį albumą Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water. Viename interviu grupės gitaristas Wes Borland paaiškino, jog albumo pavadinimas kyla nuo Fred Durst ("Chocolate Starfish") pravardė. Per pirmą savaites buvo parduota daugiau nei 1 milijonas albumo kopijų vien JAV. "Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water" buvo atestuotas Auksiniu, Platininiu, ir 6x Multi Platininiu.[13]. Pirmieji singlai "My Generation" ir "Rollin' (Air Raid Vehicle)" buvo išleisti tuo pačiu metu, kad pareklamuotų albumą. "Rollin" 2001 m. Jungtinės Karalystės topo viršūnėje išsilaikė net dvi savaites. "Take a Look Around" buvo pridėta prie dainų sąrašo, kadangi šis kūrinys yra garso takelis filmo „Misija Neįmanoma 2“ su Tom Cruise. Remiksas "Rollin' (Urban Assault Vehicle)" įrašytas kartu su Method Man, Redman ir DMX buvo taip pat hitas ir daina buvo panaudota filmeGreiti ir įsiutę“. Ketvirtasis singlas "My Way" buvo panaudotas kaip World Wrestling Entertainment laidos WrestleMania X-Seven atidarymo daina. Nors albumas susilaukė tarptautinės ir komercinės sėkmės, dauguma kritikų albumą vertino vidutiniškai.[14]

Skandalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2000 m. pabaigoje, grupė susilaukė nepasitenkinimo iš fanų, ir žiniasklaidos, kai skandalinga internetinė muzikos failų paslauga Napster parėmė jų "Back to Basics turą".

2001 m. Australijoje per Big Day Out festivaly Sidnėjuje per Limp Bizkit pasirodymą. miniai tapus nevaldomai, buvo sužeista 30 žmonių, o paauglė Jessica Michalik užduso ir po penkių dienų ligoninėje mirė.

Michalik tėvai juos nusprendė paduoti į teismą, kaltindami netinkamu koncerto vietos paruošimu. Taip pat prieš teismą stojo ir renginio organizatoriai bei apsaugos darbuotojai. Grupė buvo kaltinama kad skatino chuliganišką elgesį, bei įvykus nelaimei nenustojo groti. Tačiau, grupė buvo išteisinta.[15] [16]

Borland pirmasis išėjimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. rudenį grupės gitaristas Borland paliko Limp Bizkit. Tais pačiais metais jis įrašė savo solo albumą su Big Dumb Face.

New Old Songs[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. gruodžio 4 d. dieną pasirodė Limp Bizkit kūrinių remiksų albumas „New Old Songs“, grupės kūrinius iš pirmų trijų studijinių albumų, savaip interpretavo tokie didžėjai ir atlikėjai, kaip The Neptunes, P-Diddy, Bosko, Timbaland, DJ Premier bei William. Šį albumą grupė pradėjo kurti su Wes Borland, jis net yra viršelio autorius. Tačiau, Wes paliko grupę dar neišėjus albumui, ir jo remiksuota daina nepateko į galutinę albumo versiją. Kilo nemažai sklandumų su albumo viršeliu, kadangi jis labai panašus į kitos grupės Aesop Rock albumo Labor Days [17] viršelį.

Results May Vary (2002–2004)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai Borland paliko grupę, 2002 m. Limp Bizkit surengė konkursą užiimti laisvą grupės gitaristo vietą pavadinimu Put Your Guitar Where Your Mouth Is.[18] Durst pranešė, jog norėtų priimti moterį atlikėją ar kelis atlikėjus. Tūkstančiai pateikė savo kanditatūras, tačiau į finalą pateko tik trys: Monte Pittman, Anoush Saboktakin ir Jonas Anderson.

2003 m. kovo 7 d. Limp Bizkit pranešė, kad po dvejų metų pertraukos jie gyvai dainuos World Wrestling Entertainment naujoje laidoje. Per laidą jie pagrojo "Crack Addict" ir "Rollin'" (The Undertaker daina) dainas.[19] Jie taip pat pasirašė kelias sutartis dėl kelių gyvos muzikos turų, nors dar nebuvo išsirinkę naujo gitaristo. Tačiau, vėliau Durst per savo oficialų tinklalapį paskelbė, jog per naująjį turą gitaromis gros HeadKoRn ir Mike SmithSnot".

Įrašant naują albumą, Durst prakalbo apie bendradarbiavimus su gitaristais Rivers Cuomo (iš Weezer), Page Hamilton iš (Helmet), Al Jourgensen (iš Ministry), ir Brian Welch (iš KoRn), bei su reperiais Jay-Z, Bubba Sparxxx, ir Snoop Dogg. Tačiau tik dainose "Build a Bridge" ir "Red Light - Green Light" buvo galima išgirsti Brian Welch ir Snoop Dogg.

Dėl nežinomų priežasčių, nei vienas atrankos finalo dalyvis nepateko į grupę. Naujuoju gitaristu tapo grupės Snot gitaristas Mike Smith. Grupė taip pat pasikeitė savo logotipą į limpbizkit.

2003 m. rugsėjo 23 d. Limp Bizkit išleido ketvirtąjį ir paskutinį Top 10-tuko studijinį albumą pavadinimu Results May Vary. Pusę albumo dainų yra įrašyta su naujuoju gitaristu. Albumas laikomas komercine nesėkme, kadangi nepasiekė kaip kiti albumai #1 vietos Billboard 200 sąraše. Taip pat albumas buvo atestuotas platininiu Jungtinėse Amerikos Valstijose (1 milijonas parduotų albumo kopijų) tik po 5 metų nuo albumo išleidimo datos.

Tačiau, šį kartą, albumas sulaukė teigiamų atsiliepimų iš kritikų.[20] Tiesa, nors vieni, tarp jų ir žurnalas Rolling Stone, albumą įvertino teigiamai, Playlouder pavadino albumą „tikru šūdu“.[21][22]

"Eat You Alive" pirmasis albumo singlas pasiekė Amerikos roko topų Top 20-tuką. Antrasis singlas tai akustinis koveris The Who dainos "Behind Blue Eyes", šios dainos vaizdo klipe nusifilmavo aktorė Halle Berry. Albumo baladė "Build a Bridge" buvo oficiali WWE laidos Survivor Series daina. Kita daina iš albumo, "Almost Over" pasiekė Top 40-tuką, tačiau ši daina neikad nebuvo išleista kaip singlas.

2003 m. Limp Bizkit pradėjo koncertinį turą Summer Sanitarium Tour 2003 su Metallica, Linkin Park, Deftones ir Mudvayne, kad pareklamuotų Metallica 2003 metų albumą St. Anger.

The Unquestionable Truth (Part 1), Greatest Hitz, ir pertrauka (2004–2008)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 m. Wes Borland grįžo į grupę, ir pradėjo su Limp Bizkit įrašinėti albumą Londone. Grupės interneto puslapyje atsirado vaizdo įrašai, kai grupė įrašinėją albumą, ir dainuoja naują dainą "The Truth".[23] Tada grupė pradėjo naudoti originalų logotipą.

Grupė įrašinėjo albumą su prodiuseriu Ross Robinson, su kuriuo jie dirbo prie debiutinio albumo Three Dollar Bill, Yall$. Šio bendradarbiavimo rezultatas buvo pirmasis grupės EP pavadinimu The Unquestionable Truth (Part 1). Būgnininkas John Otto galėjo su grupe įrašyti tik vieną dainą dėl asmeninių priežasčių, o visas kitas dainas tada padėjo įrašyti Sammy Siegler.

The Unquestionable Truth (Part 1) buvo išleistas 2005 m. gegužės 3 d., EP nors mažai reklamuotas pasiekė net #24 vietą Billboard 200 sąraše, ir per pirmąją savaitę buvo parduota 37,000 kopijos. JAV šis EP parduotas 100,000 tiražu.[24] Tačiau, albumas susilaukė vidutiniškų atsiliepimų iš kritikų. Ir kai kurie kritikai, mano, jog Durst nevykusiai kopijavo grupės Rage Against The Machine pagrindinį dainininką Zack de la Rocha.[25]

2005 m. lapkričio 8 d. Limp Bizkit išleido pirmąjį geriausių hitų rinkinį Greatest Hitz. Šiame albume buvo geriausios dainos iš keturių pirmųjų Limp Bizkit studijinių albumų. Kartu su kompiliaciniu albumu Greatest Hitz buvo išleistas ir oficialus DVD albumas.[26]

Geriausių dainų rinkinyje yra anksčiau neišleistos dainos, "Why" and "Lean on Me", iš albumo Results May Vary.[27] Taip pat viena iš naujesnių grupės įrašų buvo, koveris grupės The Verve dainos "Bittersweet Symphony" su Mötley Crüe dainos "Home Sweet Home" sujungtas įrašas.

2006 m. Wes Borland vėl paliko grupę, ir Limp Bizkit nutarė padaryti muzikinę pertrauką. Durst pradėjo režisuoti ir vaidinti filmuose kaip (Population 436, The Longshots). Otto savo noru įsirašė į reabilitacijos kliniką. Po to jis bendradarbiavo su kitomis grupėmis, kaip ir likusieji nariai (Rivers, Lethal).

Gyvo garso albumas Rock im Park 2001 buvo išleistas 2008 m. kovo 31 d. Jungtinėje Karalystėje. Šis koncertas, įamžintas DVD albume, buvo įrašytas 2001 m. Vokietijoje per Rock im Park festivalį.

Vėlesni metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. vasarį „Limp Bizkit” oficialiai patvirtino gandus, kad pirmą kartą per 8 metus jie grįžta prie pradinės grupės sudėties. Fred Durst, Wes Borland, Sam Rivers, John Otto ir DJ Lethal vėl susibūrė, kad "ištaisytų Roko Pasaulio nesąmones" ir įrašytų naują albumą. Pavasarį „Limp Bizkit” surengė pasaulinį koncertinį turą (jo metu apsilankė ir Lietuvoje).

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fred Durst
Dabartiniai
Buvę
Sesijos

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Limp Bizkit diskografija.

Studijiniai albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompiliaciniai albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvo garso, DVD albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkvėpimo šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Limp Bizkit at NME
  2. Limp Bizkit at musicmight Archyvuota kopija 2009-01-27 iš Wayback Machine projekto.
  3. New Old Songs review at Metal Observer Archyvuota kopija 2009-05-23 iš Wayback Machine projekto.
  4. Limp Bizkit at Allmusic
  5. http://www.limpbizkit.com
  6. http://www.last.fm/music/Limp+Bizkit/+wiki
  7. http://limpbizkit.com
  8. 8,0 8,1 Bush, John (2006). „Limp Bizkit - Biography“. Allmusic. Nuoroda tikrinta 2008-01-27.
  9. http://www.allmusic.com/album/three-dollar-bill-yall-r278011
  10. "Limp Bizkit Pays For 'Counterfeit' Play". MTV News, July 1, 1998; retrieved May 31, 2006.
  11. http://www.allmusic.com/album/significant-other-r421388
  12. http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/daily/july99/woodstock29.htm
  13. Limp Bizkit tops the Billboard Album chart | Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water | Music News | Music | Entertainment Weekly Archyvuota kopija 2011-06-07 iš Wayback Machine projekto.
  14. http://www.metacritic.com/music/artists/limpbizkit/chocolatestarfish?q=limp%20bizkit Archyvuota kopija 2010-06-29 iš Wayback Machine projekto.
  15. "Organizers Blamed In Limp Bizkit Mosh-Pit Death" Archyvuota kopija 2008-02-21 iš Wayback Machine projekto.. MTV News November 8, 2002; retrieved May 31, 2006.
  16. "Limp Bizkit" paduoti į teismą. Muzic.lt; retrieved 2009 Gegužės 13.
  17. [1]
  18. "Limp Bizkit Scouring 99 the reason why they didn't go to 100 cities because they were to lazy Cities For New Guitarist". MTV News, December 21, 2001; retrieved May 31, 2006.
  19. "WrestleMania XIX this Sunday" Archyvuota kopija 2009-05-01 iš Wayback Machine projekto.. World Wrestling Entertainment press release, March 28, 2003; retrieved May 31, 2006.
  20. http://www.metacritic.com/music/artists/limpbizkit/resultsmayvary Archyvuota kopija 2012-04-28 iš Wayback Machine projekto.
  21. http://www.playlouder.com/review/+resultsmayvary/ Archyvuota kopija 2007-02-20 iš Wayback Machine projekto.
  22. „Music High and Low Scores“. Metacritic. CNET Networks, Inc. Nuoroda tikrinta 2009-05-13.
  23. "EXCLUSIVE: Fred Durst Interview" Archyvuota kopija 2007-01-07 iš Wayback Machine projekto.. thearmpit.net August 15, 2004; retrieved May 31, 2006.
  24. Moss, Corey. "Limp Bizkit: What Happened?" Archyvuota kopija 2005-05-25 iš Wayback Machine projekto.. MTV News; retrieved May 31, 2006.
  25. http://www.rollingstone.com/artists/limpbizkit/albums/album/7285846/review/7313493/the_unquestionable_truth_part_1 Archyvuota kopija 2007-02-12 iš Wayback Machine projekto.
  26. http://www.mtv.com/news/articles/1512963/11032005/limp_bizkit.jhtml
  27. http://www.mtv.com/news/articles/1513351/11092005/durst_fred.jhtml

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]