Ligier

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ligier
FormaFilialas
PramonėAutomobilių ir Formulė 1
Įkurta1968 m.
Centrinė būstinėAbrestas, Aljė, Prancūzija
ProdukcijaAutomobiliai
Tinklalapishttp://www.automobiles-ligier.com/

LigierPrancūzijos automobilių gamintoja, kurią 1968 m. įkūrė lenktynininkas ir regbio žaidėjas prancūzas Guy Ligier.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis Ligier automobilis buvo 1970 m. Ligier JS 1, su kuriuo Guy Ligier ir Jean-Claude Andruet dalyvavo 24 val. Le Mano lenktynėse. 1974 m. buvo pristatytas Ligier JS2 modelis.[1]

Šiuo metu kompanija specializuojasi kompaktiškų automobilių gamyboje, pvz., Ligier Ixo.

Ligier sporte[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1976 m. Ligier debiutavo Formulės 1 lenktynėse. Pirmasis ekipos modelis buvo Ligier JS5, su kuriuo vienintelis komandos lenktynininkas prancūzas Jacques Laffite tris kartus finišavo ant nugalėtojų pakylos. Geriausi sezonai komandai buvo 1979 ir 1980 m. 1979 m. ekipos lenktynininkai pelnė tris pergales ir dar penkis kartus finišavo ant nugalėtojų pakylos. Su 61 tašku ekipa galutinėje įskaitoje liko trečia. Kitais metais ekipa pelnė antrąją vietą, tačiau negalėjo pasipriešinti Williams ekipai, kuri čempione tapo su 120 taškų.

Vėliau ekipos rezultatai prastėjo ir po 1996 m. sezono buvo parduota prancūzui Alain Prost, kuris ją pervadino į Prost Grand Prix.

2004 m. Ligier sukūrė savo modelį Ligier JS47, kuris turėjo būti skirtas Formulės 3 čempionatui. Tačiau čempionatui visus modelius pradėjo kurti Dallara, tad Ligier JS47 niekad nelenktyniavo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]